En god lænestol skal opfylde funktionskriteriet og være god at sidde på. Men det gør absolut heller ikke noget, hvis den også er smuk. Vi har fundet fire stole, nye og gamle, der gør sig som skulpturelle siddepladser i din stue.
I 1933 skabte designeren Kaare Klint Safaristolen, der med sit enkle formsprog og høje funktionalitet siden er blevet en moderne klassiker. Safaristolen er inspireret af en engelsk transportabel officersstol, som Kaare Klint havde set i en rejseguide til Afrika. Safaristolen er på samme måde fleksibel og kan skilles ad uden værktøj – den er faktisk kendt som et af de første saml selv-møbler. Rud Rasmussens Snedkerier har produceret Safaristolen i deres møbelværksted siden 1933. Sidste år blev firmaet en del af møbelvirksomheden Carl Hansen & Søn, hvor stolen nu er en del af porteføljen. Safaristolen fås i oliebehandlet ask i lys eller røget. Betræk til stol og siddepude fås i lærred eller læder i udvalgte farver. 5.995 kr. (Carl Hansen & Søn).
Walter Knoll er en af Tysklands førende møbelvirksomheder og kendt for den utrolig høje kvalitet, der gennemsyrer både materialer og udførelse. I dag produceres egne modeller, nye design og gamle klassikere fra fx den danske arkitektduo Fabricius og Kastholm. Seneste nyhed er stolen Atelier Chair af den østrigske designtrio EOOS, der har designet en stålrørsstol med læderbetræk, som er minimalistisk i form og materialer og klassisk i sin helt egen stil (Walter Knoll / 3 Falke møbler).
Den dygtige tyske designer Konstantin Grcic har skabt Medici-loungestolen, der findes i tre forskellige træsorter; amerikansk valnød, douglas-fyrretræ og ask. Fyrretræsudgaven fås både i natur, gul og grå. Fra 7.233 kr. (Please Wait to be Seated).
Den finske designer Sami Kallio står bag den nye stol In Between, som det danske designfirma &tradition netop har lanceret. Kallio tog afgang fra Master of Fine Arts in Design fra designskolen i Göteborg i 2005 og har siden markeret sig for sin hverdagsæstetik og kvalitet i designet af møbler – senest med kollektionen The Finnish Blood In Me fra 2011. In Between-stolen er båret af traditionelle håndværksteknikker og er et cross-over mellem det industrielle og traditionelle håndværk. Den er inspireret af den skandinaviske designarv med stærk inspiration fra især Hans J. Wegners lette designæstetik, hvor nye rum opstår mellem materialerne. Ifølge Kallio selv er det stolens lethed, der er dens stærkeste karakteristika sammen med den brede farveskala. Stolen er skabt i asketræ. Endnu ikke prissat (&tradition)
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.