Skal du på weekendtur til Aarhus og omegn? Her er de bedste restauranter, oplevelser og hoteller

Der er virkelig mange muligheder for at få en god weekend på de kanter.

Bragt i samarbejde med Visit Aarhus.

Aarhus smiler mere end nogensinde, og hvis du ikke har besøgt byen i en rum tid, skylder du dig selv et genbesøg. 

Byen er efterhånden en gastronomisk sværvægter, ikke bare nationalt, men globalt – fra restauranter med pincetmad og Michelinstjerner på døren til vanedannende smørrebrød og bistroer – og Smilets By kan også følge trop på både overnatnings og den mere højkulturelle front. 

I hvert fald kan du, uanset om du er til det ene eller andet, roligt sige godnat til Malaga og lukke dine øjne i Aarhus denne vinter. Og når du vågner igen, kan du tage turen ud til den jyske hovedstads opland, hvor du ikke bare får noget fuldstændig forrygende natur i Søhøjlandets bakker, skove og Gudenåen til Nationalparken Mols Bjerge. 

Men hvor du også kan spise dig mæt på spisesteder, du ville ønske lå i din egen by, og gå på museer med internationalt snit. Du kommer ikke til at kede dig foreløbigt i Aarhusregionen.

Oplevelser

Levende historie 

Moesgaard Museum har etableret sig som et af Danmarks mest anerkendte museer, kendt for sin innovative tilgang til formidling af historie og kultur. Museet er berømt for sin unikke arkitektur, der harmonerer med det naturskønne landskab omkring det, og for sine udstillinger, herunder den nuværende særudstilling ’Kriger’, der giver indsigt i de genstande, handlinger og ritualer, der gennem tiden har skabt en kriger. Og lad os for guds skyld ikke glemme det interaktive element, der virkelig får Moesgaard til at skille sig ud fra museumsmængden. Du kan fx grave efter skatte, hvilket er meget sjovere end at lede efter dine børn i supermarkedet. 

Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg

Midt i en svunden tid

I en tid, hvor biografer ikke kan blive store eller luksuriøse nok, står Øst for Paradis (efter filmen ’Øst for paradis’, der var den første film, som kørte over skærmen) som en modpol, der omfavner det autentiske. Biografen, der har hjemme på Paradisgade i det centrale Aarhus, blev grundlagt i 1978 og har siden begyndelsen haft til formål at agere alternativ og introducere publikum for smalle(re) film, der ikke er fra enten USA eller Danmark, samt holde liv i klassikere, så de ikke ryger i glemmebogen. Sådan er dets raison d’etre stadigvæk, og heldigvis for det i en verden, der bliver mere og mere monokulturel. 

Paradisgade 9C, 8000 Århus C

I Frodos fodspor

Er du til vandreture, shelterovernatninger, ’Ringenes Herre’, lystfiskeri eller bare godt kan lide at være i naturen, skal du slå et smut forbi Nationalpark Mols Bjerge på Djursland, der rent faktisk er bjergtagende – stol på os! Det er jo ikke for ingenting, at J.R.R. Tolkien, forfatteren til ’Ringenes Herre’, efter sigende var så inspireret af den østjyske natur, at han valgte at opkalde flere steder i sine bøger efter steder i Østjylland: Hjelm Dyb (Helm’s Deep), Isgård (Isengard), Eskerod (Esgaroth) og Aarhus (Aros). Så er der også lidt til din nørdede fætter, som ikke synes, vandreture i vinterkulden normalt er sagen. Ellers kan I altid lede efter østers, som det også er muligt at samle her. 

Gå kunstens ærinde 

Silkeborg er en by, der både er stor på smuk natur (det er jo Danmarks outdoor-hovedstad) og kulturelle institutioner, så hvorfor ikke forsøge at kombinere de to ting? Det er åbenlyst en god idé med opførelsen af Silkeruten, hvis navn heller ikke er uden humor (Silkevejen er den vigtigste handelsrute på land mellem den vestlige og østlige del af det eurasiske kontinent). På den 12 kilometer lange rute, der har tre officielle startsteder, bliver du blandt andet ført forbi Museum Jorn, Museum Silkeborg, Papirmuseet og Østre Søbad, mens landskabet skifter fra skov til sø, fra sø til skov og minder dig om, at Silkeborg virkelig er et smukt sted. 

