7 pastasaucer under 50 kroner

7 pastasaucer under 50 kroner
Offentliggjort

En af de fantastiske ting ved pasta er, at den er så demokratisk. Alle kan være med på den italienske delikatesse. Bevares, der er en ting eller ni, man skal være opmærksom på, når man koger den, men ellers er det hele ret enkelt.

Det er økonomisk overkommeligt at købe pasta af god kvalitet i et dansk supermarked. Og det samme gør sig gældende for ingredienserne til saucen, som du vender dine spaghetti, penne, rigatoni eller conchiglie i, når de kommer op af kogevandet.

LÆS OGSÅ: 9 ting der får dig til at ligne en chef i køkkenet

Du behøver nemlig ikke at investere i trøfler, jomfruhummer eller toscansk racekvæg for at gøre din skål pasta til en gastronomisk oplevelse.

Her er syv bud på, hvordan det gøres på et strammere budget. Opskrifter til to personer:

Broccoli, ansjos, hvidløg, chili

Ingredienser:

1 halv broccoli delt i buketter, skræl eventuelt også det øverste af stokken og skær den i grove tern

2 fed hvidløg

1 lille frisk eller tørret chilipeber

8 saltede ansjoser

3 skefulde olivenolie

Fremgang:

- I det saltede vand, som du senere bruger til at koge din pasta, koger du broccolien, indtil den er lysende smaragdgrøn og gennemmør. Den skal ikke være sprød, for så smelter den ikke ordentligt ud i saucen.

- Imens sætter du olien over i en stegepande eller wok. Heri steger du den hele chili samt hvidløget, som du har skåret i tynde skiver. Når hvidløget er transparent og gyldent, kommer du ansjoserne i panden og lader dem smelte ud i olien. Sæt til side og kasser chilien, når olien er kølet ned.

- Når broccolien er mør, løfter du den op af vandet med en hulske og sætter den til side. Gem lidt pastavand til at spæde saucen med, hvis den er for tyk.

- Et minut inden pastaen er kogt færdig, sier du vandet fra. Kom broccolien op i olien med hvidløg og ansjos og kog sammen i et minut ved høj varme. Kog pastaen færdig i saucen.

LÆS OGSÅ: Guld værd: Baconfedt og 10 andre ting du aldrig må smide ud i køkkenet

Velegnet pastatype: penne, rigatoni

Æg, bacon, pecorino (carbonara)

Ingredienser:

3 store æg

200 g bacon af god kvalitet – køb et helt stykke og skær det i grove tern

100 g pecorino

Fremgang:

- Mens pastavandet koger, rister du baconen ved lav varme, så fedtet smelter fra, uden at baconen branker.

- Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen med den revne ost, en smule salt og godt med sort peber.

- Når pastaen er næsten færdig, tager du en op af kogevandet og steger den til rette konsistens sammen med baconen og baconfedtet. Sluk for panden, og kom æggemassen i. Svøb den sammen med pastaen med hurtige bevægelser, så ægget danner en cremet sauce. Hvis du synes, det er for flydende, kan du stege det lidt videre, men husk, at ægget ikke skal stivne helt og blive til røræg.

Velegnet pastatype: spaghetti, tagliatelle

Aubergine, ricotta, basilikum

Ingredienser:

En aubergine

150 g ricotta

2 store modne tomater skåret i tern

basilikum

2 fed hvidløg

Fremgang:

- Skær auberginen i grove tern, læg dem i et fad og drys generøst med groft salt. Efter et kvarters tid, maser du den bitre saft ud af aubergineternene.

- Steg auberginen i en skefuld olivenolie ved lav til middelvarme i en sliplet-pande, indtil den er helt tilberedt – det kan godt tage 20 minutter. Den må gerne blive lidt brændt, det giver en behagelig røget smag til saucen.

- Kom fintsnittet hvidløg og hakket tomat i panden og kog et par minutter. Vend sammen med den kogte pasta, ricottaen og den grofthakkede basilikum.

Velegnet pastatype: Conchiglie, rigatoni

Svampe, piskefløde

Ingredienser:

250 g blandede svampe, fx østershatte, shiitake, champignons

1 skalotteløg

¼ l piskefløde

Bredbladet persille

Fremgangsmåde:

- Mens du koger vandet til pastaen, steger du svampene ved hård varme.

- Når de har fået gylden stegeskorpe, tilføjer du det finsnittede skalotteløg og svitser videre ved lav varme.

- Tilsæt piskefløden og kog ind til halv mængde. Hvis saucen bliver for tør eller truer med at skille, tilføjer du en øsefuld kogevand fra pastaen. Smag til med salt og peber.

- Når pastaen er næsten færdigkogt, sier du vandet fra og koger den færdig i saucen.

- Drys med hakket persille og parmesan.

Velegnet pastatype: Spaghetti, tagliatelle, pappardelle

Gorgonzola, valnød, salvie

Ingredienser:

100 g gorgonzola

50 g valnøddekerner

2 dl sødmælk

½ fintsnittet løg

10 salvieblade

Muskatnød

Fremgangsmåde:

- Mens pastavandet koger, svitser du ved lav varme løget i lidt olivenolie. Når løget er mørt og gennemsigtigt, hælder du mælken på, river muskatnød i efter smag og lader den koge ind til halv mængde. (Hvis du alligevel har en åben flaske hvidvin, så hæld et halvt glas i blandingen og lad det koge ind, til det ikke længere smager af sprit). Sluk og sæt til side.

- Rist valnøddekernerne på en pande, til de er sprøde.

- Steg salviebladene hurtigt i en skefuld olivenolie, til de er gennemsigtige. Dryp af på køkkenrulle.

- Når pastaen er ved at være færdig, koger du mælkesuppen op, kommer gorgonzolaen i og slukker for blusset, så osten lige så stille smelter ud i saucen.

- Vend den færdige pasta i sammen med valnødder og salvie. Drys med peber.

Velegnet pastatype: rigatoni, conchiglie

LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: Smag på vin på restauranten

Hvidløg og olivenolie (aglio e olio)

Ingredienser:

3 fed hvidløg

1 dl olivenolie

Fremgangsmåde:

- Mens pastaen koger, koger du forsigtigt hvidløget, som du har skåret i tynde lameller. Det skal være helt blødt og lysebrunt, men ikke brændt.

- når pastaen mangler et minut, hælder du kogevandet fra, ved lav varme lader du den stege færdig i og opsuge hvidløgsolien. Drys med parmesan eller pecorino efter smag.

Velegnet pastatype: spaghetti

Pesto

Ingredienser:

1 bundt basilikum

1 dl olivenolie

½ tsk havsalt

20 gram pinjekerner

50 g revet parmesan

½ fed hvidløg

Fremgangsmåde:

- Mens pastaen koger, rister du pinjekernerne på en pande ved lav varme.

- Blend alle ingredienserne, bortset fra parmesanen. Når massen er finthakket, vender du parmesanen i.

- Smag til og vend sammen med den kogte pasta.

Velegnet pastatype: Alle

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzadej

LÆS OGSÅ: Lammekrone med langtidsbagte tomater og rosenkål

LÆS OGSÅ: Guld værd: Baconfedt og 10 andre ting du aldrig må smide ud i køkkenet