Manden bag ’The Wire’ er tilbage med flere fiktive fortællinger fra virkeligheden
Der er et blik i David Simons tv-serier, som gør én interesseret med det samme. Blikket er grynet, det er beskidt, det er benhårdt og det er brutalt. Simons historier er fiktive, men de tager samtidig så markant udgangspunkt i virkeligheden, at man nærmest kun ser magen blandt dokumentarister eller hos artfilminstruktører som de belgiske Dardenne-brødre eller de danske instruktørstjerner Michael Noer og Tobias Lindholm.
David Simons blik kommer fra journalistik. Den nu 55-årige amerikaner begyndte som kriminalreporter på The Baltimore Sun, og på en orlov skrev han så den bog, der kanonerede ham ind i filmbranchen.
Med ’Homicide: A Year on The Killing Streets’ beskrev Simon politiets arbejde gennem reportager og små bidder fra virkeligheden. Blikket var dokumentarisk, og det skulle serien, som var baseret på bogen, også blive.
LÆS OGSÅ: 75 film enhver mand bør se
Med ’Homicide: Life on the Street’ gennembankede Simon de amerikanske øjne med ubønhørlig realisme, og sådan er succesmageren faktisk fortsat siden. Dog med plads til forfinelse hver eneste gang.
Mesterværket hedder for mange ’The Wire’, og det snurrer om narkotikahandel i Baltimore (endnu et emne, som Simon har skrevet en bog om). I mesterlige fem sæsoner følger Simons ultrarealistiske blik det kriminelle miljø set fra fem forskellige vinkler. En ny sæson, et nyt perspektiv. Journalistiske metoder, som man kendte dem i 1960’erne, blev med ’The Wire’ til amerikansk seriekunst i det nye årtusinde.
Med virkelighedens midler fortalte David Simon i ’The Wire’ en fiktiv historie, der var så fængende, at man ikke kunne slukke igen. Se blot her, hvordan serien med sin helt nøgterne og dokumentariske tilgang forklarer, hvordan man klarer frisag med ulovlige penge:
Mens David Simon kiggede på Baltimores bagkant, kiggede hele verdenen tilbage på Simon efter ’The Wire’, og hans næste projekter lagde da også yderligere lag på virkelighedsbilledet.
LÆS OGSÅ: 15 forrygende film du kan streame lige nu
Hvor ’Homicide’ var grynede fiktionsfortællinger fra virkeligheden, var ’The Wire’ mere æstetisk elegant, men samtidig realistisk fængende i sin skildring af samfundet. Med ’Generation Kill’ og ’Treme’ blev den regulære samfundskritik mere markant og nærværende.
I ’Generation Kill’ er vi med et hold soldater i krig. Serien er både realistisk og ikke for sarte sjæle. Nyd eller gys eksempelvis over denne scene.
I ’Treme’ følger vi en række indbyggere i New Orleans efter orkanen Kathrinas hærgen i 2005. Se her, hvor enkelt livet efter sådan en oplevelse kan skildres igennem en professors ord her:
Hverken Simons soldater eller jazzby-beboere er virkelige, men de kunne være virkelige, og de føles ikke mindst virkelige. Og det er netop David Simons mesterstykke. At hans blik aldrig viger fra det realistiske.
Således går dette blik også igen i serieskaberens nyeste univers ’Show Me a Hero’. En skelsættende stærk fortælling om det moderne demokratis skyggeside. Ét af den nyere skuespilgenerations største talenter, Oscar Isaac, agerer som politikeren, der træffer upopulære valg, men som står fast, hvilket man ikke er i tvivl om i seriens trailer:
Det klinger af moderne politik, som man kender det fra den amerikanske kongres eller det danske Dong-salg. Helten findes, men han er ikke altid lige vellidt. Det er historiebøgerne, der afgør hans skæbne.
Med et ekstremt zoom på en ganske lille lokalpolitisk sag, tager Simon sin realisme endnu længere ud end tidligere. Det vil helt sikkert kede nogen, men de, der er til Dardenne-brødrene og Lindholm/Noer (og ikke mindst David Simon), kan roligt læne sig tilbage og nyde en af tv-serie-historiens mest interessante fortællere.
’Show Me a Hero’, ’Treme’, ’Generation Kill’ og ’The Wire’ kan streames på HBO Nordic
LÆS OGSÅ: 5 stærke serier du skal skynde dig at se
LÆS OGSÅ: Verdens 10 ringeste film de seneste 10 år