Danmark er det land i verden med flest ’Ironmænd’ per indbygger. Sådan lyder det fra Ironman-koncernen, der arrangerer Ironman-stævner rundt i hele verden. Og det faktum understreges af, at KMD Ironman Copenhagen - det femte største Ironman-stævne i verden i øvrigt - de sidste mange år har været konsekvent udsolgt. Og læg så oven i, at det prestigefyldte KMD IRONMAN European Championship, der løber af stablen i Helsingør fra 15-18 juni, også fik revet pladserne væk, hvorfor arrangørerne helt ekstraordinært har udvidet antallet af deltagerpladser.
KMD IRONMAN European Championship 2017
For første gang er Danmark vært for KMD IRONMAN European Championship, der løber af stablen i Helsingør fra 15-18 juni 2017. Det er Europas mest prestigefyldte mesterskab på Ironman 70,3 distancen (halv Ironman) med 500.000 kroner i præmiesum. Rekorden for deltagere til stævnet er passeret, hvorfor arrangørerne har udvidet til 2600 deltager.
Men hvorfor er det lige, at vi i et koldt land som Danmark har lyst til at lægge mange timers sved, blod og vabler i for at svømme 3800 meter i havet, cykle 180 kilometer og slutte af med et maraton? Hvorfor ikke bare gå til badminton, spille squash eller en times fodbold om tirsdagen?
”Fordi, hvis du tager en sport som badminton, squash eller fodbold, så er der tale om, at du konkurrerer på nogle færdigheder inden for teknik og taktik,” svarer sportspsykologen, Niklas Pyrdol.
”I en Ironman konkurrerer du på det mentale og det fysiske. Du konkurrerer på at kunne udholde smerte og på at kunne blive ved, når det gør ondt. Du konkurrerer på selvdisciplin og på at kunne strukturere en travl hverdag med din sport. Så på den måde giver Ironman dig noget, som ingen af de andre sportsgrene giver”.
”Den giver dig kampen med dig selv, og det er en kamp, som rigtig mange gerne vil kæmpe. For det er i kampen med os selv, at vi får selvindsigten og udvikler evnen til at hive os selv op, når det gør ondt. Det er her, vi udvikler viljestyrken til at komme ud af døren, selvom det er koldt og mørkt, og vi egentlig har mere lyst til at blive derhjemme med den nye serie på Netflix,” siger Niklas Pyrdol.
Samtidig er selvdisciplin, styrke og vedholdenhed maskuline værdier, som den danske mand gerne vil associeres med, forklarer Niklas Pyrdol. Men, pointerer han, så er det danske velfærdssamfund også en væsentlig del af svaret på, hvorfor Danmark er verdens førende Ironman-nation.
”Måden, vi har struktureret vores hverdag og samfund på, gør, at vi har både tiden og økonomien til det. Det lyder måske mærkeligt, men der er ikke så mange andre lande, hvor man kan tillade sig at flekse med arbejdstider, som vi gør i Danmark, og hvor man kan tillade sig at dyrke en hobby, der på flere parameter er så krævende”.
”Ironman-motionisten går jo under betegnelsen supermotionist. For når du ikke får penge for en aktivitet, som du bruger 15-20 timer på om ugen, og som nemt kan koste dig 100.000 kroner, uden at du på et rent sportsligt niveau opnår noget som helst bemærkelsesværdigt, så skal motivationen altså komme fra et helt specielt sted”.
Se filmen fra 2016 her.
Det konsekvent udsolgte KMD Ironman Copenhagen. I år er Danmark også vært for KMD IRONMAN European Championship, der lige har udvidet antallet af deltagere -
Tommy Ulse, der selv har gennemført adskillige Ironman-løb, og som selv underviser andre i at gennemføre løbene, synes at være praksissen, der bekræfter sportspsykologens teorier.
”Ironman har givet mig ro og selvindsigt. Og så har sporten hjulpet mig med at skubbe til nogle grænser. Havde du spurgte mig for mange år siden, om jeg nogensinde skulle komme til at gennemføre en Ironman, så havde du fået et blankt nej. Jeg var nemlig ikke særlig stor fan af vand,” fortæller Tommy Ulse.
”Men det kom jeg udover med Ironman, og sporten har generelt hjulpet mig til at finde nogle værktøjer frem, som gør, at ting, der tidligere var show-stoppere, i dag ikke får lov at være det. Når jeg i dag træner folk op til at gennemføre en Ironman, så siger de næsten altid, at de - udover at have lært at træne effektivt – har fået værktøjer med sig, som de nu kan bruge i andre aspekter af deres liv”.
Bare udsigten til et maraton, for ikke at tale om en Ironman, er for mange ligeså uoverskuelig som mareridtsdrømmen, hvor du ud af det blå dumpes ned for foden af Mount Everest med beskeden om at kravle. Men det var netop realisationen om, at det faktisk kunne lade sig gøre at bestige ’Ironman-bjerget’, der gav Tommy Ulse nogle helt nye selvindsigter.
”Jeg er jo startet op som selvstændig, og der skal man lige tage med, at jeg som ung var totalt introvert. Så det med at tage skridtet ud, smide job og fast løn over bord for at blive selvstændig, var enormt grænseoverskridende. Men der er jeg ikke i tvivl om, at troen på egne evner og troen på at drømmen kunne realiseres, selvom den virkede uoverskuelig, skyldes Ironman”.
Sportsykologen og Ironmandens tips
I år skal Danmark være vært for Europamesterskaberne i Ironman, når KMD IRONMAN European Championship kommer til Helsingør den 15-18 juli.
Ifølge Niklas Pyrdol, sportspsykologen, er det dog vigtigt, at man deltager under de rigtige og rette forudsætninger.
”Ironman kan give utroligt meget, hvis du har gjort op med dig selv, hvordan træningen op til skal passe ind med resten af dit liv. Ironman skal ikke påføre ekstra stress og bekymring eller være en flugt fra et dårligt parforhold,” siger han.
”Den sundeste måde at gå til en Ironman på er at sætte sig ned og lave en lavpraktisk ugeplan. Man ved, man skal træne de her tre discipliner. Ok, hvornår skal jeg så lægge træningen, så den er afstemt med arbejde og familieliv”.
Ironmanden, Tommy Ulse, er enig;
”Ja, man skal afstemme med sine omgivelser – både familie og arbejde. Men når det så er sagt, så er der mange, der fejlagtigt tror, at man skal træne 20 timer om ugen og droppe alt, der hedder socialliv. En Ironman er hårdt arbejde, ja, men du kan og skal også have et liv ved siden af”.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.