Apple pie med muskatblomme, New York cheesecake med blåbærtopping og hjemmelavede Oreos – to ærke amerikanske kager plus en omgang superklassiske amerikanske chokoladekiks. Mira Arkin går The American Way i køkkenet.
Kom digestives og havregryn i en foodprocessor, og pulsér, til du har, hvad der ligner grov rasp. Kom smørret i, og pulsér et par gange, til det er fordelt. Pres kikseblandingen ned i bunden af en springform med en diameter på ca. 22 cm.
Læg 3 lag plastikfilm over hinanden, og pak springformen ind i det, så det akkurat når op over kanten af springformen. Tag derefter 2 lag alufolie og læg i lag, og pak springformen ind i det, så det slutter tæt.
Hæld cheesecake-fyld – se nedenfor – over bunden i springformen. Gå formen efter og tjek, at hverken plastikfilm eller alufolie rører ved fyldet.
Sæt formen i en bradepande, og hæld kogende vand ved, så det når halvvejs op ad springformen. Bag kagen i ovnen ved 170 grader i 30-40 minutter, til den har sat sig. Lad den køle helt af, før den pakkes ud af film og folie. Sæt kagen på et fad, og fordel en blåbærtopping fint hen over kagen.
Annonse
Blåbærtopping:
1 spsk. smør
2 spsk. sukker
½ cl rom
250 g blåbær
Smelt smørret i en pande med sukker. Tilsæt rom. Kom blåbærrene i, og vend dem rundt et par minutter.
__________
Annonse
Cheesecakefyld
1 vaniljestang
1 øko-citron
500 g flødeost
200 g græsk yoghurt 10%
100 g sukker
4 store æg
1 æggeblomme
125 g piskefløde
2 tsk. Maizena
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Skyl citronen og riv skallen af den. Bland vaniljekorn og citronskal i flødeost med yoghurt, sukker, æg, æggeblomme, fløde og Maizena til en helt ensartet masse. Brug gerne en foodprocessor til det.
Kom mel, kakao, flormelis, vaniljesukker og bagepulver i en foodprocessor eller en skål. Skær smørret i tern, og kom også det i skålen. Kør det sammen til en dej i foodprocessoren. Det tager lidt tid, før dejen samler sig, så vær tålmodig. Lad dejen hvile i køleskabet i 30 minutter, før den rulles ud til en 3 mm tyk bund. Brug en udstikker til at stikke cirkulære kager ud af dejen med. Læg dem over på bageplader med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 180 grader i 5-6 minutter. Lad dem køle helt af, før de samles med fyld – se boks. Sprøjt store teskestørrelsesportioner af Oreofyldet på halvdelen af kagerne. Klem forsigtigt sammen med de resterende kager.
TIP: Det betaler sig at bruge kakao af høj kvalitet, som fx Valrhona eller Scharffen Berger.
__________
Oreofyld
½ stang vanilje
100 g blødt smør
250 g flormelis
Flæk den halve vaniljestang, og skrab kornene ud. Bland vaniljekornene med smør og flormelis til en smørcreme. Kom cremen på en sprøjtepose.
Sørg for, at smørret er helt koldt og hårdt, når du skal bruge det. Skær det kolde smør i tern. Hæld mel og sukker i en stor skål. Tilsæt smørtern, og smuldr smørret ud i melet, så du får fordelt det, men stadig har klumper af smør på størrelse med ærter. Saml dejen med iskoldt vand. Del den i to, og form dem i flade ’plader’, der pakkes ind i plastikfolie og sættes i køleskabet i 30 minutter før brug.
Rul så den ene dejklump ud, så den passer i en tærteform. Læg dejen ned i formen, og trim kanten, så der stikker ca. 1 cm udover kanten. Fordel æblefyld – se boks – så der bliver en forhøjning på midten.
Rul så den anden dejklump ud, og brug en udstikker til at stikke cirkler ud med. Læg cirklerne over æblefyldet med overlap, så det hænger sammen. Klem kanterne fast, og trim overskydende dej af. Pisk æg og vand og pensl låget, og rør sukker med lidt kanel og drys over låget. Bag tærten i ovnen ved 175 grader i 45 minutter, til æblerne er bløde, og dejen er gylden og sprød. Spis med cremefraiche eller vaniljeis til.
TIP: Det kan anbefales at bage tærte i metalforme, da disse gør dejen sprødere end et klassisk porcelænstærtefad.
__________
Æblefyld
8 syrlige æbler
¾ tsk. stødt kanel
2 spsk. Maizena
6 spsk. lys muscovadosukker
50 g smeltet smør
4 muskatblommer
Skyl og skræl æblerne, og skær dem i både uden kernehus. Vend æblebådene med kanel, Maizena, sukker og smeltet smør. Knus muskatblommerne og vend i.
TIP: Maizenaen jævner al den saft, der kommer ud af æblerne.