Designer Thomas Lykke: "Et hjem er ikke et showroom"
Designer og kreativ direktør Thomas Lykke har en forkærlighed for japanske håndværkstraditioner og danske designklassikere. Han bor med sin familie i en herskabslejlighed i København, som oprindelig tilhørte hans bedsteforældre. Her blander han ’det gode håndværk’ med gamle arvestykker og møbler, der emmer af sjæl.
Designer Thomas Lykke: "Et hjem er ikke et showroom"
Lyt til artiklen her
THOMAS LYKKE ER LIGE kommet ud af et ’møde med Japan,’ siger han, da han åbner døren til sin lejlighed på fjerde sal mellem Classensgade og Rosenvængets Allé på Østerbro. Ikke hele landet forstås, men en kunde i Tokyo, hvor OEO Studio – designstudiet som Thomas Lykke ejer sammen med Anne-Marie Buemann – er i gang med at totalrenovere en luksuslejlighed i den velhavende bydel Minami-Azabu. Normalt ville Thomas Lykke selv være fløjet til den japanske hovedstad for at holde møder og følge OEO’s mange projekter i Japan, der blandt andet tæller produktdesign for en række virksomheder i landet og indretningen af Nomas søsterrestaurant Inua. Men nu tager han dem i stedet på Zoom, enten på sit kontor i Nordre Frihavn eller i hjemmet, mens hans datter på 17 har gymnasieundervisning bag en lukket dør i værelset ved siden af.
Thomas Lykke skænker kaffe og ingefær-shots i sit køkken, der skiller sig ud i den klassiske herskabslejlighed med sine rene, moderne linjer – og som nok er det rum, han er gladest for, hvis han skal vælge. Thomas Lykke har designet køkkenet, som er bygget af Garde Hvalsøe – hvor han ofte spiser morgenmad stående sammen med sin kone og datter – en åbning ind til stuen, bordplader i ’Pietra Grey’-marmor og moduler i olieret eg med detaljer i rustfrit stål.
”Man siger jo, at man aldrig skal tage hjem til designeren og arkitekten, for de bor ikke så flot som det, de laver. Det har de ikke tid til. Men lige præcis mit køkken er jeg enormt glad for, både fordi jeg synes, at det er virkelig flot og gennemført, men også fordi jeg elsker at lave mad, og fordi det er blevet et samlingspunkt i hjemmet,” siger han.
Annonse
Thomas Lykke har selv fremstillet sine køkkenhylder i flammevalset stål. Bag ham står blandt andet stentøj fra Bing & Grøndal, en vintage matsort Krenit-skål og en smedejerns-tepotte fra Japan.
De to midterste af tre sammenhængende stuer i lejligheden. Den antikke lampe i loftet er købt i Italien.
OPRINDELIG TILHØRTE lejligheden Thomas Lykkes bedsteforældre, der boede her fra midten af 1950’erne og frem til 1999, hvor de kom på plejehjem, og han fik mulighed for at overtage den. Lejligheden er derfor fyldt med minder, og blandt andet er alle Thomas Lykkes juleaftener som barn foregået her, en tradition han fører videre som vært i dag. Da han overtog herskabslejligheden, var der mørke gulve og sorte paneler og døre i stuen, men Thomas Lykke har malet dem hvide, så rummet virker større. Og da han pillede det gamle tapet af, fandt han spor af de oprindelige høje paneler i spisestuen, som han siden har genskabt.
Senest er der kommet en stor altan på i forlængelse af køkkenet, men ellers ligner lejligheden med dens tre sammenhængende stuer, brede gulvplanker og store vinduer, hvor solen står ugeneret ind om formiddagen, i grove træk sig selv. Thomas Lykke blander nyt og gammelt i sit hjem og har helt bevidst ikke indrettet det for stramt, fortæller han:
”Når jeg er med til at designe et hjem eller en restaurant for andre, er der altid en grundidé; en stemning eller en stil, vi gerne vil skabe. Mit eget hjem er mere sammensat. Selvfølgelig er der nok en stil, men jeg har både designklassikere, gamle arvestykker med affektionsværdi og en masse ting, jeg har samlet op på rejser rundt omkring. Det vigtigste for mig er, at her er hyggeligt og omfavnende.”
Sofa af Piero Lissoni for Living Divani betrukket med stof fra Kvadrat. Sofabord af Isamu Noguchi og lænestol af OEO Studio for Brdr. Krüger.
