6 opskrifter: Kunsten at købe ind på italiensk

Alle, der har rejst sydpå, kender det – at gå i butikkerne og på markedet og drømme, at bare det var sådan derhjemme. Tænk at købe ind med sådan et udvalg. Mira Arkin gjorde drømmen til virkelighed og gik på markedet i den italienske by San Remo og tog så hjem og lavede frokost af dagens høst.

6 opskrifter: Kunsten at købe ind på italiensk
Offentliggjort

1 burrata a 300 g

500 g modne tomater

4-6 spsk. olivenolie

1 spsk. hvid balsamico

Salt

Sort peber

Skær osten i skiver. Skyl tomaterne, og skær dem i halve eller kvarter. Vend dem med olie og balsamico, og krydr med salt og peber. Anret i et fad med osten i midten, og dryp med ekstra olie.

Tip: Burrata kan være svær at få fat på herhjemme, så køb altid, når du støder på den. Ellers erstat med bøffelmozzarella, 2 stk. til denne opskrift. Brug en olivenolie af rigtig god kvalitet – en så enkel ret som denne kræver råvarer i top! Og husk at servere brød til salaten her – der kommer en herlig tomat-oliesaft, som skal suges op med brød.

1 aubergine

Olivenolie

Salt

½ ciabattaflute

1 fed hvidløg

125 g stracchino

Skyl auberginen, og skær den i 1½ cm tykke skiver. Steg dem i godt med olivenolie i en pande eller på grill (hvis du bruger grill, så nøjes med at pensle aubergineskiverne med olie, før du griller dem). Læg aubergineskiverne på køkkenrulle og drys med salt. Skær brødet i skiver, dryp det med lidt olie, og rist det sprødt i en 200 grader varm ovn eller på grillen. Halvér hvidløgsfeddet, og gnid brødskiverne med hvidløg på den ene side. Anret brødene med 1 skive aubergine, lidt stracchino og lidt dressing.

1 håndfuld mynteblade

4 ansjoser

1 øko-citron

4 spsk. olivenolie

Sort peber

Hak mynte og ansjoser fint. Riv skallen af citronen, og pres saften af den halve citron. Rør alt med olie. Krydr med peber. Ansjoserne kan være ret salte, så du behøver sikkert ikke komme ekstra salt i.Pasta med parma-tomatsovs

8 soltørrede tomater

600 g modne tomater

2 fed hvidløg

Olivenolie

25 g parmaskinkefedt

1 tsk. sukker

Sort peber

Salt

500 g pasta

Parmesan

Udblød de soltørrede tomater i vand i et par timer (medmindre de har ligget i olie). Skær dem derpå i små tern. Skyl og grofthak tomaterne. Pil hvidløgsfeddene, og skær dem i meget tynde skiver. Varm en sjat olie op i en gryde og tilsæt parmaskinkefedtet. Lad det stege et par minutter ved svag varme. Svits hvidløget 1 minut, uden at det tager farve. Tilsæt både de friske og de soltørrede tomater sammen med sukker og lidt sort peber. Lad sovsen koge i 30 minutter ved svag varme – uden låg. Smag til med salt, og tag parmaskinkefedtet fra inden servering.

Kog pastaen al dente i rigeligt vand med salt. Vend pastaen sammen med sovsen og servér med et stænk olivenolie og masser af revet parmesan.

