Kom for kunsten - bliv for maden: De 10 bedste museumsrestauranter og -caféer verden over
På de fleste museer finder du en café eller en restaurant, hvor du kan forkæle dine smagsløg efter at have nydt museets udstillinger. VÆRK har samlet nogle af de bedste og mest besøgsværdige.
Foto: PR, Andoni Epelde, Jesse Winter, Elizabeth Heltoft Arnby, Sofia Come, José Luis López de Zubiria, Jesper Balleby, Anders Trærup
Artiklen er en del af Euroman, RUM, Eurowoman og Statens Museum for Kunsts kunstmagasin VÆRK, der er lavet for at hylde kunst. Magasinet er støttet af Ny Carlsbergfondet.
Nerua, Guggenheim Museum, Bilbao
Annonse
Med hvide duge på bordene og en skarp og minimalistisk indretning er Nerua en restaurant i den elegante ende af skalaen. Menuerne er sammensat af fem til 18 små retter, og mens du får serveret de smukke anretninger, kan du nyde udsigten over floden Nervión. I køkkenet står bl.a. Josean Alija. Han startede som kok på museet allerede i 1998, men blev i den grad udfordret, da han i 2000 mistede sin smags- og lugtesans som følge af en motorcykelulykke. Efter mange års øvelse har han lært at lave mad uden de to vigtige sanser, og han gør det faktisk så godt, at Nerua er blevet belønnet med en Michelin-stjerne.
Avenida Abandoibarra 2, Bilbao, Spanien.
Neruaguggenheimbilbao.com
MCA Cafe, Museum of Contemporary, Art Australia, Sydney
Udsigten på MCA Cafe er helt unik og hovedårsagen til, at du bør besøge stedet. Museet ligger lige ved vandet, og fra tagterrassen kan du se direkte over på Sydney Harbour Bridge og Operahuset, som er tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon. Caféen byder på australske retter som kængurupølser med bush-tomater samt forskellige retter inspireret af lande som Mexico, Spanien og Italien. Menuen ændrer sig alt efter sæson, og kokken Keith Higginson stræber altid efter at udnytte årstidens friske råvarer.
Annonse
140 George Street, Sydney, Australien.
Mca.com.au
Flora Bar, The Met Breuer, New York
Betonvægge, mørkt valnøddetræ, læder og marmor. Flora Bar er både rå og elegant, og stedet går perfekt i tråd med The Met Breuers ydre. I restauranten er der højt til loftet, og de enorme gulv til loft-vinduer lader dig kigge ud på en lille gårdhave, hvor du kan sidde i de varme måneder. Restauratøren Thomas Carter og kokken Ignacio Mattos, som står bag restauranten, er kendt for at have stiftet flere succesfulde restauranter – bl.a. Estela i New York. Menukortet er primært dedikeret til fisk og skaldyr, og så har Flora Bar et 11 sider langt vinkort med amerikanske og europæiske vine.
945 Madison Avenue, New York, USA.
Florabarnyc.com
Annonse
ARoS Wine & Food, ARoS, Aarhus
På toppen af ARoS – lige under det farverige Olafur Eliasson-kunstværk Your Rainbow Panorama – finder du den hyggelige frokostrestaurant ARoS Wine & Food. Her kan du nyde den skønne udsigt over smilets by, et glas vin og et par lækre små serveringer. Hver onsdag holder restauranten længe åbent og tilbyder en treretters aftenmenu. Råvarerne er i høj kvalitet og bliver ikke kun brugt i køkkenet, men også som en del af indretningen. I modningsskabet hænger således store skinker og andet kød, og i urtehaven på tagterrassen vokser kartofler og grønne krydderurter i højbede.
Aros Allé 2, Aarhus, Danmark.
Aros.dk
M. Wells Dinette, MoMA PS1, New York
En gammel skolebygning danner rammerne for museet MoMA PS1, og i frokostrestauranten har fortiden fået lov at leve videre. Stedet er nemlig indrettet som et klasselokale. Skriveborde og langborde står på lige rækker, og hver dag bliver den skiftende menu skrevet på tavler med kridt. Det er den fransk-canadiske kok Hugue Dufour og hans kone, Sarah Obraitis, der har stiftet restauranten, og der er god mulighed for at få en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Tidligere har menuen bl.a. budt på blodbudding, marvben fyldt med snegle og en valgfri del af en ged.