Lys i mørket 

Asger Jorn, en af de mest markante figurer i den moderne danske kunsthistorie, legede ikke blot med farver og former; han skabte også et provokerende univers, som på mange måder afspejler en tid, hvor kunst skulle udfordre snarere end bekræfte. Værkerne spænder fra det eksperimenterende til det dybt personlige, og du skal gøre dig umage med at være ligeglad, hvis du ikke skal blive grebet af hans vildskab og kreativitet, som flot komplimenteres af museets arkitektur. En tur til Museum Jorn er som at få et kunstnerisk stik i siden – og hvem kunne ikke bruge lidt af det?

Gudenåvej 7-9, 8600 Silkeborg

Overnatning 

Hotel Royal 

Lige over for domkirken i Aarhus ligger byens ældste (det blev bygget i 1838) og nok mest berømte hotel. Hotel Royal har gennem tiden huset alt fra royale til internationale popstjerner, men det er ikke, fordi det har mistet sin charme af den årsag, tværtimod. I dag står Aarhus’ hvide stolthed som et moderne luksushotel med store værelser med klassisk nordisk indretning inde bag facaden på den pompøse bygning på Store Torv. Og, og, og! Royals hotelbar, Queen’s Garden, er altid et besøg værd. Det er en bar, der føles eksklusiv, men uden nogensinde at være prætentiøs. Kom for champagnen, for det er, hvad stedet er kendt for, men bliv hængende for deres cocktails – og den aarhusianske charme. 

Store Torv 4, 8000 Aarhus

Hotel Ny Hattenæs 

Ned til en af Silkeborgs mange søer ligger Hotel Ny Hattenæs, som blot består af 14 værelser. Men der er alt, hvad du skal bruge: Det ligger lige midt i Søhøjlandets natur, der ikke lader en outdoor-aktivitet gå dens næse forbi. Kajak eller kano på Gudenåen er blot et stenkast væk, mens du også er omgivet af skove fyldt med mountainbike-spor. Om aftenen, hvor du selvfølgelig er helt færdig efter en dag med aktiviteter, kan du læne dig tilbage i hotellets bar- og restaurant. Er du et overmenneske, kan du gå eller cykle de blot tre kilometer ind til centrum af Silkeborg. Men lad os nu se. 

Hattenæs 7, 8600 Silkeborg

Hotel Egeskoven

Puttet ind imellem de gamle egetræer i det naturskønne Hald Ege finder du et gult bindingsværkshus, der tager sig meget filmisk ud – på den virkelig god måde, vel at mærke. Her holder Hotel Egeskoven til, og det er ikke et sted, som nogen skal være kede af at opholde sig på i et par overnatninger. I baghaven går Hærvejen forbi, en smuk vandrerute, der tager dig fra Viborg til Bølling Sø, så du kan med fordel tage det gode fodtøj med og få nogle røde kinder. Derhjemme venter et vildmarksbad, som du passende kan følge op med en tur i saunaen. Den perfekte opskrift på en vinter-staycation? Det tror vi nok. 

Egeskovvej 26, Hald Ege, 8800 Viborg

Restauranter 

Gastromé 

Michelinrestauranten er nu rykket ud af selve Aarhus og ind i den store patriciervilla i Risskov, hvor blandt andet Thorsten Schmidt tidligere har drevet restaurant. Gastromé er i den grad blevet en totaloplevelse i den gennemrestaurerede kæmpevilla. Gastromés egen have syd for Aarhus er en vigtig leverandør til køkkenet. Vinkortet er med til at fuldende oplevelsen.

Grenåvej 127, 8240 Risskov, gastrome.dk

Restaurant Bavn 

142 meter over vandets overflade, i Danmarks højeste bygning Lighthouse, der befinder sig på Aarhus Ø, møder du Restaurant Bavn, der åbnede dets døre for et år siden. Og her, på landets højest beliggende spisested, får du serveret alt fra Gordon Bleu, indbagt paté af gris og pariserbøf til smørrebrødsklassikere som hønsesalat, stegt sild og håndpillede rejer. Bavn er mest af alt en frokostrestaurant, men der dækkes også op til aftensmad hver fredag og på andre udvalgte aftener, hvor du blandt andet kan bestille grillet havtaskehale og blæksprutte med jysk guanciale. Bavn har også et brasserie på 1. sal i Lighthouse. 

