Bliv genforelsket i vores hovedstad: Her er København og omegns bedste restauranter, oplevelser og hoteller
Besøg museer og kulturelle institutioner i verdensklasse, spis topgastronomi indhyllet i ufatteligt billedskønhed og få naturoplevelser, som man af og til har en tendens til at glemme.
Foto:Daniel Rasmussen, Jacob Lisbygd, Mellanie Gandø, Natalia Lauritzen og Nikolaj Thaning Rentzmann
Offentliggjort
Bragt i samarbejde med Visit Copenhagen.
København er ikke kun blevet et fænomen og en kulturel magtfaktor, der trækker mennesker fra nær og fjern til, på grund af dens Indre By og brokvarterne.
Områderne, der både omfavner og har direkte glidende overgang til vores hovedstad, har i særdeleshed også en stor aktie i, at byen i dag føles så stor og givende.
Annonse
Her ligger der museer og kulturelle institutioner i verdensklasse, topgastronomi indhyllet i ufatteligt billedskønhed og naturoplevelser, som man af og til har en tendens til at glemme.
Men set fra den lyse side betyder det, at der stadigvæk er et væld af muligheder for at blive genforelsket i vores hovedstad og dens opland.
Oplevelser
Fra Hammershøi til Hadid
Vi skal en tur nordpå på disse sider, for nok er der et utal af gode museer og kunstinstitutioner i det centrale København, men skulle du have lyst til at komme lidt ud af byen, vil du ikke dig selv noget godt, hvis ikke du undersøger, hvad museerne nord for København har at byde på.
Og vi starter på et sted, der på forunderlig vis stadigvæk kan betegnes som lidt af en kulturel perle. Eller sagt kortere og med vores vokabularium: Det er groft undervurderet.
Annonse
Her er tale om det smukke Ordrupgaard Museum i Ordrup, nord for København. Museet, der har en stor samling af fransk impressionisme (Monet, Degas, Gaugin, Renoir) og Vilhelm Hammershøi (der efterhånden er blevet en af de største malere i vores kunsthistorie), tager navn efter det herskabshjem, hvor parret Wilhelm og Henny Hansen oprettede Ordrupgaard som en privat kunstsamling for over 100 år siden, men har siden fået tilbygninger tegnet af ingen ringere end Zaha Hadid og Snøhetta.
Som om den misundelsesværdige samling af kunst og den vilde arkitektur ikke skulle være nok, så har Ordrupgaard også et ekstra es i ærmet. I weekender kan man nemlig besøge den verdenskendte danske møbeldesigner Finn Juhls hus, der er en fast del af museet. Fik vi sagt, at det er undervurderet?
Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund
Et hjem for drømme
Vi fortsætter vores rejse nordpå, cirka 17-18 kilometer, indtil vi når Rungstedlund. Et gammelt landsted, hvis ældste dele rækker tilbage til 1680, der står som en tavshedens bauta blandt søer og lystskov. Her, i dette historiske hus, boede Karen Blixen det meste af sit liv, indhyllet i naturens skønhed og sine egne drømme.
I dag er stedet et museum, der hylder en af Danmarks største litterære skikkelser. Her kan man træde ind i hendes velbevarede forfatterhjem, hvor hun skabte verdensberømte værker som ’Den afrikanske farm’ og ’Babettes gæstebud’, vandre Blixens favoritruter, der snor sig gennem de maleriske omgivelser, og dykke ned i udstillinger, der kaster lys over Blixens dramatiske liv.
Rungstedlund er i dag forvaltet af Rungstedlundfonden, som Karen Blixen og hendes søskende stiftede i 1958 med det formål at opretholde fuglereservatet i det naturområde, der hører til landstedet.
Annonse
Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst
Historien i vandet
Havbunden er som en stille kirkegård, fyldt med skibsofre og drømme, der aldrig blev til virkelighed. Rustne skrog og rådnet træ vidner om fortidens storhed og tragedier. De fortæller historier om storme og mod, om skæbner, der er sunket med skibene.
På M/S Museet for Søfart, der åbnede i egen ret i 2013 i en gammel tørdok, som BIG stod for at omdefinere til et museum, dykker de ned på denne havbund og dens ofre.
Mere specifikt er det de hundredtusindvis af vrag, som Østersøen har samlet på fra middelalderen, videre til Anden Verdenskrig og helt op til i dag, som danner rammen om temaudstillingen ’Østersøens gåder – ekko fra dybet’.
