En stol bliver til: Sådan lavede Matias Møllenbach 'Enghave Chair'
Matias Møllenbach designer og producerer stole, lamper og keramik, i tæt samarbejde med dygtige håndværkere, der fremstiller alt i hånden, og uden at skele til trends. Her fortæller han, hvordan hans første spisestol, Enghave Chair, gik fra tidlig skitse til færdigt produkt.
Foto: Rasmus Weng Karlsen
1.
Jeg har altid godt kunnet lide Poul Kjærholms PK-15. Det er en virkelig flot og minimalistisk armstol. Jeg faldt over den på Designskolens møbelsamling og fik lyst til at lave en stol inspireret af den. Det var i foråret 2019, mens jeg lavede mit afgangsprojekt, en aluminiumslampe, som i dag er en del af mit produktsortiment. Normalt tager mine designs udgangspunkt i en produktionsproces – for eksempel hvordan man arbejder med at genbruge aluminium. Men her var det Kjærholms stol. Jeg tegnede en ærkeform, den mest simple armstol man kan forestille sig, og lod den være mit udgangspunkt. Jeg fandt også hurtigt ud af, at jeg gerne ville fremstille stolen i birk. Det er en træsort, som jeg synes har en smuk farve, og hvor årerne i træet er ret diskrete.
2.
Jeg tegnede op mod 50 forskellige skitser. Nogle af dem renderede jeg også på min computer for at få en idé om, hvordan det færdige produkt kunne se ud. Det tog et halvt år, hvor jeg tegnede lidt, lod det ligge for at arbejde på noget andet og vendte tilbage. Jeg nåede igennem en række forskellige udtryk, former og farver. Konceptet kom til at fungere, da jeg fandt på, at alle lægter skulle have samme tykkelse. Jeg valgte at lave sædet i flettet stof, fordi det fremhævede birketræet. Når man kigger på renderingerne i dag, kan man se, hvordan stolen langsomt bevæger sig i retning af den endelige form.