- Hvor kommer du fra?
- Jeg kommer fra Ukraine.
- Hvad med din far?
- Han er også fra Ukraine.
- Hvad med din mor?
- Hun er også fra Ukraine.
- Så du er østeuropæer?
Er Østeuropa som begreb overhovedet brugbart i dag?
Historisk har man været tilbøjelig til at sætte lighedstegn mellem Østeuropa og en mørk fortid, ustabile statsapparater og økonomiske nedture af dimensioner. Men sådan er det ikke længere. Den globale økonomiske krise har vist verdenssamfundet, at dette negative 'Østeuropa-prædikat' ikke længere er holdbart.
Slovenien og Tjekkiet har overhalet Portugal i levestandard. Slovakiet og Slovenien har fået indført Euro modsat vestlige lande som Sverige, Danmark og England. Endvidere har Estland en af Europas laveste korruptionsrater.
'Østeuropa' er en geografisk misvisning og det virker absurd at omtale Tjekkiet som et østeuropæisk land, når Cypern og Grækenland, som begge ligger sydøst for kontinentet, ikke regnes for østeuropæisk.
Det er også interessant at bemærke, at Kasakhstan, der ligger i Centralasien, har opnået medlemskab af OSCE (Organisation for Security and Cooperation in Europe), men at landet kan ikke få medlemskab i Europarådet. Landegrænser mellem kontinenter er dermed ikke så synlige, som de var under blandt andet Den Kolde Krig. Dengang havde man NATO på den ene side og Warszawa-pagten på den anden side. Grænsen mellem Øst og Vest i Europa blev defineret af Jerntæppet, og "hvis ikke man var med os, var man imod os."
Sammenbruddet af kommunismen i Østeuropa fjernede fuldstændig forestillingen om en bipolær verdensopfattelse. Netop derfor ser verdensbilledet helt anderledes ud og derfor ser man også, at lande som Tyrkiet er i venteværelset til EU. Østeuropa er for længst videre fra kommunisme, planøkonomi og ustabile statsapparater. Men den gammeldags opfattelse af Østeuropa er stadig præsent i manges bevidsthed.
Mange beslutningstagere, for eksempel de lande, der vurderer om tidligere kommunistiske lande skal optages i EU eller ej, er stadig tynget af helt grundlæggende fordomme.
Fordi regionens historie ikke kan skrive sig ind i en bredere europæisk historie, vanskeliggør det at omtale Østeruopa som en del af Europa og dermed opnå fuld accept på alle niveauer blandt vestlige institutioner. Det kan for eksempel være ekskludering fra EU og tabte muligheder for topstillinger i internationale organisationer.
Fortiden er en tung størrelse i det store spil og det er ikke så let at slippe væk fra hundrede års fordomme og politisk styre. For selvom alle landene i Østeuropa er sluppet af med kommunismen, hænger styreformen stadig som en tung skygge over landene i de flestes bevidsthed. Men mon ikke det er på tide at dømme landene efter de resultater, de opnår i nutiden, i stedet for at hænge fast i en fortid, der kun har relevans i skeptikernes bevidsthed?
Blogindlægget er inspireret af artiklen 'Wrongly labelled' fra The Economist.