Træt af gløgg - prøv mixologens hårdtslående og cremede alternativ

Træt af gløgg - prøv mixologens hårdtslående og cremede alternativ
Offentliggjort

Er du også træt af slavegløgg fra Netto, hvor rosinerne er udvandede og mandlerne druknede i sukker?

Eller har du en opskrift fra farmors tid, som bliver taget frem år efter år for at følge traditionen?

Så er det på tide at prøve noget andet, tænk ud af boksen og lav en lækker cremet ”eggnog”, som med sikkerhed vil forkæle dine smagsløg, men som også holder en pæn promille.

Der er delte meninger om, hvor navnet på den berømte drik, stammer fra. En version siger at ”nog” stammer fra et gammelt engelsk ord for stærk øl, deraf ”noggin” (slå i gulvet). En anden version refererer til blandingen af ordet ”grog” (toddy) og ”egg”, deraf eggnog. Under alle omstændigheder kender man den internationalt som eggnog, og det er også den betegnelse for drinken, som jeg vil bruge, selv om man i Danmark måske ville kalde det en æggepunch.

De grundlæggende ingredienser i opskriften er ikke ændret over årene (æg piskes med sukker, mælk, piskefløde og spiritus efter eget valg med et knips af revet muskatnød), og den vil altid være en favorit til fester i vintersæsonen, uanset hvilken variation af der vælges.

Drikken har intet at gøre med tegneserien Tom og Jerry eller Jerry Thomas, den berømte New Yorker-bartender fra 1800-tallet, der ofte pralede af at have være ophavsmand til drikken og udgav den i sin bog. Det er en cremet juledrik, en variation af eggnog, og siges at være opfundet af Pierce Egan, en engelsk journalist, der skrev om sport og populærkultur. I 1820 skrev Egan en bog med titlen ”Life of London: or Days and Nights of Jerry Hawthorne and His Elegant Friend Corinthina Tom”. For at gøre opmærksom på sin udgivelse opfandt Pierce Egan en variation af eggnog som han kaldte “Tom and Jerry”. Med en tilføjelse af 1,5 cl cognac til basisopskriften, blev drikken stærkere – og tilsvarende mere populær.

Ingredienser (Til 1 person)

1 æg

3 cl brandy

3 cl Jamaica rom

Varm mælk

Serveres i et krus.

Del æggene i hvider og blommer og pisk hviderne stive. Blommerne pisker du grundigt med sukker. Vend hviderne i æggeblommerne. Når du er klar til at servere drinken, hælder du en skefuld af æggeblandingen i et krus og tilsætter spiritussen, imens du rører grundigt rundt, for at blandingen ikke deler sig. Fyld resten af kruset op med varm mælk og rør så grundigt, at der kommer skum på toppen. Pynt med en krydderiblanding af 2 dele friskkværnet muskatnød med 1 del friskkværnet nelliker og allehånde.

I Europa siges det, at eggnog-traditionen startede i Europa og blev inspireret af de forskellige mælke- og vinpuncher, der ofte blev serveret ved sociale sammenkomster. I det 17. århundrede brugte man eggnog til at skåle for helbredet, og den blev indtaget af den mere velstående befolkning, fordi æg og mælk var en mangelvare i Europa.

Da drikken blev indført i den “Nye Verden”, tilføjede kolonisterne en ny ingrediens – nemlig rom. Amerikanerne kunne få rom fra Caribien, der var betydelig billigere end andre spirituosa, der blev udskibet fra England. Derfor blev rom-versionen, pga. den rigelige forsyning af mælk og æg i kolonierne, en populær drik for alle mennesker.

Eggnog blev hurtigt en naturlig del af feriesæsonens drikke pga. den cremede, krydrede og alkoholiske smag. Hver region lavede deres egen version af eggnog’en, og kun de mest modige deltog i udviklingen ved bl.a. at bruge rye whiskey, rom og sherry.

I Sydstaterne udskiftede man rom med bourbon, og da drikken nåede Latinamerika, blev der tilføjet flere variationer. I Puerto Rico blev der tilføjet kokosjuice eller mælk, i Mexico blev eggnog’en en stærkere drik, der blev nippet til, hvor Mexicansk kanel og rom eller alkohol baseret på korn blev en del af ingredienserne og i Peru tilføjede peruvianerne noget druekvas, som de kaldte Pisco.

Selv synes jeg, det er naturligt at tilføje min egen version nogle typiske danske træk. Her er:

Ingredienser (Til ca. 10 personer)

12 æg

150 gram sukker

500 ml vaniljeakvavit (lad akvavitten trække i 48 timer med en vaniljestang)

250 ml Diplomatico Reserva Exclusive Rum

500 ml mælk

250 ml piskefløde

20 gram dansk rå lakridspulver af Johan Bülow Serveres i en punchbowle og punchglas.

Del æggehviderne fra æggeblommerne, og stil æggehviderne til side indtil videre. Pisk æggeblommerne grundigt, imens du løbende tilsætter sukkeret. Fortsæt indtil alt sukkeret er fuldstændigt opløst i blandingen (og får en lysere farve). Langsomt hælder du vanilje akvavitten i, imens du stadig rører rundt. Herefter tilsætter du rommen på samme måde. At hælde spiritussen i æggeblommerne på denne måde har samme effekt, som hvis du kærligt lod det simre og smelte sammen over varmen på komfuret: Det gør den cremet. Når du har tilsat spiritussen, rører du mælk og piskefløde i blandingen. (Fløden kan piskes til piskefløde først, om man vil, men de fleste foretrækker den mindre fede version med ren fløde).

Rens dit piskeris, før du går i gang med at piske æggehviderne, som selvfølgelig skal piskes helt stive. Fold hviderne forsigtigt i blandingen med spiritussen og rør lakridspulveret i.

Tip: Når du laver eggnog, så brug de mest friskeste æg, du kan finde, og sørg for, at de er rene og hele. Opbevar dem på køl i køleskabet. Sørg for, at dine hænder og dit udstyr er rent, før du laver drinken. Hvis du er i tvivl, så brug pasteuriserede æg i stedet.

LÆS OGSÅ: Mixologens alternative julecocktails med akvavit

LÆS OGSÅ: Mixologen: Guide til den perfekte punch

LÆS OGSÅ: Se billederne fra kokke-VM