Opskrifter på cocktails mixet med champagne samt gode råd til, hvordan du vælger og serverer champagne på årets sidste aften.
Champagnen er obligatorisk til nytår, men der er ingen grund til at begrænse sig til at drikke den rent, den smager også fremragende i en cocktail. Se de seks opskrifter herunder.
Champagne er festens vin. Den har søsat millioner af skibe, den er blevet skålet i ved utallige bryllupper, og den er ingrediensen en nytårsaften ikke kan undvære.
Men hvorfor begrænse sig til at drikke den til velkomst, til forretten og ved midnat, når den nu også smager glimrende mixet i cocktails.
Herunder finder du opskrifter på champagnecocktails, der nok skal holde dig højtflyvende hele natten.
Annonse
Humberto Marquez, der er barchef og indehaver på Curfew på Vesterbro i København, har valgt tre klassiske cocktails med champagne og opfundet tre nye til lejligheden.
Men inden vi går til den opblandede champagne, har han lige et par råd til indkøb og behandling af de dyre dråber.
Ligesom med enhver type hvidvin bør champagne serveres kølig. Den ideelle temperatur er mellem 6 og 9 grader, og hvis den bliver køligere, ødelægges den raffinerede smag af vin. At køle champagne før brug er en kunstart i sig selv. Eksperternes råd er, at den uåbnede flaske stilles 20-30 minutter i en spand med lige dele koldt vand og isklumper eller køles 3-4 timer i køleskabet - aldrig i fryseren.
Champagne bør serveres i høje champagneglas, da de er designet til at bevare smag og bobler. Glassene behøver ikke at blive kølet før brug. Modsat manges opfattelse skal Champagne helst åbnes uden lyd.
Det skal helst lyde som et langt kvindesuk. Dette gøres ved at proppen fjernes langsomt og med et fast greb, hvor flasken drejes, ikke proppen.
Skulle det ske, Gud forbyde det, at flasken ikke bliver tømt, kan resterne gemmes i flere dage, hvis der anvendes en korrekt champagneprop, som kan erhverves hos den lokale vinhandler.
Annonse
Type og region: Champagne, Frankrig
Smag: En af de klassiske champagner, som rangerer som en mellemklasse champagne med hensyn til smagsnoter. Medium fyldig med gode frugtnoter.
Anbefales til: lettere anretninger, såsom fiskeretter og kylling, eller nydes blot separat.
Type og region: Champagne, Frankrig
Smag: Lækker gul stråfarvet champagne med æble aroma og smag, sprød finish.
Anbefales til: Lettere anretninger, såsom fiskeretter og kylling, eller nydes blot separat.
”Den gule enke”
Annonse
Type og region: Champagne, Frankrig
Smag: Frugtfuld smag og aroma, citrusnoter og et hint af brøddej/gær. Tør og velbalanceret.
Anbefales til: Som aperitif, eller med fisk eller quiche.
Min favorit!
Type og region: Champagne, Frankrig
Smag: En af de klassiske champagner, som regel en favorit blandt kendere. Fløjlsagtig tekstur, og smagsnoter af kokosnød, ingefær og vanilje.
Anbefales til: En excellent vin at nippe til, passer bedst til lette anretninger.
Type og region: Champagne, Frankrig
Smag: Smagsnuancer af grillede nødder og citrus, meget fyldig.
Anbefales til: Separat eller med små lette anretninger.
Blærerøvschampagnen
Type og region: Champagne, Frankrig
Smag: En ægte champagne-klassiker. Citrus og mineralske smagsnoter.
Anbefales til: Østers, kaviar og andet godt fra havet eller som en aperitif.
Type og region: Champagne, Frankrig
Smag: Røde frugtfyldte smagsnuancer, meget fyldig smag.
Anbefales til: Til lette anretninger, eller som aperitif.
(alle opskrifter passer til 1 person)
Ingredienser:
• En sukkerknald
• Angustura bitterdråber
• Citron
Kom en sukkerknald i et køligt højt champagneglas, dryp 2-3 dråber bitter i glasset og fyld glasset med tør (Brut) champagne. Pres lidt friske citrondråber på toppen.
*En anden (lidt farligere) variant: hæld 3 cl cognac i, før du fylder glasset med champagne.
Ingredienser:
• 3 cl Geranium gin
• 1,5 cl sirup
• 1,5 cl friskpresset citron juice
• Brut Champagne
• Pynt: lidt snoet citronskræl
Bland gin, sirup og citronsaft i en cocktail shaker fyldt med is. Ryst, indtil det er godt kølet ned, si og hæld det i et champagne glas. Afslut med lidt champagne på toppen, og pynt med lidt snoet citronskræl.
Alternativt kan du si cocktailen i et Collins-glas halvt fyldt med knust is og afslutte med champagne på toppen.
Bland ingredienserne undtagen champagnen i en shaker og ryst med isklumper. Si og hæld i et champagneglas. Fyld glasset op med champagne og pynt med appelsinskræl.
Provençal Champagne cocktail
Ingredienser:
• 1 lavendel sukkerknald (kan købes, eller DIY: lad sukkerknalderne trække aromaen fra lavendelblomster)
Kom en lavendelsukkerknald i et køligt højt champagneglas, dryp 2 dråber lavendelbitter i glasset, hæld Calvados i og fyld glasset med champagnen. Pynt med citron- og æbleskræl.
Ingredienser:
• 5 cl Bacardi 8 rom
• 6 ananassalvie (www.gco.dk eller Torvehallerne i København)
• 6 citronverbena (www.gco.dk eller Torvehallerne i København)
• 2 cl friskpresset limejuice
• 2 cl sirup (DIY: 0,5 l vand kogt kort med 0,5 kg sukker, nekøles før brug)
• Veuve Clicquout champagne
• Pynt: ananassalvie og citronverbena
Bland og ryst alle ingredienserne undtagen champagnen med isklumper i en shaker. Si og hæld i et cocktailglas, og fyld op med champagne på toppen. Pynt med friske blade af ananas salvie og citronverbena – dufter himmelsk!
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.