Og netop på grund af Østersøens unikke havmiljø er vragene særdeles velbevarede – ja, vel nærmest uhyggeligt velbevarede. Du kan blandt andet se nogle af de fund, man har gjort sig fra det danske krigsskib Gribshunden, der sank i 1495 under en rejse til Sverige.
Skibet rummer genstande fra kong Hans’ tid, herunder eksotiske krydderier og militærudstyr, som forskere har undersøgt og bjærget, efter det blev opdaget for kun nogle og 50 år siden. Kom ikke og sig, at historien ikke hvisker til dig.
Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør
Kronen på værket
Din tur nordpå skal naturligvis slutte med Kronborg Slot, et nogle og 600 år gammelt monument over magt og historie, der rejser sig majestætisk ved Øresund. Her bærer hver sten på fortællinger om konger, dronninger og livets drama.
Det var her, at Hamlet blev til (af den årsag er Helsingør en af de eneste byer i Danmark, der har en engelsk oversættelse: Elsinore), og det her, i slottets dunkle kældre, at Holger Danske sidder og stadigvæk fascinerer både børn og voksne, der inderst inde gerne vil tro på hans myte.
På den måde er der vitterligt noget schwung over Kronborg Slot, en gammeldags fascination, hvor man bare kan gå rundt og rundt og tabe sig selv til historiens stærke tiltrækningskraft. Det perfekte punktum på en dag nordpå i kulturens tegn.
Kronborg, 3000 Helsingør
Overnatning
Hotel Sanders
Hotel Sanders er kun syv år gammelt, men ikke desto mindre har Alexander Kølpins hjertebarn formået at ramme følelsen af, at det altid har været dér, lige bag Det Kongelige Teater, på Tordenskjoldsgade.
Hemmeligheden? Lige dele lokal og metropolitisk stemning. Værelserne er indrettet med omhu. Det gælder egentlig for hele Sanders, der emmer af klasse. Og det samme kan siges om Sanders’ cocktailbar Tata. Her smiler bartenderen, når du træder ind. Men det er ikke bare et hvilket som helst smil. Det er den slags smil, der ved præcis, hvorfor du er her, og som fortæller dig, at du har truffet det rigtige valg. Så bestiller du noget, og er det weekend, tager du din bestilling med op på tagterrassen og forbløffes over, at sådan et sted findes i København.
Tordenskjoldsgade 15, 1055 København K
Kurhotel Skodsborg
Vi ved godt, at begrebet staycation blev skamredet under pandemiens hærgen, men sætter man fødderne på Kurhotel Skodsborg, vil du pludselig glemme alt om det og ende ud i primale brøl: STAYCATION! STAYCATION! STAYCATION!
Ja, du begynder måske ligefrem at drømme om endnu en nedlukning. Kurhotel Skodsborg, der ligger på Skodsborg Strandvej med udsigt til Øresund, er nemlig rendyrket extravaganza på sådan en måde, hvor du næsten ikke kan overskue udvalget af behandlinger og faciliteter.
Du kan fx starte din dag med en omgang holdtræning i haven, inden du får en facial og en omgang hot stones, som leder videre til en massage, inden du hopper i spaen og afstresser på en helt ny og transcenderende måde. Selvfølgelig slutter du aftenen på brasseriet.
Skodsborg Strandvej 139, 2942 Skodsborg
The Audo
Der er altid kritiske røster, når nye områder titter frem fra stilladserne og minder os om den evige diskussion mellem fornyelse og fastlåshed. Sådan er det med Carlsbergbyen, sådan er det med den nye Sydhavnen, og sådan var det i den grad også med Nordhavn, der gennem tiden har måtte lægge øre til sin andel kritik.
Noget tyder dog på, at stemningen er ved at vende; at den lettere udstødte bydel er godt på vej til at vinde folkets gunst. Og det giver da også god mening, hvis du spørger os.
Der er nemlig åbnet et væld af gode steder i Nordhavn i løbet af de seneste år – herunder det ekstremt elegante hotel The Audo, der på mange måder indfanger Nordhavn: poleret og lækkert.
Aarhusgade 130, 2150 Nordhavn
Restauranter
Søllerød Kro
Brian Mark Hansen er en af landets bedste kokke; en kok, der tilsyneladende kan alt. Og med en Bocuse d’Or-guldstatuette er det bevist, at han også er i verdensklasse. Selvom han respekterer kroens traditioner, så udfordrer han også det klassiske luksuskøkken med eksotiske smage og krydderier og kunstgreb, der ikke lader de mest modernistiske steder i byen noget efter.
