2015’s bedste serier – der kan streames i Danmark

2015’s bedste serier – der kan streames i Danmark
Offentliggjort

2015 var året, hvor nogle mente, at tv-seriens guldalder var ved at rende ud, men med et ualmindeligt stærkt efterår, beviste seriefortællingerne, at de sjældent har stået stærkere end netop i år.

Det skyldes især, at to serier fik etableret sig som mesterværker, én serie afsluttede med nærmest monumental bravur, mens en helt fjerde serie blevet pillet af skærmen, selvom dens nye sæson var så god, at man bare sad og glædede sig til mere.

Samtidig markerede 2015 sig ved, at det var de kortere dramaserier, som var bedst. Godt nok voksede fanskaren af fantasy-serier som ’Game of Thrones’, men det interessante var imidlertid, hvordan årets bedste serier valgte at eksperimentere med nye former, der ikke var overfantastiske, men som trak etablerede universer i nye retninger og på den måde udvidede dramaseriernes univers. Samtidig blev årets store serietema familielivet i en foranderlig verden, hvilket alle serier på denne liste til en vis grad er symboler på.

Derudover bød 2015 også på nogle store overraskelser. Både i USA og herhjemme, hvor en ung musiker viste ambitioner med tv-mediet, som man slet ikke have turde forestille sig på forhånd.

Nå, men lad os komme til det. Her følger de syv bedste serier i 2015 og tre markante overraskelser for året, der gik.

1. Fargo, sæson 2

Sjældent har en serie været så suverænt turneret. At trække Coen-brødrenes 1990’er-verden tilbage til slutningen af 1970’erne er der intet mindre end en genistreg. Verden stod dengang over for teknologiske landvindinger, men det anede man lige præcis ikke i slutningen af det eksperimenterende årti. Og med fortællingen om en kaskade af mord, sort humor og kolossale forviklinger er ’Fargo’ da også så formidabel, at man har svært ved at få armene ned undervejs. Klipningen er suveræn, soundtracket vælter rundt i mellem opera, jazz, 70’er-pop og (fremtids-)synth og skuespillerne turnerer den vanvittige historie med så meget bovlamhed og overskud, at man næsten ikke tror sine egne øjne. Samtidig er der en smule for feinschmeckerne, fordi anden sæson refererer frem i tiden til første sæson af ’Fargo’. Det er nemlig den kvindelige betjent, Molly, der her er barn, og hendes far er betjenten, som bliver sat på opgaven om at løse mordgåden – den mordgåde, der nævnes som ”sagnomspunden” i første sæson. Brillant.

Kan streames på HBO Nordic

2. Mad Men, sæson 7 anden del

For nogle er Matthew Weiners serie om reklamebranchen i 1960’ernes New York City det æstetisk set smukkeste, der nogensinde er kommet ud af tv. Men den er nu også noget andet. ’Mad Men’ er en modig odysse om en mand, der tror han lever i overhalingsbanen, men som ofte sidder i nødsporet og lader ungdommen suse forbi. Don Draper er blevet kult – og kåret til USA’s kulturelt mest indflydelsesrige person, selvom han er fiktiv – men han er også et billede på fortællingen om, hvordan kvinder trådte ind foran mænd på arbejdsmarkedet, og om hvordan ligestillingen listede sig ind på Madison Avenue. Serien er et monumentalt mesterværk, og de, der mener at femte og sjette sæson kørte i tomgang, bør nok kigge sæsonerne igennem igen. For frygten for tomgang er netop, hvad der driver mennesket fremad, og det forløses til fulde i den syvende sæson, hvor særligt anden del (sæsonen blev delt af lanceringsgrunde) er noget af det bedste og mest komplekse, en tv-serie nogensinde har præsteret. Sig ordentlig farvel til ’Mad Men’, hvis du ikke allerede har gjort det, men vær på vagt: Det er satans rørende og elegant.

