Dine penge mig i røven: Hvem er københavnerkunstneren bag byens mest berømte gavlmalerier?

Nu udkommer bogen om en af Københavns mest produktive og hemmelige graffitikunstnere.

Dine penge mig i røven: Hvem er københavnerkunstneren bag byens mest berømte gavlmalerier?
Offentliggjort

Hvis du færdes rundt i København og af og til løfter blikket og kigger på byens gavle, kender du malerierne med de bombastiske udsagn. De er blevet en del af byens rum. Små stikpiller med politiske og samfundsmæssige kommentarer, der forholder sig til tiden, til økonomi og til den måde, vi lever på som moderne mennesker.

Gavlmalerierne er malet på ofte ufremkommelige steder. Fra hustage højt over gadeplan, på forladte bygninger og ved banelegemer.

Bag graffitien står maleren med kunstnernavnet SPYO. Og som en hyldest til hans efterhånden omfattende produktion, der har stået på i mange år, udkommer nu en bog med en nærmest komplet samling af fotos af hans værker.

Udover den store mængde fotos rummer bogen også et interview med SPYO selv, som ellers ikke er kendt for at tale, når der bliver lyttet. Selvom han bogstavelig talt taler – eller skriver – med store bogstaver i gadebilledet, lever han bedst i byens skygger.

I forbindelse med udgivelsen af bogen har han dog alligevel udtalt sig om sin rolle i samfundet:

”Der er mange i samfundet, der ser ned på sådan nogle som mig. Vi har et samfund, hvor der ikke er plads til alle. Der er et hierarki, og det er jeg i bunden af. Der er ikke plads til én som mig, der ikke ønsker MitID og E-boks,” fortæller han og fortsætter om sit samfundskritiske perspektiv:

”Det, jeg laver, vender op og ned på, hvem der må fylde noget og hvorfor. Jeg synes, tempoet og værdierne i samfundet er løbet løbsk. Jeg er uforstående over for den samfundsnorm, der handler om mere profit. Der er en vrede i det, jeg laver, men det er ikke det eneste, der er. Vreden har et sørgmodigt fortegn,” siger han.

Bogens fotos er taget af Christopher Egeberg, der også er kendt som DJ under aliaset Flip. De sidste mange år har han også ernæret sig som fotograf, og et af hans projekter er dette, der nu tager form som en bog.

Med sig på holdet har Christopher Egeberg også komponist og DJ Katrine Ring samt arkitekt og forfatter Holger Dahl, ligesom Atle Thorberg har skrevet digte. Resultatet er et imponerende kig ind i maskinrummet hos en poet, der bruger byens facader som sit arbejdspapir.