Et måltid på Søllerød Kro er en ophøjet oplevelse – en oplevelse, hvor sublim velsmag og det allerfineste kokkehåndværk går op i en højere enhed med komfort og kompromisløs service.
Intet andet sted er gæsten så meget i centrum som på Søllerød Kro takket været servicelegende og restaurantchef Jan Restorff. Ikke underligt, at kroen kronisk tippes til flere Michelin-stjerner end den ene, den har haft i mere end et årti. Kroen er med rette en institution på den danske restaurantscene, og et besøg på kroen er en begivenhed ud over det sædvanlige.
Søllerødvej 35, 2840 Holte
Den Gule Cottage
Med udsigt til både strand, skov og Arne Jacobsens Bellevue er Den Gule Cottage et perfekt ud-af-byen-udflugtsmål.
I dag står Raadvad Kro for forpagtningen, og der er ikke forskel på serveringerne frokost og aften i det postkortidylliske og diminutive hus. Serveringerne er klassisk dansk-franske med blandt andet helstegt rødspætte, asparges med hollandaise, foie gras-terrine etc.
Strandvejen 506, 2930 Klampenborg
Raadvad Kro
Turen til Raadvad er, uanset årstid, ubeskrivelig smuk og stemningsfuld, og kroen, husende i den gamle knivfabrik fra 1700-tallet, som ligger skjult inde i skoven lige uden for Dyrehaven, er et helt og aldeles oplagt mål for turen.
Til frokost venter smørrebrød af den helt klassiske slags, og til aften er kortet af klassisk dansk-fransk tilsnit.
Svenskevej 52, 2800 Kongens Lyngby
Espehus Kro
Det gamle traktørsted på Vestegnen ligger overraskende idyllisk, tæt på motorvejssammenfletninger og industri – som et lille åndehul og oase. Kokken Rasmus Lund Johansson, der blandt andet har arbejdet i USA og Italien, har med sit – med egne ord – verdenskøkken gjort stedet til en omvej værd. Og en gave til de lokale.
Frokostkortet er moderne og kreativt smørrebrød, mens man om aftenen i den grad mærker, at Rasmus Lund Johansson er en levende ’smagsforstærker’. Birk Voss, der også ejer Rouge Oysters på Gl. Kongevej, har rollen som restaurant- og vinchef, og derfor ved du, at det bliver en god dag og/eller aften, når du sætter dig til rette på den hvide kro.
I oktober overtog Lund Johansson og Voss også forpagtningen af restauranten i Rødovre Kulturhus, som de har døbt Alice, hvor fokus vil være på mere klassisk dansk mad samt morgenmad i weekenderne.
Korsdalsvej 77, 2610 Rødovre
Sushi Anaba
Det er svært præcis at sætte ord på, hvad der gør de små mundfulde helt specielle. Det er summen af det hele – fiskens friskhed, måden den er skåret på, fiskens struktur, temperaturen, risens perfektion. Det hele summer op til en helt særlig ’mund-fornemmelse’.
Det er så fantastisk at sidde ved sushi-baren i det lille stykke Japan-møder-Danmark og se Mads Battefeld udføre sine små mirakler, mens han indlevende fortæller om sit livs passion (Mads Battefeld vandt prisen for bedste betjening ved Årets Ret 2024). Og sake-ledsagelsen er endnu en ahaoplevelse.
Sushi Anaba er helt bogstaveligt enestående i Danmark og en påmindelse om, at verdensklasse ikke kun findes ude i verden, men også hjemme hos os selv. Fra starten af 2025 rykker de i nye lokaler, når de overtager den nyrestaurerede Toldvagtsbygning, som ligger på spidsen af Redmolen.
Sandkaj 39, 2150 København Ø, snart Mariehamnsgade 23, 2150 København Ø
Calma
Den endeløse strøm af nye, gode spisesteder i København – og Danmark – der popper op i tide og utide, synes ikke at have nogen ende (en formodning, vi åbenbart kan gentage ud i det uendelige). Men af og til dukker der også noget op, som, når først det lige bliver opdaget, overstråler det meste andet.
Sådan et sted er Calma, der leverer topniveau i stueplan på den nørrebroske madstrækning Jægersborggade. Stemningen er hamrende god, ikke mindst fordi Kristine Slott og Nicolai Martens kan deres metier til fingerspidserne. Christian Marquard og Andrea Calducci laver mad med et klassisk udtryk på Michelin-niveau, men der er sænkede skuldre og ingen fine fornemmelser. Menukortet bærer mest af alt præg af italiensk og fransk inspiration, og du vil blive glad for samtlige retter, du vælger derpå.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.