3 ting du aldrig må gøre, når du laver kaffe på en espressomaskine
Har du styr på bønnerne?
Kaffe har i de senere år udviklet sig til noget nær en videnskab, både når det gælder valget af bønner, ristning, typer af kaffe og bryggemetoder. Flere kaster sig ud i rollen som hjemme-barista med diverse mere eller mindre avancerede espressomaskiner – og med større eller mindre held.
Men det behøver ikke at være kompliceret at lave kaffe, som får englene til at synge, når du bruger en espressomaskine. Det fortæller kaffeekspert Morten Münchow, der blandt andet udbyder kaffekurser til professionelle samt konsulentydelser i sit selskab Coffee-mind.com.
Få hans 3 råd til, hvordan du laver den bedste kaffe på din espressomaskine.
1. Gamle bønner er dårlige bønner
Friskheden er et kæmpeparameter for bønnerne. Kaffe har nogle helt sindssygt lækre aromaer, som gør at langt de fleste kan lide duften af kaffe, selvom de ikke nødvendigvis kan lide at drikke den. Men aromaer er flygtige, og de fordamper ved stuetemperatur. Så snart de er ristet, begynder nedtællingen, som får dem til at forsvinde. Så jo hurtigere du brygger dine bønner efter ristedatoen, jo bedre. Det frigiver aromaerne i din næse, frem for at de bliver frigivet nede i supermarkedet, fortæller Morten Münchow, som også anbefaler at du selv rister dine bønner derhjemme. Som tommelfingerregel skal de have 10-15 minutter i en varmluftsovn på 220 grader, indtil de har den karakteristiske brune farve.
2. Kalk er godt - men ikke for din espressomaksine
I de industrielle espressomaskiner arbejder man med blødgøringsfiltre til vandet og med teknikken omvendt osmose, som gør vandet fri for mineraler, hvorefter man kan tilsætte de mineraler, man synes er vigtige for smagen. Men den avancerede tilgang til vand er slet ikke nødvendig for privatpersoner og deres espressomaskiner. Det eneste du skal tænke på er kalk. Kalken kan få en espressomaskine til at gå i stykker, så det er vigtigt, at du går efter en espressomaskine, der har en nem procedure for at få fjernet kalken, eller at du for eksempel benytter kander eller lignende, som fjerner kalken i vandet, før du hælder vandet i maskinen.
3. Har du så meget tid til kaffebrygning, som du tror?
Jeg har selv en manuel espressomaskine, og den kræver rigtig meget rengøring og trimning, så det er en tidskrævende hobby. Derfor synes jeg, at fuldautomatiske espressomaskiner i hjemmet er en rigtig fin løsning. Så længe man bruger frisk kaffe, kan de lave mega god kaffe. Jeg har taget røven på en kollega, som jeg serverede en espresso for fra en fuldautomatisk maskine, som jeg havde bildt ham ind var fra en manuel maskine, som han normalt foretrækker. Han kunne ikke smage forskel. Selvom den er fuldautomatisk, kan man som regel altid arbejde lidt med kværnen og indstille den efter friskhedsgraden af bønnerne. Jo friskere bønnerne er, jo grovere skal de kværnes, så der ikke går for lang tid, før de løber igennem. De skal males finere, hvis de ikke er så friske, så trykket bliver højt nok til at olien bliver skubbet ud og gør kaffen kraftig og ikke vandet.
Ny espressomaskine gør det nemt at lave lækker kaffe
Hvis Morten Münchows råd har gjort dig tørstig efter din helt egen fuldautomatiske espressomaksine, er Siemens nye espresso/kaffemaskine EQ.6 series 700 noget for dig. Du kan vælge alle typer kaffe- eller mælkedrikke med et enkelt tryk og vælge en eller to kopper. Den renser selv for kalk og sikrer den rette temperatur og tryk, som giver den optimale kaffeoplevelse til en pris af 10.999 kr. Læs mere her.