Trøjer fra NBA er over det hele, men hvilke trøjer vælger vi og hvorfor? For engangs skyld handler bloggen ikke om selve spillet – og dog. Jeg forudsiger dette års MVP og han spiller ikke i Miami.
Som regel vil jeg blogge om NBA og fokusere på basketball. Dette indlæg har dog et lidt anden karakter.
Når man går rundt i sommervarme Danmark, er det nemt at spotte unge mænd i trøjer fra NBA. Der er typisk to foretrukne kategorier: Den første er vintage-trøjen med for eksempel Michael Jordan, Dennis Rodman, Charles Barkley eller Hakeem Olajuwon på ryggen. Klassiske trøjer, man forbinder med sin barndom eller tidlige minder af NBA. Allen Iverson fra Sixers eller Kevin Garnett fra Timberwolves ligger også i denne kategori. Stjerner, man er vokset op med.
Annonse
Den anden kategori er de aktuelle stjerner. Eller det vil sige stjerner fra for et par år siden. For de bedste spillere i ligaen lige nu er ikke nødvendigvis dem, der sælger trøjer i Danmark. Der går ikke mange James Harden'er eller Stephon Curry'er rundt i København.
Udover tiden spiller æstetikken også ind som aspekt. Visse trøjer er bare pænere. For eksempel er Celtics, Lakers, Sixers eller Knicks simple og klassiske trøjer. Det var derfor også så synd, da Oklahoma City Thunder blev dannet for et par år siden, hvor de nærmest opgav at lave noget fedt og vi endte med disse rædsler:
Gode spiller, grimme trøjer. Russell Westbrook og Kevin Durant. Foto: Ezra Shaw / Getty Images
Mange identificerer sig også mere med guards end med de store spillere. Dwight Howard eller Blake Griffin er for uvirkelige for os og vi kan slet ikke relatere til deres fysik. Var der mon nogensinde nogen, der købte en trøje med Yao Ming?
Blake Griffin og Dwight Howard. Foto: Harry How / Getty Images
På årets Roskilde Festival lavede jeg min helt egen og højst uvidenskabelige måling af trøjer og favoritter. De mest populære trøjer på festivalen var Kobe, Rondo, Carmelo Anthony, Derrick Rose og LeBron i nævnte rækkefølge. Det matcher godt med, hvem der er de mest populære spillere og de mest solgte trøjer i USA. Men en vigtig undtagelse: Kevin Durant. Hvor er spilleren, der har været den mest scorende i fire sæsoner i træk? (I totalt antal point. Pr. kamp var det i sidste sæson Carmelo). Kevin Durant har været klart den næstbedste spiller i NBA i flere sæsoner. Hvor er hans trøjer i Danmark? Min teori er, at det er en blanding af hans størrelse og fysik, som vi ikke kan relatere til. Samt selvfølgelig trøjernes udseende, der er ganske forfærdelige.
Annonse
Et udvalg af min egen uvidenskabelige undersøgelse fra Roskilde Festival.
Men det vil ændre sig, tror jeg. Og vi vil se mange flere Kevin Durant'er rundt omkring i Danmark. For nu kommer min store forudsigelse, som jeg har gemt i et indlæg om trøjer, fordi man skal være meget varsom med at spå om noget, der kan hentes frem fra internettets uendelige hukommelse:
Kevin Durant vinder MVP i år. Han var tæt på sidste år, hvis ikke det lige havde været for Miamis 27 kampe i streg uden nederlag, som skabte en rigtig god historie omkring LeBron. Man skal ikke undervurdere, hvor meget den gode historie spiller ind, og jeg tror, at Durant, som indtil søndag har ledt Thunder uden Russell Westbrook, bliver en rigtig god historie. Westbrook kom tilbage en måned før planen og spillede 33 min i går. Lidt rusten, men klassisk Westbrook med vildt spil i højt og nogle gange for højt tempo. Sådan kan forudsigelser af narrativer blive gjort til skamme. Jeg tror dog stadig, at i år er Durants år.
Fodnote: Skud ud til den unge pige, jeg mødte på Roskilde iført en Antoine Walker-trøje. Hun vidste udmærket, hvad hun bar. Shimmy forever: