Gastros skribenter giver her deres bud på restauranter i København - samt en enkelt i Aarhus - der hverken stjæler din tid eller dine penge. For naturligvis er det fantastisk og vidunderligt med landets efterhånden tårnhøje gourmetrestaurant-niveau, men i det daglige er den store lykke de uprætentiøse steder, der for få penge gør mæt og glad.
THIRION - CHARCUTERI & VINS
Annonse
Thirion er ret beset en delikatesseforretning med servering. Det afspejles i det absolut overskuelige spisekort – med oste, chokolade og et udvalg af skinker (kogt og speget) og
pølser – vidunderlige salte og aromatiske produkter fra Ardennerne i Belgien. Pølserne og skinken serveres med brød og smør, cornichoner og et udvalg af oliven.
Man bliver rigeligt mæt ved en moderat sult – og er man mere sulten, så er det bare om at bestille en charcuteritallerken til. Der er franske vine på glas og flaske, og masser af belgiske øl, naturligvis. Charcuteriet er så godt, at man får lyst til
at købe lidt ekstra med hjem. Vinen kan også købes ud af huset. Thirion er et anderledes og rigtig godt bud på et frokoststed.
Jesper Uhrup Jensen
Prinsessegade 50, kld. 1422 København K Tlf.: 3050 4231 thirion.dk Åben til kl. 17.
Annonse
16. januar 2013 Send RSS
OYSTERS & GRILL
Oysters & Grill sammenligner sig selv med marseillanske havneknejper eller simple nemt begribelige, in your face-skaldyrssteder på stranden i San Lucar de Barrameda med råt, groft barberet interiør, betongulv, bare vægge og voksdug. Menukortet tager udgangspunkt i det store skaldyrsfad, hvor tilkøb af fx blæksprutte, kammusling og blødskallet krabbe er mulig. Prisen på 145 kr. pr. person er rimelig, fadets størrelse taget i betragtning. Til hovedretter kan man vælge møre kødsereveringer i form af grillet entrecôte eller tournedos samt tatar. Man kan også gå ombord i en havbars, hummer eller en portion moules frites. Betjeningen er uformel, rap i replikken og forklarer gerne. Råvaren er i centrum, friskhed er afgørende, deleprincippet er sjovt, og maden har masser af smag. Vinene er velvalgte, men få.
René Langdahl Jørgensen
Sjællandsgade 1B 2200 København N Tlf.: 7020 6171 cofoco.dk Kun åben til aften.
Manfreds er ’lillebror’ til Relæ skråt overfor og siger selv, at de står for ’tilgængelig hverdagsgastronomi’. Der er både a la carte (Manfreds oksetatar er uomgængelig) og dagens ret samt dagens grønne ret – og så er der den ret geniale ’pakke’ af syv små retter, som kokken bestemmer, som er god at dele hen over bordet, og som kan skifte daglig. Menuen står i beskedne 250 kr. Med fare for at lyde for højstemt, så er Manfreds i al sin enkelhed en meget stor oplevelse, og et sted, jeg ikke kan
anbefale varmt nok. For ingen penge får man en oplevelse, der er helt sin egen, og læg dertil, at man virkelig kan mærke personalets dedikation og entusiasme. Der er langt til byens hær af indifferent serveringspersonale! Manfreds gør sig i øvrigt også i takeaway. Jesper Uhrup Jensen
Jægersborggade 40 2200 København N Tlf.: 3696 6593 Åben kl. 12.00-22.00.
UFORMEL
Formel B’s frække lillesøster, Uformel, er deluxemad til discountpriser, et lille mirakel, der er med til at sætte nye standarder for, hvad man kan forvente sig i mellemklassen af restauranter. Der er omkring 15 numre på kortet, og man har lyst til det hele. Hver servering koster 100 kr., og man bygger selv sit måltid op efter appetit og økonomi.Tre retter kan være rigeligt, selv om man af ren og skær madglæde kan få lyst til mere,
og 300 kr. for et måltid på dette tårnhøje niveau, det er nærmest rørende. Det er fristende at gå amok i vinkortet, men der er glimrende mulighed for glasvin og også helflasker til menneskepenge.
Jesper Uhrup Jensen
Studiestræde 69 København V
Åben: mandag-torsdag: 17.30 - 00.00, fredag og lørdag: 17.30 - 02.00, søndag17.30 - 00.00. Frokosten er åben for større selskaber. Kontakt restauranten på tlf.: 70 999 111
Chai Wong er en lille asiatisk-eksotisk hule på Frederiksberg – et spisested, der favner over flere forskellige køkkener – det japanske, kinesiske, malajiske, Bangkoks gadekøkken … Både maden og måden, man spiser den på, er alt efter temperament, lyst og pengepung. Man kan sidde i baren, på almindelig vis til bords eller man kan halvvejs ligge i en slags alkover, mens man enten kører det helt store måltid igennem eller nøjes med et par småretter. Småretterne (bl.a. forårsruller, dim sum og tempura) og supperne ligger i 75-145 kroners klassen, mens de større retter bevæger sig i universet 135-195 kr.
Mens asiatiske restauranter typisk ikke er sjove, når det kommer til vinkortet, så har Henrik Yde på sine restauranter altid stået for det stik modsatte – han har vist en særlig evne til at matche de asiatiske retter med vin og har været eksponent for vinkort, der både i pris og sammensætning er særdeles interessante. På Chai Wong udmærker det sig bl.a. i et velassorteret champagnekort.
Hele langsiden i det dybe lokale hos Bar'vin er plastret til med vin, og det illustrerer på samme tid stedets omfangsrige vinkort. En del vine fås glasvis, og så kan man faktisk også købe vin med hjem, som var det en regulær vinbutik. Den laveste af de to priser på vinen er prisen ud af huset, ’svenskerpriser’ også kaldet. Man kan komme både for vinen og maden, der tager udgangspunkt i det klassiske franske, spanske og italienske køkken med hjemmelavede klassiske og rustikke retter. Desuden tilbydes masser af charcuteri.
Desserter og oste runder kortet af – desserterne holder et niveau, man ikke umiddelbart forventer af stedets afslappede og nedtonede anslag, og det kan således varmt anbefales af gemme lidt appetit til den søde tand. Bar’Vin er indbegrebet af et
vi dropper lige forbi-sted,et pletskud fra Thyge, Warn & co.
Jesper Uhrup Jensen
Skindergade 3 1159 København K Tlf.: 3312 5803. Åben frokost og aften, mandag-lørdag.
Det Glade Vanvid er et ekstremt tilløbsstykke, og bordbestilling er absolut nødvendig. Restauranten har en fast menu, nemlig appetizer og aperitif efterfulgt af 3 gourmetserveringer, bestemt af torvets udbud på dagen, med 7 forskellige vine (eller øl og sodavand) ad libitum, som man selv forsyner sig med fra en buffet, kaffe med avec og sødt ad libitum, ligeledes fra buffet. Og det til 445 kr. alt inkl.
Bonusinfo: Brdr. Koch har en køkkenskole, der ringer ind efter aftale alle ugens dage.
Bæst er beviset på, at kompromisløshed i forhold til råvarers kvalitet og oprindelse er forenelig med priser, der er til at betale – at kompromisløshed og, ja, folkelighed godt kan følges ad. Pizza er omdrejningspunktet på Bæst. Jeg spiser stort set aldrig pizza – ikke af princip, men fordi der er meget langt mellem snapsene. Bæst er et godt sted at begynde sin glæde for pizza – eller at genfinde den. Brandvarme, tynde, knasende sprøde og velsmagende. På 1. sal producerer personalet deres meget omtalte mozzarellaost. Det er også her, de opskærer hele dyr og producerer en stor del af charcuteriudvalget selv. Med Bæst har det italienske køkken fundet en sikker havn – trattoria-køkkenet, der i sin oprindelse er et enkelt og ret beset fattigt bondekøkken. Det er sjældent, man finder det så godt og uforfalsket som her.
Jesper Uhrup Jensen
Guldbergsgade 29, 2200 København N. Tlf. 3535 0463. Åben hver dag fra 17.30 til 22.
KÖSK
Vi strækker kategorien lidt, når vi kalder Kösk for en restaurant. Omvendt er stedet så meget mere end bare et kebabhus. Lokalet, der altid er stuvende fuldt af, er en kondensering af det Nordvest, som det ligger midt i. Klientellet er en blanding af tyrkiske familieudflugter, hipstere og rødderne fra hjørnet. Bag baren står et hold af grillmestre, der gennem røgen fra kulgrillen får langet læssevis af byens lækreste grillspyd over disken. Tilbehøret er dog den sædvanlige, gennemsnitlige ris/bulgur/pomfrit-metervare, det behøver du ikke at bruge maveplads og energi på. Tag hellere en ekstra kebab i stedet. Og nyd de mystisk malplacerede, men sært charmerende vægmalerier af Frederiksholms Kanal.
På Københavns mest ambitiøse tapasbar kan man bruge mange penge på kaviar og kammusling-ceviche. Men man kan også bare hygge sig med et glas god vin, lidt ansjosfileter og en omgang af spaniernes foretrukne friture-tapa: croquetas. Kroketterne kommer på Cava Bar i fantasifulde fortolkninger med henholdsvis svampe, skaldyr og sortfodsskinke. Stemningen i det lille lokale med de fritlagte loftsbjælker og det dekorative bindingsværker rustik, livlig og hyggelig. Livligst omkring den store bar, der dominerer lokalet nedenunder.
Peter Gudme
Nikolajgade 18, København K. Tlf: 5188 5702. Åben tirsdag-lørdag fra 17-22.30.
AAMANNS AIRPORT
Det er ikke sådan lige at forklare, hvad det er, der præcis gør Aamanns smørrebrød til noget helt i en klasse for sig, men først og fremmest er alle råvarer den bedste kvalitet – hjemmelavet og alt står knivskarpt. Alt smager igennem, intet er bare fyldstof, og ingen ingredienser overdøver andre. Og så er madderne slet ikke blot klassikere, der er ’dullet op’ – nej, de er helt nye i trafikken, der er simpelthen tænkt anderledes. Der er eksempelvis ærtecreme og citronemulsion på hellefisken, rygeostecreme på tyndstegen etc. Da vi i denne filial af Aamann-koncernen befinder os i en lufthavnsterminal, er fornemmelsen af at sidde i en centerpub, omgivet af flyrejsende, der slår ventetiden ihjel med et par fadbamser ikke til at komme udenom. Langt fra Aamanns ellers stringente og lidt kølige og enkle univers. Men serveringen er præcis så delikat, velsmagende og knivskarp som den, man møder hos Aamanns på Østerbro. 65 kr. stykket er direkte billigt for så høj kvalitet – både hvad angår smag og det håndværksmæssige. Aamanns ligner lufthavnens bedste bud på et måltid.