Designikon står bag urmærke, der udgør det perfekte samleobjekt

Man skal normalt have dybe lommer, hvis man vil købe et ur designet af Gérald Genta. Undtagelsen er Universal Genèves Polerouter, som blev lavet til SAS-piloter i 1950’erne, og som stadig er til at betale. Adam Hamblys samling tæller hundredvis af Poleroutere, og han er ikke færdig.

Designikon står bag urmærke, der udgør det perfekte samleobjekt
Offentliggjort

”Jeg har bakset med biler og motorcykler, siden jeg var 17 år gammel, men da jeg flyttede til København, kunne jeg ikke længere lade mine hobbyer fylde så meget. Det ene førte til det andet, og vintage-ure erstattede biler. Hvem ved, måske skifter jeg en dag tilbage?”

”Jeg begyndte at samle en masse vintage Heuer, Omega og IWC for mange år siden. Poleroutere er de eneste, jeg ikke er blevet træt af, da der altid er noget nyt at opdage om dem. Modellen var også et af mine allerførste armbåndsure: Jeg ledte efter et vintageur og faldt over en Polerouter reference 20357-1 med sort urskive, som var til salg i USA. Den viste sig at have fået malet urskiven om og i en mission på at finde ud af, hvordan den i virkeligheden skulle se ud, så jeg kunne restaurere den, så jeg, at den havde tal indgraveret mellem hornene på urkassen.

Med tiden fandt jeg ud af, at Poleroutere ofte var udstyret med et serienummer, så jeg begyndte at holde styr på dem med et regneark. Og så tumlede jeg ellers ned i kaninhullet: Én Polerouter blev til to, så 10, så... så mange, at jeg holdt helt op med at tælle.”

”Jeg er ikke helt sikker, men et sted mellem 100-200 Poleroutere, tallet er altid stigende.”

”Det er en kombination af flere ting: Æstetikken, den mekaniske innovation og historien om dens lancering og brug. Det er et meget tidligt design fra den legendariske urdesigner, Gérald Genta, som senere designede nogle meget berømte ure (deriblandt Audemars Piguet Royal Oak og Patek Philippe Nautilus, red.).

Microtor var en stor teknisk innovation for urindustrien, der tillod meget tynde automatiske urværker og dermed tyndere urkasser (Microtor var det varemærkebeskyttede navn, der blev brugt af Universal Genève til deres banebrydende mikro-rotor lanceret i 1958, red.). Det var så stor en ting, at der var en juridisk slåskamp om det med urfirmaet Buren i fem år, før en aftale blev indgået. Det blev markedsført som det officielle ur for SAS-piloter og introduceret med de første kommercielle flyvninger, der forbandt Europa med USA’s vestkyst.”

”Den dårligt om-malede Polerouter, jeg nævnte før. Jeg lærte min lektie, men jeg har stadig uret efter at have fået det fuldstændigt restaureret til, hvordan modellen skulle se ud. Det lykkedes mig at finde den rigtige skive og genskabe uret, men det tog fem-seks år at finde de rigtige dele.”

”Der har været mange interessante opdagelser, og mange af dem har været rent held. Jeg byttede mig engang til en 204610-07 Polerouter Date, inklusive æske og papirer, hangtags og original kvittering, der viste, at uret var købt af svensk militærpersonel, der arbejdede med FN i Gaza i 1963. Det havde lume på spidserne af viserne, det så mærkeligt ud og passede ikke med andre Polerouter-visere, jeg havde set før, så jeg antog, at det var blevet modificeret af en urmager på et tidspunkt. Det var den eneste 204610-07, der nogensinde var dukket op.

Et par år senere fik jeg en mail fra en italiensk samler, som havde den samme model med nøjagtig de samme visere. Det betød, at hvis de eneste to kendte eksemplarer af reference 204610-07 havde præcis samme konfiguration, så var de med meget stor sandsynlighed 100 procent originale. Sådanne øjeblikke giver et stort sus af spænding, som jeg ved er supernørdet, men andre samlere vil forstå det.”

”Jeg har et Omega Speedmaster, jeg fik af en ven for længe siden. Uret er ikke et samlerobjekt, men den sentimentale værdi topper alt andet.”

”Ikke rigtig – eller rettere, hver gang jeg beslutter mig for, at noget er et grail watch, synes jeg at falde over noget nyt og mere interessant, som tager dets plads. Det fantastiske ved Poleroutere er, at de stort set alle kan fås – selv de sjældne kommer til salg nu og da.”

”Alle har forskellig smag, så jeg vil ikke anbefale en bestemt reference. Jeg vil sige bare: Find en du kan lide, og begynd at lede efter den. Jeg kender ikke mange mennesker, der kun har én Polerouter. De er meget vanedannende, så en fører normalt til to eller tre eller 10.”

”Jeg fik en masse beskeder om min Polerouter-database og havde svært ved at få tid til at besvare alle. Den nemme løsning var at publicere mine regneark online, så alle kunne se og bruge dem. Det startede i august i 2018 med et par gallerier, men vi lavede et stort redesign i 2020, tilføjede teknisk info, vintagereklamer, reservedelslister, kataloger og samlerartikler. Den største tilføjelse var et marketplace, hvor man gratis kan købe og sælge Poleroutere samt tilbehør.”

”Heldigvis har den ikke haft de voldsomme prisstigninger, som andre modeller har oplevet, med de uundgåelige prisfald, der følger med. De har været mere eller mindre på linje med vintagemarkedet generelt. Universal Genève er et nichesamlerfællesskab, og Polerouters er endnu mere niche. Der er lavet 1.000 forskellige Polerouter-modeller over 20 år. Hvis du søger ihærdigt nok, er tålmodig og ved, hvad du leder efter, så kan du stadig finde fine og sjældne eksempler til under 1.000 euro.”

”Jeg tror ikke, at det er under radaren, men Universal Genève er ikke en urproducent, som nye samlere lader til at være tiltrukket af. De eksisterer ikke i dag på samme måde, som andre store urmærker gør, som Rolex og Vacheron Constantin, så der er kun lidt daglig eksponering for det, medmindre man er på vintage-ur-fora eller deltager i sammenkomster for entusiaster. Det er normalt først, når man har samlet et godt stykke tid, at folk begynder at interessere sig for Polerouteren.”