7 opskrifter med æbler og græskar

Vi forsøder livet og maden med æbler og græskar, der heldigvis er der i hobetal lige nu og i alskens varianter. Få syv lækre efterårsopskrifter her.

7 opskrifter med æbler og græskar
Offentliggjort

1 lille hokkaido

2 æbler

Olivenolie

1 kvist frisk rosmarin

Salt

Peber

1 bakke spæde salatblade

1½ spsk. hvid balsamico

Salt

Sort peber

Skyl græskarret –du behøver ikke skrælle det – og skrab kernerne ud. Skyl æblerne, skær dem igennem og fjern kernehuset. Skær meget tynde skiver af både græskar og æble med et mandolinjern. Kom alt på bagepapir på en bageplade eller bradepande og vend med olivenolie, rosmarin og lidt salt og peber. Steg i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter. Skyl og slyng salatbladene og vend med balsamico og lidt olivenolie, drys evt. salt og peber over, og kom til sidst de stegte æbler og græskar i salaten.

Tip: Kan du ikke få et lille hokkaido, så brug i stedet halvdelen af et stort.

500 g lammekød

Salt

Sort peber

1 spsk. smør

1 spsk. olie

2 løg

100 g knoldselleri

400 g butternutsquash

1 toppet spsk. hvedemel

33 cl ale

1 kvist frisk timian

2 plader frost butterdej

1 æg

Skær lammekødet i tern og krydr med salt og peber. Brun i smør og olie i en gryde. Pil løgene og skær i tynde både. Skræl knoldsellerien og skær i små tern. Skræl butternutsquashen og skær i tern a ca. 2x2 cm.

Tag kødet op af gryden og kom løg og knoldselleri i. Steg ved middelvarme, til det begynder at tage farve og tilsæt så butternutsquash. Drys mel over og vend godt rundt, så melet steger med 1 minuts tid. Tilsæt øl og timian, og lad retten simre ½ time under låg.

Rør rundt jævnligt, så det ikke brænder på. Tilsæt lidt vand, hvis væsken koger for meget ind. Kom kødet over i en ovnfast form. Skær strimler af optøet butterdej og læg hen over fyldet. Pensl til sidst med æg, og bag retten i ovnen i 20-30 minutter ved 180 grader.

Tip: Øllen må ikke være en for bitter type.Flæskesteg med æble-selleriremoulade

1 kamsteg a 1½ kg

Olivenolie

Salt

Sort peber

1 æble

Gå sværen efter – sørg for, at den er ridset ordentligt igennem ned til fedtet. Skær en ekstra dyb ridse efter hver anden svær (her skal være plads til tynde æblebåde). Gnid sværen med lidt olivenolie og godt med salt samt et par kværn sort peber. Kom stegen i et ovnfast fad, og sørg for, at den står lige. Prop evt. lidt sammenkrøllet sølvpapir ind under den – det sikrer, at sværen bliver god sprød over det hele.

Skyl 1 æble, og skær det i tynde både, der proppes ned i de dybe ridser, og fordel ellers laurbærbladene i de øvrige ridser. Steg flæskestegen i ovnen ved 200 grader i 1-1½ time, eller til den har en centrumtemperatur på 65 grader. Servér æble-selleri-remoulade til flæskestegen.

200 g knoldselleri

2 æbler

1 dl cremefraiche 18%

1 spsk. grov sennep

Salt

1 lille bakke karse

Skræl knoldsellerien og skær i julienne på et mandolinjern eller riv groft. Skyl æblerne, og riv dem med skræl på. Rør en dressing af cremefraiche og sennep, smag til med salt og kom klippet karse i. Rør dressing sammen med revet æble og selleri.

Tip: De tynde æblebåde i sværen bliver sorte under stegning. Jeg bruger dem bare som smagsgiver til kødet. Du kan fjerne dem inden servering og pynte med nye friske.Kylling & æbler med sennep

4-6 stk. kyllingebryst med vingeben og skind

Salt

Hvid peber

1 dl hvedemel

1 lille fennikel

3 skalotteløg

1 fed hvidløg

Olivenolie

2 store glas tør hvidvin

6 store spsk. dijonsennep

2 æbler

300 g knoldselleri

Krydr kødet med salt og peber og vend herefter i mel. Ryst overskydende mel af. Skyl fennikel, og pil løg, og skær alt i strimler. Pil hvidløgsfeddet, og hak det fint. Varm en god sjat olie i en sauterpande, og brun kødet med skindsiden nedad, til skindet er flot gyldent – ca. 4 minutter.

Vend og steg videre på kødsiden i 1 minut, og tag så kødet op af panden. Tilsæt fennikel og løg, og steg det et par minutter, før hvidløg tilsættes og steger med 1 minut – hvidløget må ikke brune. Tilsæt vin og sennep, og kom kødet tilbage i gryden. Kom låg på og lad simre ved svag varme i 15 minutter. Skyl æblerne og skær i smalle både med skræl uden kernehus. Lad dem simre med de sidste 5 minutter. Servér kyllingeretten med tilbehør af stegte selleritern.

300 g knoldselleri

Olivenolie

Salt

Skræl og skyl sellerien og skær den i tern. Steg ternene møre og gyldne i olivenolie, krydr med salt.

