Brug sommerens henkogte goder til at forsøde vintermørket med – solbær, kirsebær, figner – og selvfølgelig efterårets stadig friske æbler, som vi heldigvis kan nyde mange måneder endnu, hvis de bliver opbevaret korrekt. Og endelig god chokolade og nougat, det skal man ikke spare på, det ville være for dumt … alle kneb gælder, når vi skal igennem den mørke tid.
Udstyr: 4-6 mindre kageforme eller 1 stor springform
Pisk æg, rørsukker, mel og bagepulver sammen til en ensartet dej. Beklæd kageformen med bagepapir og kom dejen i. Skyl og skær æblerne i kvarter, fjern kernehusene og skær derpå i både. Skyl og afdryp tranebærrene. Kom æblebåde og tranebær ned i dejen. Hæld en lun gang nøddeknas over kagerne. Bag kagerne i ovnen ved 175 grader i 30 minutter eller længere, hvis kagen laves som en enkelt stor i springform – stik i kagen med fx en kødnål, hænger der ikke noget dej ved, er den færdig.
Annonse
Nøddeknas:
74 g hasselnøddekerner
75 g rørsukker
75 g smør
½ tsk. kanel
Hak nødderne groft og kom i en gryde sammen med rørsukker, smør og kanel. Lad det smelte sammen og så køle lidt af.
Fortsætter på næste side...Hurtige æbletærter med dulce de leche
Annonse
2 plader butterdej
2 æbler
3 spsk. rørsukker
25 g smør
1 glas dulce deleche
Vaniljeis
Lad butterdejspladerne tø op, hvis de er frosne. Del hver dejplade i 2 firkantede stykker, og læg dem på bagepapir på en bageplade. Skyl og skær æblerne i kvarter, fjern kernehusene, og skær derpå i meget tynde skiver, der lægges taglagt på dejstykkerne. Drys først med sukker, og fordel dernæst smørklatter henover. Bag tærterne i ovnen ved 180 grader i 20-30 minutter. Varm dulce de leche op, til det bliver flydende, og servér til de lune tærter sammen med dulce de leche og vaniljeis.Heavy chokoladekage med nougatcreme & kirsebær
8-10 stk.
225 g smør + ekstra til formen
225 g mørk chokolade
6 æg
50 g brun farin
100 g hvedemel + ekstra til formen
1 tsk. kanel
175 g sukker
1 lille glas syltede kirsebær
Udstyr: Springform på 23 cm
Smelt smør og chokolade sammen over vandbad eller ved lav styrke i mikroovnen. Lad det køle lidt af. Del æggene, gem hviderne, og rør blommerne med brun farin. Pisk blommer og farin lyst og meget luftigt. Rør forsigtigt chokolade- og smørblandingen i, og vend derpå mel og kanel i. Vask piskerisene, og pisk nu hviderne, indtil de begynder at fluffe op. Fortsæt med at piske, mens sukkeret gradvist tilsættes, til man har en hvid marengs, der står selv. Vend marengsen i kagedejen. Smør springformen godt med smør, og drys den med et tyndt lag mel. Kom dejen i formen, og bag kagen i ovnen ved 180 grader i 40-50 minutter. Lad kagen køle helt af, før den toppes med nougatcreme og kirsebær.
Nougatcreme:
1¼ dl piskefløde
100 g nougat
Varm fløden op i en gryde, til den når kogepunktet, og sluk så for varmen. Bræk nougaten i stykker, og kom den i en skål. Hæld den varme fløde over, og lad nougaten smelte. Rør sammen til en ensartet masse og stil på køl. Når massen er helt kold, piskes den (som flødeskum) og kommes over kagen.
Tip: Kirsebærsauce af god kvalitet, fx Selleberg, kan også bruges i stedet for de syltede kirsebær.Solbærkage med streuseltopping
1 stor kage
225 g sukker
115 g blødt smør
1 tsk. vaniljesukker
2 store æg
325 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
250 g cremefraiche 18 %
350 g solbærsyltetøj
Pisk sukker og smør sammen, til det bliver lyst og luftigt. Tilsæt vaniljesukker og æg, og pisk godt sammen (brug evt. en røremaskine). Bland mel og bagepulver, og tilsæt det lidt ad gangen skiftevis med cremefraiche. Kom bagepapir i en stor sandkageform og hæld dejen i. Fordel syltetøjet på toppen og derpå streusel, en slags crumbledej, hen over syltetøjet. Og så skal kagen i ovnen ved 175 grader i 50-60 minutter.
Streusel:
50 g lys muscovadosukker
½ tsk. kardekomme
½ tsk. kanel
150 g hvedemel
75 g smeltet smør
Bland muscovodasukker, kardemomme, kanel og mel sammen og rør med smør, så det danner klumper.
Tip: Du kan selv lave dit eget vaniljesukker ved at køre kornene fra 1 vaniljestang med 100 g sukker.Vaniljekager med brændte figner & karamel
6 portionskager
1 stang vanilje
150 g rørsukker
150 g blødt smør + ekstra til formene
2 æg
1½ dl mælk
175 g hvedemel + ekstra til formene
1½ tsk. bagepulver
1 dåse brændte figner i karamel
Udstyr: Portionskageforme
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør vaniljekorn, rørsukker og smør sammen, til det er blødt og lyst. Tilsæt æggene 1 ad gangen, og rør også mælken i. Bland mel og bagepulver og vend i dejen. Smør formene, og drys dem med et tyndt lag mel. Fordel dejen i formene, og kom 1-2 figner i midten af hver kage. Bag kagerne i ovnen ved 180 grader i ca. 25 minutter. Servér med karamellen fra fignerne og evt. ekstra figner.