På udkig efter en hurtig men god frokost? Her er de bedste sandwichsteder i Danmark
Nogle gange skal det bare gå stærkt. Heldigvis kan man rundt i landet finde sandwichsteder, der gør sig mere end umage med at gøre oplevelsen ekstraordinær og ikke bare noget, der skal overstås. Vi guider til de bedste.
Foto: PR
Af MagnusFuglsang Søgaard, Ditte-Marie Ascanius og Kristoffer Dahy Ernst
Lige siden Torvehallerne slog dørene op i 2011, har Ma Poule holdt til i Hal 1. Stedet, der er ejet af franskmanden Edouard Cazazian, blev hurtigt kendt for sin sandwich med confit de canard svøbt i friskbagt baguette smurt med den syrligsøde franske Savora-sennep.
Tidligere på året blev confit de canard-sandwichen relanceret i en anden bedre version. Hovedingredienserne er naturligvis stadig den confiterede and og baguette, men som det nye indeholder dressingen i sandwichen nu også achard legumes, som er en mauritisk, oprindeligt indisk-inspireret type pickles med franske bønner, blomkål, gulerødder, løg, ingefær, vineddike og karrymix, som sammen med den franske Savora-sennep skaber en bedre balance mellem de sprøde, søde, krydrede og fede elementer.
Annonse
Man kan også nyde et glas vin og andre franske specialiteter som poulet de bresse, oste og paté.
La Posata
I en sidegade til Købmagergade i København ligger La Posata, hvor du kan få en klassisk focaccia fyldt med gode sager.
Bag stedet står Luca Scaglia, der har italienske rødder og blev introduceret til sit moderlands køkken gennem sine bedsteforældre fra Puglia og Sicilien. Han har boet i København, siden han var 12 år, hvor han altså nu laver italienske surdejsfocaccia, der bages friske hver dag efter en hemmelig familieopskrift, som er gået i arv i generationer.
Prøv fx La Doppia (99 kr.) med parmesancreme, vanødder, pesto, grillet aubergine og peberfrugt eller La Classica (124 kr.) med parmaskinke, artiskokcreme, smeltet provolone, grillet aubergine og trøffelolie.
Det er også muligt at bestille polenta-fritter til og afslutte måltidet med en tiramisu eller panna cotta.
Mammas Specialiteter
Ikke én, ikke to, ikke tre, ikke fire, nej, 15(!) forskellige sandwiches er der at vælge imellem hos Mammas Specialiteter i Odense.
Deres pizzeria, som ligger i nabolokalet, er også mere end godkendt, men vi er der for den lille specialbutik og deres sandwiches.
De er, som du næsten kan regne ud, alle inspireret af Italien (det er muligt at få en af deres 15 sandwiches i enten en grovbolle eller glutenfri, men det skal du ikke, når du også kan få dem i enten foccacia eller ciabatta), og selvom det italienske køkken er dogmatisk, skorter det ikke på kreativiteten i nogle af sammensætningerne.
Annonse
Il Mercatino
For enden af Graven i Aarhus, som var det guldet for enden af regnbuen, ligger den lille italienske delikatesseforretning Il Mercatino.
Den venlige, men absolut bestemte service, man får fra de italienske ejere, er ikke til at tage fejl af. Det er et sted, hvor de ved, hvad de laver.
Udover at servere pizzaer har de en lille montre med sandwich og panini, som de hver morgen saætter sammen med hjemmelavet, friskbagt brød.
Udvalget er småt, men godt: mortadella, salame ventricina, og vores personlige favorit: vitello tonnato. Alt sammen til den nette sum af kun 65 kroner.
Helges Ost
Der er ikke noget som sociale medier, der kan få ting til at stikke helt af. I visse tilfælde er det fuldstændig uberettiget, en fis i en hornlygte, og der er vitterligt ikke noget at komme efter.
Og så er der andre gange, hvor det er mere end velfortjent, at massernes lyskegle pludselig rettes mod de skjulte perler. Helges Ost hører helt og aldeles til i sidste kategori.