Tip: Brugen af dijonsennep i denne ret giver en lækker cremet karakter helt uden brug af fløde (ikke at der er noget galt med fløde altså!). Ved tilberedning forsvinder det stærke fra senneppen. Prøv at lave samme ret med kanin – det er en klassiker i Frankrig. Knuste kartofler med revet æble & porre

1 kg kartofler

2 porrer

50 g smør

2 store spsk. cremefraiche

1 stort æble

1 håndfuld blandede krydderurter

Salt

Sort peber

Skræl kartoflerne, og skær dem i kvarter. Rens porrerne, flæk dem på langs, og skær dem i skiver. Kog dem meget møre i usaltet vand. Hæld vandet fra gennem en sigte, stil gryden tilbage på komfuret og kom smørret i. Lad porrerne simre i smørret ved middelvarme og kom salt og peber ved. Kom kartoflerne tilbage i gryden, når porrerne er faldet sammen efter 4-5 minutter.

Tilsæt cremefraiche, og rør det sammen, så kartoflerne begynder at gå i stykker. Skyl æblet, riv det med skræl, men pas på med kernehuset, og rør det revne æble i de knuste kartofler. Kom alt over i en opvarmet skål eller serveringsfad af en art. Skyl og slyng krydderurterne, hak dem fint og drys over. Servér rygende varmt.

Tip: Du styrer selv, hvor fed cremefraichen skal være i den grove kartoffelmos, og hvilke krydderurter du vil blande i, men det kunne fx være kørvel, persille, purløg eller estragon.Pizza med butternutsquash

½ butternutsquash

1 dåse hele flåede tomater

2 bøffelmozzarella a 125 g

Olivenolie

Salt

Sort peber

1 god håndfuld frisk salvie

Bag den halve butternutsquash i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter. Tag den færdighævede pizzadej – se boks – og del dejen i to. Rul begge ud på et bord drysset med durummel, så bliver bunden lækker sprød. Kom bundene over på bagepapir på bageplader. Dræn tomatsaften fra dåsetomaterne, og del de flåede tomater i mindre stykker med fingrene og fordel over pizzabundene.

Riv mozzarellaen i mindre stykker og kom på pizzaerne. Skrab kødet ud af den bagte butternutsquash, når den er afkølet, og læg det i små klumper sammen med det andet fyld. Dryp med olivenolie og drys salt og peber over. Bag pizzaerne i ovnen ved 250 grader i 10-15 minutter. Top de færdige pizzaer med salvie.

Tip: Prøv at komme et par skiver pancetta eller parmaskinke på pizzaen, inden den kommer i ovnen. Eller lav den som en pizza bianca uden tomat og med skivede kartofler.

__________

10 g gær

2½ dl lunt vand

1 tsk. groft salt

450-500 g hvedemel

Durummel

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt og ælt hvedemel i, til du har en smidig dej. Sørg for at ælte den længe nok til, at dejen begynder at trække lange strenge. Det betyder, at du har fået aktiveret melets gluten, som giver en god pizzadej. Stil dejen til hævning i 2 timer.

Tip: Hvedemelet må gerne være det italienske tipo 00.Krydret græskarsuppe a la Marokko med lammekød, æble, mynte & koriander

600 g græskar

1 stort løg

2 stilke bladselleri

2 fed hvidløg

1 spsk. olivenolie

1 spsk. revet/finhakket ingefær

½ tsk. stødt spidskommen

1 l hønsesuppe

Salt

1 granatæble

30 g pinjekerner

1 håndfuld frisk mynte

Skræl græskarret, og skrab kernerne ud. Skær græskarret i grove tern. Pil og hak løget groft. Skyl bladselleristilkene inkl. blade og skær i skiver. Pil hvidløgsfed og skær i skiver. Varm olien i en gryde, og kom løg og bladselleri i. Steg et par minutter, til det begynder at tage farve. Kom hvidløg, ingefær og spidskommen i og kværn lidt sort peber over. Steg i 1 minut, og tilsæt så græskar og suppe. Lad suppen simre i 30 minutter under låg.

Når græskarret er mørt, blendes suppen og smages til med salt. Bank hele vejen rundt på granatæblet med en grydeske, inden du skærer det igennem – så løsner kernerne sig og er derfor nemmere at få ud. ´ Rist pinjekernerne på en tør pande. Skyl og slyng mynten, og hak den groft. Servér den varme græskarsuppe med fyld af blandt andet krydret lammekød, æble og pinjekerner og top så med granatæblekerner, mynte og ristede pinjekerner.

4 skalotteløg

300 g hakket lammekød

Olivenolie

1 tsk. stødt koriander

½ tsk. stødt spidskommen

½ tsk. stødt kanel

1 tsk. knust tørret chili

Sort peber

Salt

Pil løgene, skær dem i strimler og brun i en pande med olie. Tag løgene af panden, og brun kødet i den varme pande – tilsæt evt. mere olie. Tilsæt krydderierne inkl. godt med friskkværnet sort peber og lidt salt. Kom løget tilbage i panden, og hold alt varmt, til suppen skal serveres.

Tip: Du kan bruge alle slags græskar til suppen her, jeg har brugt butternutsquash. Husk, at ingefær skal skrælles, før den rives.

__________