Tip: Hvis du ikke lige har gang i en hel parmaskinke derhjemme og derfor ikke har mulighed for at skære fedt fra til denne ret, så spørg efter fedt, hvor du ellers køber parmaskinke – der skæres normalt en del fedt fra, før parmaskinken skæres i skiver og sælges. Velegnet pasta til denne ret kunne fx være paccheri, penne eller kæmpeconchiglie.Branzino al forno – ovnstegt bars

1 bars a ca. 800-1.000 g

Olivenolie

Salt

Sort peber

1 stor tomat

½ øko-citron

3-4 kviste rosmarin

1 håndfuld taggiasche-oliven

Salt

Sort peber

Skyl fisken indvendigt og udvendigt, og dup den tør med køkkenrulle. Skær 3-4 ridser i skindet på hver side og smør ind i olivenolie. Krydr begge sider med salt og peber, og læg fisken i et ovnfast fad. Skyl tomaten og den halve citron og skær i små tern, der vendes med et par skefulde olivenolie. Skyl rosmarinen, dryp af, riv den lidt i stykker, og mas den sammen med tomat og citron i olivenolie til en slags marinade. Fordel marinaden over fisken, og steg den i ovnen ved 225 grader i 20-30 minutter. Drys oliven over fisken, når der er 10 minutter tilbage af stegetiden.

Tip: Du kan også lave fisken på grill med låg.Broccolini med ansjos & sprøde brødkrummer

1 spsk. olivenolie

6 saltede ansjoser

500 g broccolini

½ citron

Lad ansjoserne smelte ud i varm olivenolie i en sauterpande. Skyl broccolini, afdryp og kom ned til de smeltede ansjoser. Vend godt sammen, og steg videre i 4-5 minutter, så broccolinien stadig er sprød. Pres den halve citron, kom saften over og servér i et fad med drys af sprøde, krydrede brødkrummer.

2 tykke skiver daggammelt hvedebrød

1 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

Salt

Sort peber

1 god håndfuld basilikumblade

Riv brødet groft på et rivejern, eller smuldr det i en foodprocessor til en grov rasp. Pil og hak hvidløgsfeddet meget fint. Steg ’rasp’ og hvidløg i varm olie ved middelvarme under omrøring i 5 minutter, til raspen tager farve. Krydr med salt og peber og afkøl. Hak basilikum fint og bland i raspen. Læg på fedtsugende papir.

Tip: Grøntmarkederne sydpå byder på, hvad der opleves som tusindvis af forskellige grøntsager og mange af dem i flere forskellige typer. Måske du må nøjes med almindelig broccoli herhjemmei stedet for den fine broccolini. Men på denne tid af året kan du være heldig at finde dansk frilandsbroccoli, så det skal nok gå.Kaninragout med rosiner & blød polenta

1 kanin

2 spsk. hvedemel

Salt

Sort peber

4 skalotteløg

2 fed hvidløg

Olivenolie

100 g store rosiner

½ fl. hvidvin

4 laurbærblade

50 g pinjekerner

Skær kaninen i mindre stykker. Drys dem med mel, krydr godt med salt og peber og vend det hele sammen, så melet fordeler sig over kødstykkerne. Pil løg og hvidløgsfed. Skær løgene i tynde strimler og hvidløgsfeddene i tynde skiver.

Brun kødet grundigt på alle side i en god sjat varm olivenolie – evt. ad 2 omgange. Tag kødet op. Brun nu løgene, kom evt. mere olie ved. Tilsæt hvidløg, når løgene begynder at tage farve, og steg videre 1 minuts tid. Kom kødstykkerne tilbage i gryden, tilsæt rosiner, vin og laurbærblade. Sænk varmen, og lad kødet simre i 30 minutter.

Rist pinjekernerne på en tør pande – de må ikke branke. Servér kaninragouten med varm polenta og drys med ristede pinjekerner og dryp med god olivenolie.

1½ l vand

350 g polentamel

1 tsk. groft salt

Hvid peber

100 g parmesan

Varm vandet op til kogepunktet, og drys polentamelet i under omrøring, så det ikke klumper. Kom salt i og godt med peber, og lad polentaen simre i 30 minutter – rør godt rundt i det løbende, så det ikke brænder på. Riv parmesanen, og tilsæt den til sidst. Smag evt. til med mere salt.

Tip: Tilsæt mere vand, hvis polentaen bliver for tyk – den skal være lidt mere flydende end havregrød.

__________