7 tyske rødvine, du skal prøve
De fleste tænker nok på hvidvine, når de tænker på vine fra Tyskland. Men der kommer også røde vine fra vores store naboland. Det meste rød er lavet på druen spätburgunder, Tysklands svar på pinot noir, men her skal det handle om røde vine på andre og mere ukendte blå druer.
Foto: Mikkel Jul Hvilshøj & Scanpix
Det hele skal ikke være mainstream, og vi har lagt et dogme på månedens anbefalinger fra Tyskland. De må nemlig ikke omfatte spätburgunder, og det stiller stramme krav til de danske importører. Der findes ikke meget rødvin fra Tyskland på andre sorter end spätburgunder på det danske marked. I de seneste statistikker står spätburgunder for knap 12 % af landets produktion, mens næsten 70 % udgøres af hvidvin. Der mangler dermed 15-20 %, og de udgøres af en pæn flok blå druer, som alt for få kender til.
Klima og kløgt
Det er ingen hemmelighed, at Tysklands voksende succes med både spätburgunder og andre blå sorter skyldes forandrede vejrforhold med mulighed for fuldmodning i hver eneste årgang, men producenterne, vinbønderne, er også blevet langt dygtigere i marken til at arbejde efter smagsintensivering og udvælge plantemateriale, der nok giver mindre frugt end 1970’ernes mængdemaksimering, men til gengæld af højere intensitet. Tyskerne står bag en række af hybrider, som anvendes til rødvinsproduktion under nordligere himmelstrøg som eksempelvis danske, men der findes også et par håndfulde ’rigtige’ vitis vinifera-druer, som blot tidligere blev betragtet som simple og pjaskede. Nicheprægede dele af vinmarkedet efterspørger jo i stigende grad lysere vine – vine med tørstslukkereffekt, spændstige, syrestyrede og friske og gerne med moderat alkoholniveau, og her kan de tyske blå sorter være med.
Et varmere Tyskland