Hurtig mad er jo okay og tit en nødvendighed, men masser af smag er et must. Her er lidt af hvert – en fyldig suppe, en hurtig pastaret, en omgang skaldyr, en burger, et stykke stegt kød og et stykke lynstegt laks.
Skær pølserne i skiver. Pil og del løget i to, og skær det i tynde strimler. Pil og skær hvidløg i tynde skiver. Rens porren grundigt, og skær den skiver på ½ cm. Skræl kartoflerne, og skær dem i små tern. Steg pølsen i olie, til den er sprød og gylden på begge sider, og tag den så op med en hulske. Læg til side. Kom løg og porre i gryden og steg ved middelvarme i et par minutter. Tilsæt så hvidløg og laurbærblad, og steg det med i 1 minut. Hæld bouillon over og tilsæt kartofler og linser. Lad suppen simre under låg i 30 minutter, til kartofler og linser er møre. Skyl og snit imens kålen i tynde strimler. Kom både kål og bønner i suppen sammen med de stegte pølser. Efter 1 minut smages suppen til og serveres, mens kålen stadig har bid. Dryp basilikumolie over og drys med revet parmesan ved servering.
__________
Annonse
1 lille bundt basilikum
1 øko-citron
4 spsk. olivenolie
Salt
Skyl, slyng og hak basilikum fint. Skyl og riv citronen. Rør basilikum og citronskal med olie og lidt salt.
__________
400 g spaghetti
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
10 ansjoser i olie
75 g kapers
3-4 peperoncini-chilier
2 dåser cherrytomater
75 g oliven
Sort peber
1 håndfuld bredbladet persille
Kog pastaen i rigeligt saltet vand, mens du laver saucen, for den er hurtigt lavet. Pil og hak hvidløg fint. Varm olien i en stor pande og kom ansjoserne i. De smelter ud i olien, mens du rører i det. Tilsæt hvidløg og derefter kapers. Knus chilierne henover og rør det sammen. Tilsæt tomaterne, og lad saucen koge sammen og reducere lidt. Smag til med peber og kom til sidst oliven i. Sigt vandet fra pastaen, og kom den i panden med saucen. Vend det sammen og servér øjeblikkeligt – pasta venter ikke på nogen! Drys med lidt renset, hakket persille.
Tip: Peperoncini er tørrede cayennepebre. Gode oliven kunne fx taggiasche.Muslinger med sprød bacon og vinterurter i sennepsfløde
250 g bacon
200 g knoldselleri
2 gulerødder
2 porrer
1 stort æble
25 smør
1½ kg rensede blåmuslinger
2 dl tør æblecider
3 spsk. sennepspulver
2½ dl piskefløde
Salt
Hvid peber Skær baconen i skiver, steg dem sprød på en tør pande og sæt til side. Skræl og skyl knoldsellerien. Skræl og skyl gulerødderne. Rens porrerne. Skyl æblerne og skær dem julienne med skræl på. Skær også knoldselleri, gulerødder og porrer julienne. Smelt smørret og kom knoldselleri, gulerødder og porrer i. Lad det snurre ved middelvarme, til grøntsagerne bliver blanke. Tilsæt æble og derefter muslinger og æblecider. Rør sennepspulver ud i fløde og hæld det i gryden. Kværn godt med hvid peber over og kom låg på. Lad muslingerne simre i ca. 5 minutter, eller til de har åbnet sig. Vend retten igennem og smag suppen til med salt. Servér med knust bacon over.Griseburger med smoky chilisovs og avocado-coleslaw
500 g hakket svinekød, 10-12% fedt
1 æg
4 spsk. rasp
2 tsk. korianderfrø
1 lille håndfuld frisk koriander
Salt
Sort peber
Olivenolie til stegning
4 burgerboller
Rør kød, æg og rasp sammen. Knus korianderfrøene groft i en morter. Skyl, slyng og hak den friske koriander groft. Rør begge dele i farsen sammen med lidt salt og godt med sort peber. Lad farsen trække 10 minutter, og form den så til 4 bøffer, der steges i olivenolie. Lun burgerbollerne og flæk dem. Læg dem sammen med bøffer, avocado-coleslaw og smoky chilisovs.
