10 velskænkede facts om rom
Rom er en sagnomspunden drik, som især er blevet drukket til havs og på de caribiske øer. Men den er meget andet end den type, som piraterne drikker direkte fra flasken, og Euroman vil her forsøge at overbevise dig om, at du hellere skal drikke den rent end med en flad og klistret cola.
Illustration: Stephen Willams. Mads Heitmann er selvstændig rom-ambassadør og står bag romhatten.dk, der siden 2010 har gjort entusiaster klogere på rom. Han holder desuden foredrag om de gyldne dråber og er medforfatter på ’Rombogen’ fra Politikens Forlag. Til september udkommer han med en ny bog om rom fra Caribien.
En rigtig regelrytter
Hvis nogle mener, at rom ingen regler har, har de ikke sat sig ordentligt ind i spiritussen. Mange romproducerende lande har regler for, hvordan man må producere inden for deres grænser, og EU har regler for, hvornår en spiritus må kaldes ’rom’. Den vigtigste regel er, at rom skal laves på gæring af sukkerrør.
Sørøver-rom
Vil du drikke rom, som den smagte i 1700-tallet? På Haiti findes over 500 små jungle-destillerier, som producerer såkaldt ’clairin’. Det er det tætteste, man kommer rom fra gamle dage. Clairin er vildgæret og vilddestilleret (uden tilsat gær og hjælpemidler) og smager derfor kraftigt af sukkerrør. Det er også en god eksponent for, hvad mange lokale drikker i Caribien: ikke-modnet (hvid) rom med høj alkoholprocent. Clairin er kort sagt for rom, hvad mezcal er for tequila.