De oplevede nemlig en massiv interesse, efter de lagde en video af en sandwich ud på deres Instagram. Og igen: det er helt forståeligt, for det er ikke hvilken som helst sandwich.
Helges Ost bager deres focacciabrød friskt hver morgen. Man vælger selv (og gerne med kyndig vejledning) blandt delikatessebutikkens væld af topkvalitetsoste, pølser og spreads, og man kan få det, som man vil have det.
Annonse
Der er ofte kø ude foran deres biks på Værnedamsvej, men den er mere end værd at stille sig i. Og ellers kan du forsøge dig i den nye butik på Rosenvængets Allé 6 på Østerbro, der åbnede tidligere i år.
Pizzahuset
Har du nogensinde stået i en halvstor brandert og spist en såkaldt sommersandwich fra pizzeriaet med den røde markise midt på Gothersgade i København og tænkt, at nøj, hvor smager den mundvandsdrivende godt – så godt kan den ikke smage, når jeg er ædru – for derefter at smage den, når du er ædru og erfare, at jo, det kan den såmænd godt? Nå, men det har vi.
Og hvis du ikke har prøvet den, bør du unde dig selv det. Pizzahuset på Gothersgade, der formentlig aldrig slipper af med at være kendt under det lidet flatterende navn Porno Pizza, laver nogle af landets bedste italienske sandwich med fjerlet, friskbagt ciabattabrød, marinerede San Marzano-tomater fra drømmeland, prosciutto cotto, en mild skive ost og den helt rette dosering af pestoolie, der altid bliver toppet med den hemmelige ingrediens: et drys havsalt.
Spis den, når du er fuld, spis den, når du er ædru. Spis den hele tiden.
Dingse
På Badstuegade i Aarhus’ Latinerkvarter åbnede sidste år en lillebitte sandwichbar ved navn Dingse. Lokalet er så lille, at du nærmest står midt i køkkenet og venter på din mad, men det er en del af charmen.
Konceptet er hele, hjemmelavede små baguettes med kvalitetsfyld, og der er ikke sparet på kreativiteten. Du kan eksempelvis få en variant med kylling braiseret i citrus, røget makrel eller tomater fra Jordkærgård med grillede ferskner og stracciatella. Man må godt blive udfordret nogle gange.
Ulle’s Deli
I Sønderjylland er der en mand, som virkelig tager sandwichen seriøst – og mange tak for det! Han hedder egentlig Ulrik, men alle på egnen, altså i Aabenraa og omegn, kalder ham Ulle, og det er nu også det, han bruger i navnet på sin sandwichbiks: Ulle’s Deli.
Annonse
Og Ulle, der faktisk er uddannet sommelier, kan som sagt godt lide sandwich, hvilket virkelig skinner igennem hos den griseglade mand, der både excellerer i de velkendte klassikere, men så sandelig heller ikke er bange for at sende de sultne besøgende i nye retninger.
Hvor mange steder er det fx både muligt at få en meatball sub, en italiener med ricottacreme, artiskokhjerte og salami, en banh mi og en flæskestegssandwich?
Skagen Ostehus
Okay, hvordan lyder det her: bresaola med Gammel Knas, syltede rødløg og sennepsdressing? Eller hvad med trøffelsalami med hollandsk beemster og basilikumpesto?
Ja, vi er også blevet sultne af at gå igennem Skagen Ostehus’ lille sandwichmenukort, der i alt har otte varianter.
På forhånd er det meget godt at vide, at der altså ikke er tale om en en ind-ud-fastfood-oplevelse. Brødet friskbages nemlig til hver enkelt sandwich, og derfor tager det altså 20 minutter, før du får stukket din sandwich i hånden. En lille smule omstændeligt, men vi lover, det er ventetiden værd.
Så sæt dig ned, nyd at du befinder dig i en af Danmarks smukkeste byer, og glæd dig over, at du om lidt kan sætte tænderne i Nordjyllands nok bedste sandwich.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.