7 smagfulde vine til under 200 kroner
Gastro anbefaler gode vine til sommersæsonen.
Foto: Getty Images
valuewine.dk
I slipper ikke for begrebet mineralitet igen. Man kan ikke sætte andre labels på Godelias hvidvin, som inkarnerer den nordvestspanske kølige stil, hvor druerne skal modstå vild varme fra østlige middelhavsvinde og rusk, vand og kulde fra atlanterhavsstorme. Er der frugt, må det være lidt æbleskal, lidt hvid chokolade titter frem, men det samlede billede er en afpillet, slank syrefrisk seriøs tørstslukker med præg af gærcellekontakt. Det giver lidt bredde i smagen, lidt toner af ostevalle og smørsyre. Vellykket eksempel på hvid bierzo.
hustedvin.dk
Meget vellykket sauvignon blanc. Charles Smith er som bekendt en langhåret rock’n’roll-type, som selvfølgelig måtte involveres, da det københavnske pladeselskab Crunchy Frog fyldte år. Hvis der stadig er noget tilbage i butikken i Kødbyen, skal man sikre sig et par flasker eller fem. Den er nærmest sancerresk i sin stenede, kattebakkeagtige introverte duft, som bløder lidt op med duft af sommerfuglebusk og hyld. Syren er skarp på den gode måde, fedmen behagelig, men den bliver lidt flaprende til sidst, men nemt drikkelig, det er den! Versionen på barbera er endnu bedre, men den er der nok ikke meget tilbage af.
philipsonwine.com
Philipsons gule annoncer sender daglige signaler om scorekøb. Her er et, som vækker ekstra opsigt. Prisen må være presset komplet, så den stakkels vinproducent har haft tårer i øjnene. På den anden side er hele partiet nok aftaget. Under alle omstændigheder er det brunello i mesterklassen fra stjerneårgangen 2010. På trods af generel succes i årgangen har jeg smagt flere vine af kogt likorøs og rhumagtig karakter, og det må simpelthen ikke ske. Val di Suga har holdt sig på måtten. Har styret sangiovese i den klassiske retning med tydelig modne træk fra årgangen. Vel er der fad, men nedenunder er der tobak, sure kirsebær, jern og røgelse. Fremragende køb.
valuewine.dk
Hvis du vil prøve noget nyt og anderledes vil jeg anbefale Cantocuerdas Albillo. Huset Bernabeleva laver den sjældne albillo i en oxidativ udgave med olie, litchi og voks i duften, mens smagen næsten gør ondt, en presset kampesten, saft af grundfjeld og med olieagtig viskositet på trods af syre som en yuzu-frugt. En del af druerne gæres med skindkontakt i 40 dage, så man får hvidvin med tannin! Langt mere konventionel er Navaherreros også på albillo med et skvæt maccabeo. En rieslingsk præcision, faktisk præget af petroleum, hylende syredrevet og frisk med eftersmag af citronskal. Begge vine giver dig temmelig sikkert indblik i en smagsverden, du ikke har oplevet før, og det kan anbefales.
chvin.dk
Her i maj kan vejret arte sig som højsommer. Sker det, skal du straks gribe din smartphone og ringe til Odense, for der vanker årets hvide bourgogne. Christophe Cordier laver en guds velsignelse af hvid macon, bedst er hans Juliette la Grande eller Vers Cras, men Vignes Blanches i 2011 er mesterlig til prisen. Ekspressiv, indhyllet i smørcreme, dåsepære, marcipan og sten fra saunaens ovn. Blindt smager det af stor meursault, jeg tillader mig at gå så vidt som til at sige en stor Charmes eller Perrieres og så til 160 kr. Christophe Cordier kan sammensætte Nordens kulde, skarpe træk med Sydens mere svedige varme og katolske vellevned. Bliver vejret i maj, som det plejer med regn og vinterkulde, skal du alligevel købe en kasse, proppe en op og drømme om bedre tider. Fremragende.
californiawine.dk
Hvis ikke det er gået op for indskrænkede eurocentrisk anlagte vinentusiaster, er der brug for en rusketur. Californien er i gang med en stilændring, som selvfølgelig først og fremmest foregår i de øvre vinlag og vel at mærke foregår langsomt. Pinot noir først, så syrah, nu cabernet sauvignon og senest på grenache. Den drue er blevet mishandlet mange gange i Central Coast, presset til det yderste inspireret i vekselvirkning af og med specialcuvéer fra Chateauneuf-du-Pape, ekstraherede monstre på rosindruer. Sans Liege viser, at grenache egentlig bare er en frugtfremmelig druesort med evne til at skabe glæde og ikke frygt. Lys rød farve, friske hindbær og skovbær, ingen tannin og smooth smag med friskhed. Mere af det tak!
grapewise.dk
På samme måde som grüner veltliner er blaufränkisch delt i to skoler, måske i virkeligheden 2,5 skoler. Den ene vil lave den som syrah, sort, sodet og dyster, den anden vil lave den som bourgogne, lys, mineralsk, kompleks, og midt imellem de to skoler ligger så dem, der vil lave bordeaux. Blaufränkisch ER noget i sig selv, den behøver ikke skele til de andre. Schiefer er en af mestrene, og hans 2012 fra det sydlige Burgenland, hvor skifer og kalkstensbjerge giver fattig jordbund, og Neusiedlersøens lune vand ikke kan moderere temperaturerne som længere mod nord, er en hyldebærbombe. En urtet og fadberørt sag, syreskarp, letløbende og luftig. Svovlingen er sandsynligvis lav – der er noget frit over vinen, og den slutter markant mineralsk.