Sådan kommer du i gang med at købe brugte designermøbler
Køber du brugte møbler, får du patina, liv og sjæl. Men hvem er det nu lige, de store arkitekter er? Og skal du have dybe lommer for at investere yderligere? Møbel- og kunsthandler Thomas Schlosser giver her sine bedste råd til, hvordan du kommer godt i gang.
NÅR MAN SKAL GIVE SIG I KAST med køb af klassiske møbler, er det alfa omega, at man kigger på, om møblet er fra første producent, eller om det er fra en mere nutidig produktion.
Designet kan godt være 70 år gammelt, men stadig være produceret af en nyere producent for 5-10 år siden. Det er ikke dårligt, at det er fra en mere nutidig produktion. Producenter som Fritz Hansen, Carl Hansen og Getama laver et superflot stykke arbejde, og med dem er der ingen grund til at være nervøs for kvaliteten.
VIL MAN KØBE ET MØBEL fra første produktion, skal man være opmærksom på, om det er blevet restaureret. Er det fx polstret med nyt stof, kan der være en risiko for, at møblet er kommet i dårlig stand. Så inden man smider 75.000 kroner efter sådan en sag, skal man være sikker på, at den er restaureret efter gældende regler og kvalitetssikring.
Annonse
OVER ÅRENE TILFØRER MAN SELV et møbel patina, alene ved at bruge det. Og alt, der kan beskrives som patina i et møbel, har værdi. Det er det, folk vil have. Men man skal huske på, at der er forskel på noget, der besidder patina, og noget, der er ødelagt. En revne i læderet på ryggen af en stol er ikke patina.
Det er særligt vigtigt ved klassiske møbler, for det er ikke alting, der kan repareres. Læder er fx svært. Skal man have repareret et klassisk møbel, er det vigtigt, at det værksted, man vælger, har erfaring med at reparere netop den slags møbler ud fra de specielle teknikker, klassiske møbler ofte er produceret ud fra.
DER FINDES ET UTAL af både fysiske og onlineauktioner, hvor man kan købe klassiske møbler. Bruun Rasmussen holder en onlineauktion om ugen, og derudover kan man gå på Instagram, fx @1stdibs, hvor der sælges mange slags klassiske møbler.
Nogle gange vil det være til overpris, men man kan også nøjes med at bruge siden som inspiration. Og så gælder det selvfølgelig om at gå på loppemarkeder og tjekke DBA, hvor man sagtens kan finde spisebordstole fra 50’erne eller 60’erne, som er flotte og i god kvalitet, til 5.000 kroner.
MØBELAUKTIONER ER EN DISCIPLIN for sig selv, og her er det en fordel, hvis man med det blotte øje at kan spotte kvaliteten i møblet samt ved, hvad det bør koste. Som nybegynder inden for køb af klassiske møbler bør man opsøge mennesker, der har forstand på det og spørge, hvilke muligheder, der findes inden for ens ønskede prisklasse og stil. Det kan man blandt andet gøre hos os i Klassik eller hos andre forhandlere af klassiske møbler.
Thomas Schlosser
(f. 1970) Udlært som møbelhandler i Casa Shop. Købte i 2004 møbelforretningen Klassik i København K. I 2015 opkøbte han konkurrenten Roxy Klassik og slog forretningerne sammen.
Er i dag direktør i Klassik, som sælger brugte klassiske møbler fra 1920’erne og op til slutningen af 60’erne. Medvirker desuden i TV 2-programmet ’Hvem byder bedst’.
POUL KJÆRHOLM, FINN JUHL, ARNE JACOBSEN OG BØRGE MORGENSEN. Det er nogle af de helt tunge drenge, når det kommer til klassiske møbler. Jørgen Høj er noget mindre kendt til trods for, at han havde tegnestue sammen med Børge Mogensen, og at hans møbler minder lidt om Børge Mogensens. Jørgen Højs møbler vil typisk være lidt billigere end de andre, men de er stadig på højt niveau.
PK22 ER EN MEGET POPULÆR LÆNESTOL, og det er den af en grund. Som nyproduceret, men dog i i brugt stand, vil den typisk koste 16-18.000 kroner, og det er en god pris. Den har et lækkert design, og dens stil passer til stort set alt.
Hvis man har 20-30.000 kroner at spendere, er det aldrig en dårlig idé at købe en lænestol fra første produktion fra en af de gamle drenge såsom Børge Mogensen eller Finn Juhl.
NOGLE AF DE HELT STORE danske designklassikere blev lavet i 50’erne og 60’erne, og den løn, arbejderne fik dengang, var, medregnet inflation, højere end i dag. Der var heller ikke de samme maskiner til at producere møblerne, så alt fra de årtier er håndlavet.
Desuden var der dengang mere tid til at forbyde sig i håndværket, så stort set alt fra den periode – om det så er skabt af kendte designere eller ej – vil være af høj kvalitet.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.