Thomas Lykke peger på sit spisebord, et gammelt tapetserbord helt tilbage fra dengang lejligheden blev bygget, som han fandt på loftet og stillede op på to bukke. Det skulle egentlig bare være midlertidigt, men hver gang, han har overvejet at skifte det ud med et nyt, mere moderne bord, har han fået talt sig selv fra det igen.
”Det er jo nærmest ’anti-design’. Men det har så meget patina og så meget historie – min far har for eksempel leget med tog på det, da han var barn – at jeg synes, det er sjovere end at have helt nyt, lækkert bord med Dinesen-planker, selvom det også kunne være flot,” siger han.
Ved siden af spisebordet står en gul, restaureret kinesisk skænk, som Thomas Lykke har fået fragtet hjem fra Kina. På væggene er der kunst af blandt andre Kasper Sonne, der er en af Thomas Lykkes gamle venner. Og over for hans plads ved spisebordet hænger et glasskab, som han kalder sit ’cabinet of curiosities’, der både indeholder lerfigurer, hans 21-årige søn har lavet som barn og gaver fra japanske venner, han har mødt gennem 10 års arbejde og projekter i Japan.
Vintage Japan-stol af Finn Juhl, som Thomas Lykke har fået betrukket med stof fra Kvadrat. Bakke-bordet i messing er købt i Marokko.
Skrivebord af de franske Bouroullec-brødre for Hay, vintage Eames Softpad kontorstol i mørkebrunt læder, oliemaleri af Willam Skotte Olsen.
HELE VEJEN GENNEM lejligheden fornemmer man Thomas Lykkes fascination af godt håndværk. Uanset om det gælder lænestole fra Finn Juhl, Børge Mogensens spanske stol, Isamu Noguchis sofabord og lamper eller de mange souvenirs, han omgiver sig med. På en reol i den bagerste stue står blandt andet et ægte japansk Wakizashi-samuraisværd med træskæfte.
”Når man laver et samuraisværd i Japan, er der syv forskellige craftsmen, som laver hver deres specifikke del med en utrolig præcision. For mig er det noget af det mest ultimative håndværk,” fortæller Thomas Lykke, der også har arbejdet meget i den japanske by Kyoto og været med til at revitalisere seks japanske håndværksvirksomheder i projektet ’Japan Handmade’, der i dag er en del af de permanente udstillinger på Victoria and Albert Museum og Musée des Arts Décoratifs på Louvre.
Thomas Lykke
49 år. Uddannet tøjdesigner i København og San Francisco, men har arbejdet med møbeldesign og indretning, siden han blev interiør-redaktør på Wallpaper Magazine i 2000. Stiftede OEO Studio i 2003, et designstudie og rådgivningsvirksomhed, der står bag en lang række indretningsprojekter i både ind- og udland, særligt i Japan. OEO Studio har blandt andet været med til at designe Nomas japanske søsterestaurant Inua og Restaurant Kadeau i København, og har også designet produkter for en række møbelproducenter, heriblandt Brdr. Krüger, Fredericia Furniture og Stellar Works.
Måske stammer interessen for håndværk helt tilbage fra hans morfar, der var snedker og havde et værksted, hvor Thomas Lykke tilbragte store dele af sin barndom. Det er også morfaren, der i sin tid købte den sofa, som Thomas Lykke for nylig har fået restaureret, ompolstret og placeret ved siden af det gamle tapetserbord.
”Der er jo en masse nørderi i det, som jeg godt kan lide. En enorm dedikation til kvalitet og de helt små detaljer. Det tror jeg også, man kan se i det arbejde, vi laver i OEO Studio, uanset om det er produktdesign eller indretning,” siger han.
Annonse
I lejligheden finder man også en del af OEO Studios egne produkter, men Thomas Lykke har med vilje begrænset sig, for ellers ville han ikke længere kunne kende forskel på sit hjem og på sit kontor. Hjemmet er i stedet en blanding af ting, han selv, hans kone og hans børn kan lide. Han har svært ved at beskrive stilen, men kalder det en kakofoni, hvor møblerne har skullet kunne tåle at blive udsat for både børneleg og familiens hund, og hvor alt ikke nødvendigvis behøver at være pænt – tværtimod:
”Noget herinde er nyt, noget er arvet, noget har jeg fået i gave, og der må gerne være plads til ting, som er både lidt quirky eller ligefrem grimme. Hvis din bolig er så poleret, at du for eksempel ikke kan sætte ting frem, dine børn har lavet, så har du et problem. Det skal jo være et hjem, et sted du føler dig tilpas og har det godt – ikke et showroom.”