Kan streames på Viaplay

3. Transparent, sæson 2

Man kunne næsten drage et lettelsens suk, da anden sæson af ’Transparent’ tog form. For sjældent har noget været set frem til med så store forventninger som historien om den mandlige professor, der springer ud som kvinde i en sen alder. Første sæson var fænomenalt smertelig og rørende, og gudskelov kan sæson to det samme. Næsten. For det er nuancerne, der gør forskellene fra første til anden sæson. Toeren er ikke ligeså stramt fortalt, men det er en smagssag om man er mere til første eller anden omgang. Første sæson fulgte ganske slavisk familiefaderen, der reagerede på at blive kvinde og på, hvordan hans familie reagerede på ham. I anden sæson folder flere historier sig ud, og vi får endda flashbacks tilbage til 1930’ernes Berlin, som ligger et stykke fra nutidens Californien – eller gør det egentlig det? Jill Soloways serie er leveret med et enormt overskud. Intet mindre.

Kan streames på Viaplay

4. Girls, sæson 4

Lena Dunham er uden tvivl sin generations mest betydningsfulde serieskaber. Og selvom kritikere mener, at ’Girls’ bliver lidt for navlepillende, så må disse kritikere ganske enkelt bare siges, at være uden for målgruppen. ’Girls’ er et studie af børn fra 1990’erne, der er blevet voksne og som nu skal udfolde sig i alle de muligheder, de altid har fået af vide, de ville have når de blev ”voksne”. Alt dette er nu bare underlægningsmusik, for serien handler mest af alt om at være ung i storbyen, og om at ville være kreativ, men også om gerne at ville kunne tjene penge. Om at kæmpe for sig selv og sine drømme, men også ønske det konforme. Om at sige, at man vil leve gennem sit ”kald”, selvom man egentlig lige så gerne bare vil have en fed lejlighed og feste igennem i weekenden. Fjerde sæson beviser endnu engang, at Dunham er serieverdens skarpeste repliksnedker. Hun kan hudflette situationer som ingen anden, og da hendes alter ego Hannah (som Dunham selv spiller) flytter væk fra de vilde (og trygge) rammer i Brooklyn for at gå på skrivekursus, bliver hun hurtigt gjort opmærksom på, at ikke alle er lige så narcissistiske som hende og veninderne. Og hvad gør man så? Flygter hjem eller bliver og kæmper?

Kan streames på HBO Nordic

5. Veep, sæson 4

Julia Louis-Dreyfus er en komisk begavelse ud over det sædvanlige. I ’Seinfeld’ var hun en naiv urkraft, og i år markerede hun sig også i Amy Schumers sketchshow, hvor hun var ude og fejre sin ”last fuckable day”. Men den absolutte stjernerolle i oeuvret finder vi som Selina Meyer, der starter som en ugidelig vicepræsident og ved hjælp af ubehjælpsomt, men kynisk magtspil rejser sig mod magtens tinde. Det er en ekstrem samfundssatire over amerikansk politik, uden at serien på noget tidspunkt bliver plat eller from. I fjerde sæson hæver folkene bag ’Veep’ endda niveauet til nye højder. Man skriger ganske enkelt af grin i hvert eneste afsnit, og samtidig får de noget uformelt rørende ind i Meyers idiotiske fremfærd i verden. Det er sjovt på en ret anderledes måde.

Kan streames på HBO Nordic

6. The Americans, sæson 2

Når man er russisk spion i USA under Den Kolde Krig må man rende rundt med evig panikangst, ikke sandt? Næh, ikke i ’The Americans’, hvor et umiddelbart velfungerende ægtepar rapporterer hjem til USSR om ”The Land of The Free”. Første sæson var et interessant karakterstudie i, hvordan en kone og en mand måske ikke engang kunne stole på hinanden, når de var blevet tvangsarrangeret bag fjendens linjer, og anden sæson bidrager kun til dette komplekse billede. For hvad nu, hvis man begynder at tvivle på sin sag? Hvad nu hvis det amerikanske samfund viser sig at have så mange fordele, at ideologien i ens inderste bliver svagere og svagere? Og hvad nu, hvis man pludselig er mindst lige så meget amerikaner som russer, også selvom man udfører hemmelige aktioner imod dem, man måske mere og mere holder med? ’The Americans’ er hjernevridende god underholdning, og de filmiske ambitioner i anden sæson er tårnhøje. Fremragende.

