Sponsoreret indhold

Et sted i verden er så smukt, at AI ikke kan genskabe det

AI-teknologi kan kreere billeder så mageløse, at end ikke internationale eksperter kan skelne dem fra den ægte vare. Alligevel er der stadig enkelte oaser rundt om på kloden, hvor teknologien ikke kan måle sig med den virkelige natur. En af dem går nu til kamp mod den kunstige intelligens og dens efterligninger.

Bjerget Vestrahorn på Stokksnes halvøen på Island.
Offentliggjort

Sponsoreret af Icelandair.

Vulkanøen. Det ligger næsten i navnet, at vi har at gøre med noget, der strækker sig ud over det sædvanlige. Gletsjere. Gejsere. Varme kilder. Den blå lagune. Og selvfølgelig Hekla, Fagradalsfjall, Eyafjallajökull og de mere end 120 andre sovende såvel som vågne vulkaner.

Island rummer i den grad en spektakulær natur på sine 103.000 kvadratkilometer. Den er et trækplaster for turister, og derfor har islændingene også en stærk stolthedsfølelse, når det gælder deres landskab.

Så stærk, at Icelandair nu går til kamp mod internationale tech-giganter, og hvad flyselskabet ser som en devaluering af deres unikke destination, når diverse robotter skal forsøge at replikere den utrolige kulisse. Derfor går de nu i luften med kampagnen ”This is not AI” og et opråb til de store teknologivirksomheder, der har travlt med at kæmpe om førstepladsen i AI-kapløbet.

Bjerget Eystrahorn på Islands sydøstlige kyst. Foto: Ikke AI.

Danskerne er også bekymrede 

I 2023 lød der ramaskrig ved Sony World Photography Awards, da tyske Boris Eldagsen afslog sin præmie, fordi han som en protest havde skabt konkurrencens vindende foto med AI.

Men bekymringen for den manipulerende brug af kunstig intelligens findes ikke kun hos den internationale fotoelite. En undersøgelse viser, at tre ud af fire danskere ofte eller indimellem er bekymrede for, om de møder falske anmeldelser og AI-genererede billeder, når de kigger på rejser.

Det er netop den problematik, Icelandair gerne vil til livs. Derfor opfordrer de, at man besøger Island og oplever de storslåede fænomener. Med egne øjne. Der findes mange gode rejsepakker, som kan skræddersys til netop din eventyrlyst. Find inspiration her.

Breiðamerkursandur, også kendt som ’Diamond Beach’ i den sydøstlige del af Island. Foto: Ikke AI.

Kan du selv se forskel? 

Kampen mod AI handler dog om mere end en rejsepakke. I en række åbne breve opfordrer det islandske flyselskab tech-virksomhederne til at stoppe med at generere falske billeder af Island.

"Når nogen beder dig om et billede af Island, må vi så bede om en lille tjeneste? Bare sig nej," lyder det blandt andet i et af opråbene.

Har islændingene en sag? Kan du selv se forskel på virkeligheden og det virtuelle? Du kan teste dit øje for detaljer i den her foto-quiz.

Men om du kan spotte den ægte vare eller ej, så er gletsjerne, gejserne, varmekilderne, vandfaldene, lagunen og vulkanerne naturfænomener. Og de er kun tre timer væk.

Læs mere om “This is not AI” på www.icelandair.com eller følg @icelandair på Instagram.

Undersøgelsen er foretaget af Vitreous World for Icelandair og gennemført blandt 1.002 danskere over 18 år.

Et af bannerne i Icelandairs ’This Is Not AI’-kampagne. Foto: Ocean