Thomas Lykkes favorit design-items
1. ’Den spanske stol’ af Børge Mogensen
”Grundlæggende er det jo bare en fantastisk stol. Jeg elsker den måde, læderet patinerer på, så hver stol får sit eget særkende. Jeg købte den som ny for 10 år siden. Normalt er jeg stor fortaler for at købe den brugt, men i dag er vintage-modellerne blevet så dyre, at det ikke rigtig giver mening. Så medmindre man har ekstremt mange penge, kan det bedre betale sig at købe en ny og selv patinere den med årene.”
2. Tedåse af Takahiro Yagi
”Min gode ven Taka er sjette generation i familievirksomheden Kaikado, der producerer små tedåser i tin, kobber og messing. Dels har han lavet den til mig og indgraveret min datters fornavn og mit efternavn i de små skeer, der følger med, dels er den et fantastisk stykke håndværk. Umiddelbart ser den beskeden ud, men den er håndloddet med en helt vild præcision, som gør, at den er helt lufttæt. Når man sætter låget på, glider det på plads, ligesom når man lukker sidedøren i en dyr Mercedes. Taka elsker i øvrigt også biler, og ved siden af sit arbejde er han den bedste baneracer i Japan.”
3. ’Jari Chair’ af OEO Studio for Brdr. Krüger
”Vi designede denne stol til private dining-rummet på Inua. Den er produceret hos Brdr. Krüger i Værløse og er fremstillet i hvidolieret asketræ med et sæde i nubuck fra Sørensen Læder. Jeg er stolt over håndværket og over, at den står på Nomas søsterrestaurant. For mig er stolen lidt et svendestykke på det, vi laver i OEO Studio.”
Cappelini-skænk af Piero Lissoni, kobbertryk og linoleumstryk af Nils Fagerholt og Palle Nielsen, oliemaleri af Willam Skotte Olsen, træfugl af Bouroullec-brødrene og gipsstatue til højre af Christian Lemmerz. Den lille vifte er fra bambusproducenten Kohchosai Kosuga i Kyoto.
Fod fra gipsstatue.
Piano-stol af Wilhelm Vohlert, produceret af Stellar Works. Oliemalerier på gulvet af Aske Dam, oprindeligt købt af Thomas Lykkes far, da han var 20 år gammel.
Spejl og kabinet i egetræ og bordplade i Travertin-kalksten. Badekar af Claesson, Kovisto og Rune fra finske Durat. Armatur og vask af Prospero Rasulo for italienske Valdama.
Åbning fra køkkenet til spisestuen. Thomas Lykke bruger meget tid på madlavning og har næsten elimineret kød fra sin kost.
Køkken fra Garde Hvalsø i eg og ’Pietra Grey’-marmor med accenter af rustfrit stål. Barstol fra Brdr. Krüger.
Litografier af den amerikanske kunstner Shepard Fairey.
Verden ifølge Thomas Lykke
En bog, jeg læser for tiden, er ’Sapiens’ af den israelske historiker Yuval Noah Harari. Det er en fascinerende gennemgang af menneskets historie, hvorfor vi blev andre dyreracer overlegne, og hvordan den moderne verden, vi lever i, er opstået.
Jeg glæder mig til igen at spise på Kadeau i København, som vi har designet. Jeg synes, at Nicolai Nørregaard er en af de dygtigste kokke herhjemme. Vi var der til genåbningen sidste sommer, men der var hele bestyrelsen og alle mulige andre vigtige gæster der også. Jeg vil gerne opleve restauranten på en helt almindelig aften.
På Østerbrodrikker jeg kaffe hos April Coffee Roasters i Ryesgade. De laver en af de bedste kopper kaffe, jeg har smagt, og så synes jeg, at de har indrettet caféen på en overraskende måde. For eksempel har de skåret huller i Finn Juhl-skænke og lavet dem om til barista-stationer. Nogle ville kalde det blasfemi.
Jeg går ofte ture på Kastellet. Det er et magisk sted i København for mig. Jeg synes, der er en dejlig ro, selvom det ligger midt i Indre by, og det kan bare noget at gå oppe på det gamle voldanlæg, hvor man har udsigt over havnen.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.