Klumme: Mænd, der skubber barnevogne og bærer babyseler, er vanvittigt sexede

Klumme: Mænd, der skubber barnevogne og bærer babyseler, er vanvittigt sexede

Hvad er en ’rigtig’ mand egentlig?

Klumme: Mænd, der skubber barnevogne og bærer babyseler, er vanvittigt sexede
Offentliggjort

Hvad vil det sige, at være mand i dag? Det spørgsmål indleder Danmarks Radio med at stille i deres programserie ’Mænd ifølge kvinder’ på DRK. Programserien handler dybest set om at tage temperaturen på den moderne mand, og i den forbindelse har man nedsat et panel af kvinder, der skal dele deres opfattelse af, hvad en ’rigtig’ mand er med resten af landet. Heriblandt Sara Bro, Anne Sophia Hermansen og Emilia Van Hauen.

Han skal være som en cremefrø, hård udenpå og blød indeni. Hele præmissen for programmet er således, at det at være en rigtig mand baserer sig på en enkelt opskrift, som kvinder besidder.

Jeg kunne godt tænke mig, at vi til at begynde med forsøgte os med et tankeeksperiment: Gad vide, hvilken debat programmet ville afføde, hvis rollerne blev byttet rundt. Jeg forestiller mig, at den offentlige debat ville selvantænde i rødglødende raseri og forargelse, hvis man lod en lille skare af semikendte mænd sidde og kloge sig på, hvad en rigtig kvinde er.

Det især hvis de fik taletid på en public service kanal til at sige noget så entydigt, som at en rigtig kvinde skal gå hjemme og i øvrigt kun skal trisse rundt i høje hæle og læbestift for at være attraktiv – eller hvad man nu kunne finde på at sige i den sammenhæng.

Programmet er højst sandsynligt ment som en slags uskyldig torsdagsunderholdning, men det er ikke sjovt. Tværtimod er det fordummende og tåkrummende tv, fordi det blæser til oldnordiske forestillinger om, hvordan man bør være, mand såvel som kvinde.

Især tre udtalelser gjorde andet afsnit i programserien næsten ulideligt at se på. Program nummer to handlede nemlig om mænd som fædre. Og her kom Sara Bro, Anne Sophia Hermansen og Emilia Van Hauen med tre udtalelser om mænd og børn.

FOTO: Getty Images | Jude Law med sine børn

De får lov til at lege smagsdommere, men udtalelserne bliver først for alvor absurde og tragikomiske, når man tænker i alternativerne til deres udmeldinger.

Emilia Van Hauen tænder på en rigtig mand. En maskulin mand.

Anne Sophia Hermansen får blandt en masse andet sagt, at hun simpelthen ikke tænder på en mand, der skubber en barnevogn. Hvad skulle manden så gøre i denne situation? Råbe til sin kæreste: ”Du kan selv fise rundt med den barnevogn – det er et kvindejob!”

Sara Bro synes, det er virkelig usexet, hvis en mand har en nødbanan med i lommen på legepladsen til, hvis nu hans barn blev sultent.

Ad, en forberedt mand. Men igen, hvad er alternativet? At manden a) lader barnet sulte, eller b) stikker ungen en 50’er, så han/hun selv kan skride over og købe en shawarma.

Kvinderne i panelet ender med at blive selvmodsigende, og på den måde rakker de ned på såvel mænd som kvinder. Mænd, der skubber barnevogne, skal føle sig umaskuline, og kvinder, der godt kan lide det, tænder åbenbart ikke på en rigtig mand.

Og skal vi virkelig som kvinder gøre os til smagsdommere over, hvorvidt det er ’sexet’ eller ej, at en mand skubber en barnevogn. Udviklingen i mænd, der tager barselsorlov, er stadigvæk spirende. Antallet er kun svagt stigende, og det virker absurd og ærgerligt at prikke til en ellers positiv udvikling i et ligestillingsperspektiv. Men det er det, kvindepanelet gør.

Klummens skribent Louise Elly Meyer

Nu er mændene endelig kommet ind på ”vores domæne”, men det ved vi åbenbart ikke rigtig, om vi kan lide, for det er altså lidt utiltrækkende at komme hjem til en mand med forklæde på, der har skrubbet køkkenet rent, vasket babytøj og lavet babymos til resten af ugen. Mændene skal hellere gå på arbejde og komme hjem som en anden Don Draper og sætte sig ved bordet og lette på hatten. Eller hvad?

Det er da et tilbageslag for ligestillingen, hvis barsel og børnepasning skal degraderes til at være noget seksuelt - hvis mænd skal stoppe med at gå på barsel, gøre rent, skifte ble og lufte barnevogne, fordi vi i medierne giver taletid til at kridte stramme skabeloner op omkring, at det er umandigt og usexet, og at det ikke gør dem til rigtige mænd.

Nuvel, de har da inddraget en filosof i 'Mænd ifølge kvinder', der skal hæve sig over kvindepanelet og kommentere på den moderne mands forfald, og i hvert program er der også en enkelt mandlig case, der skal give et indblik i sin opfattelse af maskulinitet. Og det er jo først her det bliver interessant, hvis vi kunne få lov til at se forskellige typer af mænd, der kan vise, at det ikke er så ensidigt endda.

Det er som om, at det er ok at lynche, forenkle og stereotypisere offentligt, så længe det drejer sig om mænd. De skal kunne tage hele smøren og må ikke indtage en offerrolle. Det giver ofte anledning til hån og spot, hvis mænd går ind i et forsvar for manderollen. Det er svagt og ynkeligt.

FOTO: Getty Images | Brad Pitt på legepladsen med sin datter Sahara

Som public service kanal må Danmarks Radio også have et ansvar for kønsdebatten, og ’Mænd ifølge kvinder’ er ikke det første af sin slags i DR-regi. Sidste år løb programmet ’Hella og Karen elsker mænd’ over skærmen i bedste sendetid, hvor Hella Joof og Karen Thisted forsøgte at give et nuanceret billede af dagens mand.

I stedet for et nuanceret billede blev det til et udstillingvindue, hvor manden blev sat i et glasbur, og så kunne de to damer ellers fortælle, hvad de syntes om mænd, der fik kosmetiske behandlinger og meget andet.

For nylig kogte hele Danmark også over sammen med Den Store Bagedyst, da homoseksuelle Gunnar Reinhardt røg ud af programmet, fordi han ikke havde præsteret at lave en 'rigtig' mandehørmskage til polterabendtemaet.

Hans fortolkning af mandehørm var et par, der lå under dynen og hyggede sig, mens fødderne tittede ud. Kagen smagte angiveligt af champagne og havde et lyserødt islæt. Rammerne for maskulinitet viste sig her at være indsnævret til g-strenge, dåsebajere og playboykaniner, som det kom til udtryk i de andre deltageres kager.

Debatten eksploderede herefter, for hvem er Danmarks Radio til at bestemme, hvad der er maskulint, og hvad der ikke er? Det er netop problemet med de nævnte DR-programmer, at de bruger en bred platform og nogle personer, som folk i høj grad lytter til, til at tegne et billede af, hvordan man bør være.

Forsvaret for den moderne mand såvel som kvinde må være, at vi stopper med at bringe hele programmer, der skaber snævre rammer for, hvordan man bør være i stedet for at kaste lys over de forskellige måder, man kan være mand og kvinde på.

Mænd, der tager barselsorlov, viser omsorg og tager ansvar. Det burde i virkeligheden slet ikke kædes sammen med sexappeal. Men jeg synes nu engang, at mænd, der tager ansvar (og skubber barnevogne), er sygt lækre.