22-25 Jackson Avenue, New York, USA.
Momaps1.org
Sunday at the Museum, Asian Art Museum, San Francisco
Et museum med asiatisk kunst skal naturligvis have en restaurant med asiatisk mad. Det mener de i hvert fald hos Asian Art Museum. I foråret 2018 åbnede de restauranten Sunday at the Museum. Her bliver der serveret asiatiske retter som miso-avocado-toast og sandwich med Korean fried chicken. Bag restauranten står tre asiatisk-amerikanske mænd: Andrew Chau og Bin Chen, stifterne af ’bubble tea’-kæden Boba Guys, samt kokken Deuki Hong, der bl.a. er kendt for at have åbnet restauranten Sunday Bird. Sunday at the Museum er indrettet i nyrenoverede lokaler med lyse træmøbler, og hvis alt går efter planen, bliver restauranten beriget med en tagterrasse i 2020.
200 Larkin Street, San Francisco, USA.
Asianart.org
The Portrait Restaurant and Bar, National Portrait Gallery, London
På The Portrait Restaurant and Bar kan du ikke kun nyde et lækkert måltid, men også en helt fantastisk udsigt. Gennem de store panoramavinduer kan du se ud over Londons levende gader, Trafalgar Square, Big Ben, London Eye og Westminster. I den elegante restaurant kan du både bestille morgenmad, frokost og aftensmad. Desuden er restauranten det perfekte sted til en klassisk ’afternoon tea’ med nybagte scones, syltetøj og kager.
St Martin’s Place, London, England.
Npg.org.uk
Kafeteria, Statens Museum for Kunst, København
SMK åbnede i marts 2018 museets nye café i et stort, lyst lokale ved museets indgang. Caféens design er udviklet i samarbejde med den dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo, og med lyse træmøbler af den italienske designer Enzo Mari og lanterneinspirerede lamper lavet af japansk-amerikanske Isamu Noguchi emmer stedet af ro og elegance. Bag caféen står den anerkendte restauratør Frederik Bille Brahe, som også er manden bag caféen Atelier September og Apollo på Kunsthal Charlottenborg. Der er fokus på god kvalitet, økologi og årstidens råvarer. Kafeteria har desuden sit eget bageri, så du hele dagen kan forkæle dig selv med et bredt udvalg af hjemmelavede kager og friskbagt brød.
Sølvgade 48-50, København, Danmark.
Smk.dk
The Café Jacquemart-André, Musée Jacquemart-André, Paris
I et gammelt fransk palæ ligger Musée Jacquemart-André. Mens de fleste rum er dedikeret til kunsten, er den tidligere spisestue – meget oplagt – nu indrettet som café. Det elegante rum er præget af røde nuancer, og på væggene hænger store malerier af Giovanni Battista Tiepolo. Der er højt til det stukdekorerede loft, og om sommeren åbner caféen dørene op, så du også kan sidde på terrassen i museets gård. Caféens menu skifter løbende for at matche museets udstillinger, men du kan altid få en let frokost. Desuden finder du et stort udvalg af te og bagværk, og søndag kan du få en lækker brunch.
158 Boulevard Haussmann, Paris.
Musee-jacquemart-andre.com
RIJKS®, Rijksmuseum, Amsterdam
Der er ingen tvivl om, at restauranten RIJKS® hører til Rijksmuseum. Mens den hollandske kunst og historie er i fokus i museets udstillinger, dominerer de hollandske råvarer nemlig i restauranten. Med Joris Bijdendijk i spidsen står kokkene i et åbent køkken og tilbereder fornemme anretninger, der har sikret stedet en Michelin-stjerne. Menuen skifter ugentligt, og køkkenet gør sig umage for hele tiden at forny sig. Fire-fem gange om året inviterer RIJKS® således en international gæstekok på besøg, og i samarbejde med RIJKS®’s egne kokke udvikler gæstekokken nye og spændende