Kan streames på Netflix

7. Looking, anden sæson

Hvordan man kan aflyse denne serie efter så voldsomt god en sæson er næsten ubegribeligt! Men svaret er selvfølgelig manglende seere på kabel-tv’et i USA. Alligevel var der så meget godt i vente i Andrew Haighs formidable serie om tre homoseksuelle mænd, der forsøger at finde mening med kærlighedslivet i San Francisco. Hvor første sæson var lys og håbefuld, træder mørket ind i anden sæson og fokuserer på det dystre ved at være en minoritet. Samtidig står venskaberne stærkere frem og karakterskildringen får et mere diffust præg. Det er smertelig godt, men også kærligt og respektfuldt. ’Looking’ er en serie som der aldrig er lavet noget lignende af. Alene af den grund burde den have haft mange sæsoner. Se den alene af den grund – men også for de brillante billeder og for de homoseksuelle karakterer, der for engang skyld bliver taget alvorligt i amerikansk tv.

Kan streames på HBO Nordic

Og så til de tre overraskelser…

Mr. Robot

Det her er serien, som ikke er nået til Danmark endnu, men som burde have været her for længst. En ung mand med social fobi er en glimrende computerprogrammør, men da en anarkist ved navn ’Mr. Robot’ tilbyder ham arbejde, begynder livet at løbe i mange forskellige retninger for vores hovedperson. ’Mr. Robot’ er serien alle i USA taler om. Den er et skræmmende indblik i den moderne teknologis muligheder og trækker tråde til både Snowden-mentaliteten og sovende terrorceller. Samtidig får vi et billede af et samfund, der på mange måder minder om ren science fiction, men som vi stille og roligt fornemmer er lige ude på den anden side af vores dør – eller bare et par klik væk på computeren. Det fremragende kreeret – og så har danske Niels Arden Oplev instrueret et afsnit.

Kan ikke streames i Danmark, men skynd jer at få den til landet streamingtjenester!

Fucking Fornuftig

De fleste så den ’Klovn’-inspirerede fortælling om musikeren TopGunn med enorm skepsis. Og da Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm i Den Korte Radioavis haglede serien ned, var de fleste enige om den manglende kvalitet i ’Fucking Fornuftig’. Men det interessante ved serien er netop mange af den fiktive radiopersonligheds pointer i sin anmeldelse. Der er en livslede midt i al karrierelarmen, der er til at tage og føle på, og serien forsøgte at bruge sms’er som en aktiv til af fortællingen. Samtidig var der nok en grund til, at ’Fucking Fornuftig’ havde fået støtte af det danske filminstitut. Historien var nemlig overraskende vedkommende, og samtidig var både koncertmontager og stillbillede-sekvenser ambitiøse for en Zulu-serie.

Kan streames på TV2 Play

Broad City

Det kan næppe blive mere ekstremt end det her! I hvert fald ikke verbalt. To unge kvinder forsøger at hutle sig igennem New York City med vanvittige diskussioner til følge. Er man eksempelvis et godt eller et dårligt menneske, hvis man veksler 10 dollars til otte hos en hjemløs? Altså, man har jo givet ham to dollars, men man kunne jo have givet ham 10. Dette er selve seriens essens og diskussionerne er mange, men humoren er til gengæld også eminent og grovkornet i samtlige samtaler (og positioner). Det er både underholdende og stærkt vanedannende. Føler du, at ’Girls’ er blevet lidt for meget af det samme, så kig med her. Der er fornyelse og vanvittigt underholdende dilemmaer konstant.

Kan ses på Comedy Central

LÆS OGSÅ: Tag TV-kontrollen med disse mandefilm til weekenden

LÆS OGSÅ: Hold fast: 5 serier der kun bliver bedre

LÆS OGSÅ: Få rørt lattermusklerne med disse serier