Det behøver ikke være så dyrt

Et flot ur behøver ikke være så dyrt: Disse modeller sælges til overkommelige priser

Ur-branchen er god til at markedsføre ure som en luksus, og ser man på prisernes himmelflugt, er tendensen klar. Især mekaniske armbåndsure bliver stadigt dyrere. Det var den dårlige nyhed. Den gode er, at der stadig findes masser af ure til overkommelige priser.

Offentliggjort

DET ER IKKE hver dag, at den schweiziske urindustri spiller med så åbne kort, som da Omegas direktør, Raynald Aeschlimann, sidste år satte sig med The New York Times til en snak om det, som efterhånden må stå klart for de fleste urentusiaster.

Ure er blevet en luksusvare, eller som Aeschlimann sagde i interviewet: ”Det er meget tydeligt, at den schweiziske ur-industri har øget priserne de sidste 10-15 år, men ikke antallet af ure. Vi må se virkeligheden i øjnene: Det er en trend i luksusbranchen. Og vi er en del af den forretning.”

Det bliver bakket op af tal fra brancheorganisationen Federation of the Swiss Watch Industry, der afslører, at schweizernes eksport af ure i 2015-2022 faldt med 44 procent, mens urenes værdi samtidig steg med 15 procent.

Helt galt står det til med ’billigere’ ure under 1.000 schweizerfranc, 7.500 kroner, hvor salget er mere end halveret.

DET BETYDER IKKE, at man ikke stadig kan finde masser af fantastiske ure til overkommelige priser:

Under 10.000 kroner

Seiko SPB453

Vi lægger ud med at sprænge rammerne for vores egen priskategori: Seikos nye SPB453 sniger sig lige over 10.000 kroner, men det er for spændende til at lade udgå af den grund. Uret er den seneste fortolkning af Seikos første dykkerur, 62MAS, fra 1965, som fik navn efter en forkortelse af Seikos kaliber 62 og autoMAtic Selfdater, fordi det automatiske urværk var udstyret med datofunktion. Seiko har før lavet re-editions af uret, men denne reference er lidt mindre end forgængeren, øget vandtæthed ned til 200 meter og forbedret gangreserve.

Pris: 10.500 kroner.

Doxa SUB 200 Whitepearl

Lillebroren til den ikoniske Sub 300 blev lanceret på Baselworld i 2019. Den er med en kassediameter på 42 mm ikke lille, men omvendt føles den mere som en 40 mm på armen. Modellen er ældet med ynde og fås i seks farver. Skal det være doxa’sk, er orange den eneste farve – den kaldes Professional, fordi farven blev særligt udviklet i 1960’erne til dykkere, der skal kunne se tiden under vandet. Den hvide farvevariant med tilnavnet Whitepearl er dog mindre selvhøjtidelig og fashionabel uden at lande i fashion watch-kurven. Vandtæt til 200 meter og udstyret med ridsefast safirglas med anti-reflekterende belægning og en ensrettet roterende urkrans.

Pris: fra 8.400 kroner.

Nomos Glashütte Club 701.1

Nu vi er i gang, kan vi lige så godt tage Club-modellen med – til 10.600 kroner. Uret blev lanceret i 2007 som et sporty og simpelt ur, som med en kassediameter på 36 mm klædte både mænd og kvinder. Model 701, som den også hed, var en succes, men blev pillet ud af sortimentet i 2017. Nu har Nomos relanceret uret under navnet 701.1 med enkelte justeringer i designet. Skivens hvide farve er lidt lysere end forgængeren, og uret er desuden blevet udstyret med SuperLumiNova, tallene er hævede, og de røde visere en anelse kraftigere.

Pris: 10.600 kroner.

Under 5.000 kroner

RANGEMAN GPR-H1000

RANGEMAN GPR-H1000 er den seneste model fra Casios MASTER of G-linje, der er skabt til at holde støv og snavs ude og generelt bare modstå de mest belastende forhold og værste vejrsituationer. Det er udstyret med pulsmåler, GPS og en high-definition, high-contrast LCD-skærm, der gør, at den kan aflæses i al slags lys. Urkassen har metalkomponenter, der beskytter antennen, og seks indvendige sensorer, der leverer softwaren til trek-funktionen, pulsmåleren og sågar en tidevandsgraf til måling af ebbe og flod.

Pris: 4.400 kroner.

Bulova Lunar Pilot

Da astronauten Dave Scott i 1971 landede på Månen, var det den fjerde månelandingsmission. På Scotts håndled sad et Omega Speedmaster, NASA’s officielle rum-ur, men derudover havde han en backup med i form af Bulova ref. 88510/01: En sort kronograf med specialdesignede trykknapper, så man kunne betjene urets stopursfunktion med handsker. Det var Scott næppe ked af, da han efter to vandringer på Månen opdagede, at glasset på Omega’en var røget af. Scott spændte sit Bulova på armen og gjorde det amerikanske urbrand til ’det andet Måneur’. I 2016 relancerede Bulova uret med et kvartsværk, så det er til at betale. Kassediameter 43,5 mm.

Pris: fra 4.400 kroner.

Tissot PRX

PRX blev lanceret i 2012 med et modelnavn, der står for Precision, Robustness og et X, der indikerer, at uret er vandtæt til 10 bar/100 meter. Det var i sin relancerede version 40 mm, men den mindre 35 mm klæder uret bedre. Hvis man synes, at designet ligner et levn fra 1970’erne, er det ikke tilfældigt: Tissot lod sig inspirere af deres Seastar fra perioden og udstyrede uret med en integreret lænke i stål, en smal urkasse og en stoflig urskive, der giver mindelser om Audemars Piguet Royal Oak – til en brøkdel af prisen. Modellen fås i flere størrelser med kvarts eller mekanisk urværk.

Pris: fra 3.295 kroner.

Under 1.000 kroner

Swatch Once Again

Klassisk Swatch med en hvid urskive og et dag-datovindue klokken 3. Den sorte urkasse og sorte biosource-rem fuldender looket, der så lige så godt ud i 1983, som det gør i dag.

Pris: 450 kroner.

Casio Classic Retro A158WEA-1EF

Digitalt ur, der er som snydt ud af 80’erne. Uret har alarm, stopursfunktion og automatisk kalender med en urkasse i holdbar resin og urlænken i rustfrit stål.

Pris: 399 kroner.

CASIO G-Shock GBD200RD-4 Burning Red

At kalde den sporty GBD200RD-4 for rød ville være en underdrivelse. Modellen, der er en del af G-SHOCK MOVE- kollektionen, kan logge på GPS’en i ens smartphone og tracke løbedistance, hastighed og kalorieforbrænding.

Pris: 999 kroner.