1 spidskål
2 store gulerødder
2 avocadoer
¼ citron
1 lille håndfuld frisk koriander
3 spsk. mayonnaise
Salt
Sort peber
Skyl og snit kålen meget fint, brug evt. et mandolinjern. Skræl og skyl gulerødderne, og riv dem groft eller brug juliennejern. Del avocadoerne, pil skallen af og fjern stenen. Skær i tynde både. Pres saften af den kvarte citron. Skyl, slyng og hak koriander. Rør citron og koriander med mayonnaise. Vend nu dressingen med kål, gulerødder og avocado og smag coleslawen til med salt og peber.
½ dl sød chilisovs
4 spsk. HP sauce
1 tsk. røget paprika
Rør ingredienserne sammen.
Tip: Sød chilisovs kan fx være Linghams. Det hakkede svinekød skal gerne være med 10-12% fedt.Svinekotelet med pebret råkost og grillet citron
4 flotte svinekoteletter
Salt
Sort peber
4 fed hvidløg
Smør
Olivenolie til stegning
3 citroner
Dup koteletterne tørre med køkkenrulle, og krydr dem godt med salt og peber. Pil og del hvidløgene i halve. Smelt smør sammen med olie i en god pande og steg koteletterne sammen med hvidløg, til koteletterne er sprøde udenpå og saftige indeni – afhængig af tykkelse skal de have 5-7 minutter pr. side. Skyl og del citronerne. Varm en grillpande op, og grill citronerne 4-5 minutter på skærefladen. Gem ½ grillet citron til råkosten, og servér resten sammen med kødet.
2 ræddiker
2 gulerødder
1 bundt radiser
½ spidskål
½ fennikel
1 lille bundt purløg
½ grillet citron – se ovenfor
2-3 spsk. olivenolie
Salt
Skrub eller skræl ræddikerne og gulerødderne, og brug mandolinen til at skære dem i meget tynde skiver med. Skær også radiser i tynde skiver. Hvis der er pæne blade på radiserne, skylles og tørres de og kommes også i salaten. Kål og fennikel skæres også i ultra tynde strimler. Klip purløg over salaten, og pres saften af citronen over. Vend salaten sammen med olivenolie og krydr med salt.
Tip: I stedet for ½ spidskål kan du bruge ¼ hvidkål til denne ret. Og sæt evt. dijonsennep på bordet til dem, der kan lide det – det passer nemlig godt til retten.Lynstegt laks med nudler, wokstegt grønt og gomadressing
450 g laksefilet
Neutral olie
4 pak choi
200 g shitakesvampe
1 spsk. soja
300 g kogte nudler
Skær skindet af laksen, og gnid den i olie. Steg laksen 1 minut på hver side, og lad den bagefter stå et par minutter og trække, før den skæres i skiver. Skyl og del pak choi i kvarter. Rens svampene. Varm lidt olie i en wok og kom først svampene i og derefter pak choi. Vend hurtigt rundt i den varme wok, tilsæt soja og sluk for varmen efter ca. 1 minut. Grøntsagerne skal bare være varmet igennem, men stadig bevare deres bid. Servér laksen med de wokstegte grøntsager, nudler og gomadressing.
3 spsk. ristede sesamfrø
1½ spsk. rørsukker
1 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. lys soja
1 spsk. sesamolie
3 spsk. mayonnaise
Kom sesamfrø i en morter og mal dem til de fleste frø er knust. Bland med de øvrige ingredienser. Brug evt. en smule vand, hvis du synes konsistensen er for tyk.
Tip: Det er vigtigt, at laksen, du bruger, er af sushikvalitet. Den neutrale olie kunne fx være peanutolie. Brug soba- eller udonnudler, se emballagen vedr. kogning af dem – og vend dem med lidt sesamolie, så snart de er kogt og vandet hældt fra.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.