Håndklæder hedder ikke bare ’håndklæder’ i IKEA. De hedder ’Årfjärden’, ’Fräjen’ og ’Hären’. Ethvert produkt i den internationale møbelkæde har sit helt eget navn, som står skrevet på mærkerne, reolerne og i katalogerne.
Og det er ikke en halvsnalret mand, der sidder og namedropper vilkårlige ord ude i IKEA-dynastiets baglokale, når de svenske møbler skal navngives.
Tværtimod er intet overladt til tilfældighederne, når det kommer til IKEA’s navngivningsprocedure, og der findes rent faktisk en forklaring på, hvorfor der findes en skrivebordslampe, der hedder 'Milf' og et bundt grene, der hedder 'Faggot'.
Der findes en hel manual for, hvordan saml selv-møblerne skal navngives. Der er tale om et godt gammeldags skema fyldt med ord, som designerne vælger ud fra, når de skal døbe deres stol, lampe eller viskestykke.
Til en ’product showcase’ i New York i sidste uge forklarede IKEA-designeren Jon Karlsson, at det svenske møbeldynasti har et helt hold ansat, hvis eneste og fornemmeste opgave er at finde på navne til den systematiske database. Det skriver Quartz.
Havemøbler skal have navne efter skandinaviske øer, mens sengetøj bliver opkaldt efter den skandinaviske flora og fauna.
Filosofien bag navnene er, at de skal fungere som et kig ind i den skandinaviske kultur, og derfor er produktnavnene også de samme i alle IKEA’s 389 varehuse over hele verden.
Det var IKEA's fader Ingvar Kamprad, der fandt på navnereglerne. Han var ordblind og havde problemer med at huske talrækkefølgen i produktkoderne.
Ingvar Kamprad grundlagde det svenske møbelvarehus i 1943, og navnet IKEA er selvfølgelig heller ikke tilfældigt. Det rummer oplysninger om grundlæggerens navn og ophav på følgende måde: I for Ingvar, K for Kamprad, E for Elmtaryd, der er navnet på Ingvars familiegård, og A for Agunnaryd, som er navnet på landsbyen i Småland, som Ingvar voksede op på.
De fleste af os har for eksempel nok haft laminatreolen ’Billy’ i vores første lejlighed af den simple årsag, at den koster 299 kroner. Men navnet er ikke en onkelsjov reference til, at reolen er billig. Hvad de færreste ved, er nemlig, at Billy-reolen er opkaldt efter en lyslevende IKEA-medarbejder Billy Likjedhal.
Faktisk findes der en hel manual for, hvilke navne designerne kan vælge imellem til de forskellige slags produkter. Og tæpper bliver eksempelvis opkaldt efter danske stednavne, hvorfor man kan få et multifarvet grafisk tæppe med navnet ’Pandrup’ og et fladvævet, ru tæppe, der hedder ’Tilst’.
I ægte svensk, politisk korrekt ånd er databasen naturligvis renset for ord og navne, der kunne virke anstødelige i andre lande. Herunder kan du se hele IKEA’s navnemanual.
Badeværelsesartikler: Navne på svenske søer
Soveværelsestekstiler: Blomster og planter
Senge, garderober og entrémøbler: Norske stednavne
Reoler: Professioner, skandinaviske drengenavne
Skåle, vaser, stearinlys og lysestager: Svenske stednavne, tillægsord, krydderier, urter, frugter og bær
Kasser, vægdekorationer, billeder, rammer, ure: Svenske slangudtryk, svenske stednavne
Børneprodukter: Pattedyr, fugle, adjektiver
Skriveborde, stole, kontorstole: Skandinaviske drengenavne
Stof, gardiner: Skandinaviske pigenavne
Havemøbler: Skandinaviske øer
Køkkentilbehør: Fisk, svampe og adjektiver
Belysning: Måleenheder, årstider, måneder, dage, søfartstermer og svenske stednavne
Tæpper: Danske stednavne
Sofaer, lænestole, spisestole, spiseborde: Svenske stednavne
LÆS OGSÅ: Pablo Escobars søn er blevet arkitekt: "Det reddede mit liv":
LÆS OGSÅ: Når du bliver 34 år, vokser du fra IKEA
LÆS OGSÅ: Bjarke Ingels laver mini-landsby i Amsterdam