Kender du trelagsprincippet? Det vil få dig langt bedre gennem vinteren

Her får du Euromans vinterguide med en række ting og viden, du kan bruge for at komme nemmere gennem de kolde måneder. 

Foto:
Offentliggjort

Varmebeholder 

Det kan godt være, du bor i et parcelhus og om vinteren primært opholder dig udenfor, når du løber til og fra bilen i indkørslen. Men forestillingen om at være et ægte naturmenneske, der kan bruge hele og halve dage på ture i vildmarken, er evigt besnærende. 

Et godt sted at starte er med en god termokop. Så kan du da i det mindste nyde kaffen på terrassen. 

Yeti ’Rambler Mug’ (0,3 l) til 219 kr. 

En sursød omfavnelse 

Aeris Cocktails har siden 2021 gjort sig bemærket for deres færdig-lavede cocktails på firkantede glasflasker, hvor de både anvender sæsonens ingredienser og eksperimenterer med smag og teknikker, samtidig med at de forbliver tro mod enkle, velkendte opskrifter. 

Og deres nyeste skud på stammen med navnet ’Amaretto Cherry Sour’, hvor den varme, søde Amaretto og den skarpe bourbon smelter sammen med den syrlige citronsaft og dybe kirsebærsirup, er en kærlighedserklæring til vinteren, lyder det fra Nik Neubauer, medstifter af Aeris: ”Vi ønskede at fange essensen af vinteren – rig, hyggelig og fuld af smag.” 

Aeris ’Amaretto Cherry Sour’ 100 ml til 90 kr.

Trelagsprincippet

Trelagsprincippet er en af de mest velkendte metoder, når det kommer til at klæde sig godt på til diverse aktiviteter i de kolde tider. 

Systemet handler i bund og grund om at styre kroppens perspirering, så du kan holde dig tør og derfor varm. De forskellige lag fungerer som et slags kropsligt termometer, du kan justere, så du hverken overopheder eller fryser. 

Lag 1

Grundlag – Transport af kropsfugt 

Når vinterens kulde bider, og du alligevel sveder på cykelturen til arbejde, kan det føles godt – som om kroppen vågner. Men den fornemmelse er kortvarig. Hvis dit inderste lag ikke kan håndtere fugten, ender sveden som en kold, klam hinde mod din hud. Derfor er det afgørende, at det effektivt transporterer fugten væk, så din krop kan holde sig varm og tør. Vi anbefaler særligt tynde merinouldtrøjer. 

Lag 2

Mellemlag - Isolering

Dit andet lag skal være et isolerende et af slagsen, der fanger den varme, kroppen generer. På den måde holder du varmen inde, så længe der er brug for det. Hvis kroppen er ved at overophede, skal det være muligt at fjerne dette lag meget nemt. Vi anbefaler derfor ikke en flyverdragt som isolerende lag. Tænk i stedet en vest eller en pufjakke. 

Lag 3

Yderlag - Beskyttelse

Det sidste lag skal beskytte dig mod vejrforholdene. Derfor kan du med fordel investere i en softshell- eller skaljakke, der både er vand- og vindtæt.

Balancekunst 

Det er ikke nogen nem øvelse at finde fodtøj, der både kan bide skeer med vinterens knoglemarvspenetrerende kulde og matche kontorets forventninger til, hvordan man tage sig ud. Du skal nemlig balancere på en finslebet knivsæg mellem funktion og komfort, og den mindste lille koldfront kan sende dig i grøften. 

Så lad os gøre dig opmærksom på det svenske skomærke Morjas og deres bud på en støvle, der mestrer lige netop den balance: ’The Hiking Boot’. 

Den er fremstillet i brunt grain-læder og bygget på en robust gummisål, der giver godt greb og vandbeskyttelse, mens stormwelten og fold-over-pløsen holder kulde og sne ude. Dine kollegaer kommer til at blive misundelige. 

Morjas ’The Hiking Boot’ til 2.995 kr. 

Sådan tænder du et bål 

At tænde et bål er ikke blot en simpel handling; det kræver planlægning og præcision. 

Du begynder med at finde tørre kviste, små grene, du kan knække mellem fingrene uden reel modstand; den slags materiale, som vil fange en gnist uden tøven. 

Du stabler dem metodisk, som en håndværker, der ved, at hver komponent har sin plads i skabelsen af et solidt fundament. Så finder du de større stykker træ, som skal give bålet en lang levetid. De skal dog ikke i brug endnu. 

Du tager en tændstik og holder den forsigtigt mod bunden af pyramiden, hvor kvaset ligger. Flammen tager måske tøvende fat, som om den overvejer, om den skal fortsætte. Giv det tid. 

Røgen kommer først – en langsom, grå søjle, der signalerer begyndelsen. Fortsæt tålmodigheden. Flammen vokser langsomt, nærmest modvilligt, men det er din vedholdenhed, der gør forskellen. 

Når du endelig lægger de større stykker træ på, er ilden stabil, og du ved, at du har vundet – denne gang. Men vær vaks! Bålet er lunefuldt og skal tages vare på. 

Pissegodt 

Om vinteren skal man simpelthen tisse oftere. Forklaringen er simpel: Når det bliver koldt, hæver kroppen dit blodtryk for at holde varmen. Men for at undgå, at dit blodtryk bliver for højt, trækker kroppen noget væske ud af blodet, som derefter omdannes til urin. 

De mange toiletbesøg skyldes altså ikke kun dit stigende indtag af varme drikke, men også din krops måde at sikre, at du ikke overopheder indvendigt, mens du fryser udvendigt. 

Et isnende nederlag 

Danmark har gennem historien oplevet flere strenge vintre, der er blevet kendt som isvintre, hvor både indre farvande og dele af Østersøen og Kattegat frøs til. Den mest berømte isvinter fandt sted i 1658, da Karl 10. Gustav af Sverige brugte det frosne Storebælt som en bro til at invadere Danmark. 

I januar og februar 1658 førte de ekstreme kuldeforhold til, at isen på Storebælt blev tyk nok til, at den svenske hær kunne marchere direkte fra Jylland over de frosne bælter til Fyn og videre mod Sjælland. Denne militære manøvre kom som en total overraskelse for den danske konge Frederik 3., der troede, at havet var en naturlig beskyttelse mod angreb fra Sverige om vinteren. 

Den svenske hær marcherede med kanoner, soldater og forsyningsvogne over isen og tvang Danmark til forhandlingsbordet, hvilket resulterede i Freden i Roskilde i 1658, hvor Danmark måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge til Sverige.