10 gribende billeder af Jan Grarup
Den danske pressefotograf Jan Grarup har en lang tradition for at opsøge de steder i verden, hvor det virkelig gør ondt. Han har en evne til at skildre de bitreste i billeder, der både er stærkt bevægende og samtidig, i deres gru, rummer en slående skønhed.
For selv om Jan Grarup primært vil dokumentere verdens vold og terror og de konsekvenser, konflikterne har for de berørte civilbefolkninger, er han alt for dygtig en fotograf til ikke samtidig at bekymre sig om form og udtryk.
Den 45-årige fotograf har i løbet af sin 25 år lange karriere vundet en bunke priser, blandt andet den hjemlige Årets Pressefoto, hvor han er blevet kåret til årets pressefotograf fem gange. Desuden har han vundet den internationalt prestigiøse World Press Photo otte gange.
Her har Jan Grarup har udvalgt 10 af sine bedste billeder nogensinde.
Det her billede tog Jan Grarup i år i Den Centralafrikanske Republik, hjemsted for en af verdens væsentligste, men mere glemte etniske konflikter. Her er det en militsgruppe, såkaldte anti-balaka, der demonstrerer, hvad de vil gøre med muslimer, hvis de får fingre i dem.
I 2004 blev Slovakiet optaget i EU. Jan Grarup tog dette billede af et forsømt barn som et led i dokumentationen af, at romaer og andre minoritetsgrupper stod rettighedsløse tilbage ved EU-udvidelsen.
Dette billede af to palæstinensiske drenge, der er blevet iklædt militært antræk til begravelsesoptoget for en Fatah-martyr, er taget under den såkaldte Anden Intifada, en periode med optrapning af vold mellem Palæstina og Israel, der varede fra 2000 til 2005. Billedet er taget i Ramallah på Vestbredden.
En imam, der har tilsluttet sig den kosovoalbanske oprørsgruppe KLA i konflikten med serberne (1998-1999), beder en bøn.
2013, Mogadishu, Somalia. Et russisk kargofly er blevet skudt ned af Al-Shabaab-militser over den somaliske hovedstad.
Byen Balakot i den pakistanske del af Kashmir-provinsen blev 8. oktober 2005 destrueret af et jordskælv. Tre dage senere var denne frisørsalon klar til at betjene byens mænd oven på ruindyngerne.
Denne bhuddistmunk har tilsluttet sig rødskjorterne for at protestere under opstanden i Bangkok i 2010. Han er blevet taget til fange af det thailandske politi og tydeligvis meget angst for, hvad de vil gøre med ham.
2001. Liberianske flygtninge håber desperat på at få en tilladelse til at passere grænsen til nabolandet Sierra Leone, hvor de søger frelse fra den 10 år lange borgerkrig og krigsforbrydelserne i deres hjemland.
2013. Denne fisker i Mogadishu, Somalia, kommer slæbende med dagens fangst, en 120 kilos haj. Fiskeri er et af de få erhverv, der består i det borgerkrigshærgede land, og på grund af pirateriet i farvandene er konkurrencen fra store internationale trawlerskibe ikke eksisterende.
En scene fra den ugentlige besøgsdag i fængslet i Basra, Irak, hvor Saddam Hussein-tro mænd holdes fanget under Irak-krigen.
Du kan læse mere om Jan Grarup i det nye nummer af Euroman, som er ude nu.
Hvis ikke du bare vil være abonnent på bladet.