Helga Pedersens Gade 79, 44., 8000 Aarhus C

Domestic

Mange af retterne på Domestic ligner små dioramaer, små naturscenerier eller i virkeligheden bare et stykke natur taget ind på tallerkenen. Det visuelle gør også Domestic unik, men det er og bliver smagsuniverset, som trækker Domestic over i sin helt egen afdeling. Sammenligninger er farlige, men et sted mellem Kadeau og Noma er ikke helt forfejlet. Den nye mand i køkkenet Ben Hurley både sylter, gærer, glaserer og modner alverdens råvarer, som skal komme fra det helt lokale. Dogmatisk, ja, men et køkken, der afsøger grænser for smagen. Domestics køkken har yderpunkter i sødmefulde kornfermenteringer, sindssyg høj syre på retter og ulmende smagseksplosiv umami fra overraskende baser på flere retter. Retterne blander rusticitet og pincet-anretning på en måde, der aldrig virker opstyltet eller konstrueret. Vinsiden styres af Ditte Susgaard, som tør sætte lavt svovlet vildskab i spil, men aldrig går for langt den vej og heller ikke tøver med klassiske syreholdige rieslinger. 

Mejlgade 35B, 8000 Aarhus C

 

Les Jeunes 

Les Jeunes i Viborg er en knivspids ungdommeligt mod midt i en by med historie. Her drages du ind i et køkken, der ikke er bange for at skubbe til grænserne – men uden at glemme sine rødder. Hver ret er komponeret med en slags rebelsk elegance, hvor lokale råvarer får lov til at skinne. Om aftenen kan du vælge mellem en tre-, fem- eller syvretters menu, men lur os, om du ikke går med sidstnævnte, når først du har skimmet det formidable kort. Heldigvis har Les Jeunes også åbent til morgen og frokost – det er altså både en kaffebar, frokostcafé og en neobistro. Om morgenen kan du få alt det, du godt kan lide: surdej, kaffe i forskellige ristninger, æg, mens frokostkortet blandt andet byder på svampetoast, fish’n’chips og tatar. Viborg har fået et af landets bedste nye heldagsspisesteder. 

Jernbanegade 2 st. th., 8800 Viborg

 

Fru Larsen

I et par okkergule huse på hver sin side af Nørregade i den lille landsby Laurbjerg, placeret mellem Aarhus og Randers, ligger en gastronomisk perle. Intet mindre. Fru Larsen Hotel og Restaurant har alle dage været et besøg værd, men siden 2021 er det, som om dets tiltrækningskraft er blevet lidt stærkere. Der overtog ægteparret Christian og Karina Grand Neve nemlig forpagtningen af stedet. Og nu skal du bare høre, for de er ikke hvem som helst på den danske madscene. Christian Grand Neve er medstifter og nu tidligere medejer af Michelin-restauranten Domestic i Aarhus. Han har også været souschef på Nordisk Spisehus. Og så har han vundet prisen for både Årets tjener i Danmark i 2018 samt prisen for Nordens bedste tjener i 2019. Simpelthen. Karina kan også være med. Hun vandt nemlig prisen for Årets tjener i 2019, ligesom hun har været restaurantchef på både Ti Trin Ned og Moment. Og det er Fru Larsen, som du nok kan regne ud, ikke blevet værre af. I køkkenet – hvor chefen hedder Simon Nielsen – laves der mad af lokale råvarer, som Grand Neve selv kan lide det. Det er nok lidt franskinspireret uden på nogen måder at være dogmatisk. Servicen er … ja, du kan vel nok regne det ud selv.

Østergade 1, 8870 Laurbjerg

Traktørstedet Ludvigslyst 

Der er en smuk samklang mellem smag og landskab på Traktørstedet Ludvigslyst, der ligger åh så naturskønt ned til Julsø lidt uden for Silkeborg. Her serveres der enkle sæsonbetonede retter, som trækker på både lokale urter og årstidens grønt. Men under enkeltheden ligger et gennemtænkt håndværk. Der arbejdes med forskellige menuer. Fx er den første torsdag i måneden dedikeret til det vegetariske køkken, mens de også har den sympatiske søndagsmenu, hvor der lægges op til, at man tager familien ud på en gåtur efter hovedretten for så at vende tilbage til dessert og kaffe. Se, det er hygge! 

 Julsøvej 248, 8600 Silkeborg