Man kan være blevet brændt af, man kan være alene i byen, fordi omstændighederne gør det, eller man kan være ude alene, fordi man simpelthen har lyst og godt kan li’ at spise i eget selskab.
Henrik Jyrks genkomst til København. Ibu er et godt sted, hvis man ikke bare er sulten, men også er i gå-i-byen-stemning og til leben og høj musik. Man sidder enten i selve baren, med ryggen til restauranten og med udsigt til Jyrk & co. i køkkenet og den rygende grill, eller ved det mere sociale fælles højbord midt i det lille lokale.
Annonse
Maden er kraftigt inspireret af det asiatiske gadekøkken, som man blandt andet møder det i Malaysia, kortet er bygget op af småretter, og grillen er ind over flere steder. Ligesom Ibu ikke er stedet, man besøger for at få ro og fred, så er maden heller ikke for de smagsforskrækkede! Det er klogt at bestille bord, medmindre man kommer meget tidligt eller meget sent.
Vesterbrogade 56
1620 København V
AMASS
Annonse
Som noget ganske atypisk for en restaurant i den absolutte topklasse har Amass ligefrem allokeret en række pladser i baren til walk ins – pladser, der ikke kan reserveres.
Den gamle B&W-hal er et fantastisk rum at sidde i, man vender det lidt ryggen, når man sidder i spisebaren, meeen man kan fornemme rummet alligevel, og man kan jo vende sig i ny og næ.
Den økologiske restaurant med egen køkkenhave og fokus på bæredygtighed og råvarebevidsthed som få samt håndværket og teknikkerne minder en om, at Matt Orlando i flere år var en bærende kraft på Noma. Vær opmærksom på, at der ikke serveres a la carte, men udelukkende en 10-retters menu til 995 kr. Så man kommer måske uanmeldt forbi, men ikke lige for en hurtig hapser!
Refshalevej 153
1432 København K
Annonse
NÆRVÆR
På Nærvær kan man ikke undgå at sidde i en spisebar, for det er og bliver konceptet. Der er 14 pladser i spisebaren omkring køkkenet, hvor køkkenchef Yves Le Lay står for maden og sit bud på nordisk køkken med referencer til det klassisk franske.
Den helt store pakke med champagne, vin og seks retter står i 2.000 kr., maden alene fås for 1.200 kr., og onsdag/torsdag fås en lidt mindre menu til 500 kr. Den hesteskoformede spisebar er som skabt til par og enlige, mens større selskaber kan have lidt sværere ved at holde sammen på tropperne.
Omvendt kan man som enlig, når man er så få i spisebaren, lidt få følelsen af at have gatecrashet andres fest. Og omvendt igen kan man være heldig at være havnet i uventet godt selskab. Bordbestilling er ikke påkrævet, men anbefales.
Krøyers Plads Strandgade 87 C, st.
1401 København K
STUDIO
Michelinmåltider har gerne noget ophøjet over sig, men på Studio kan man få oplevelsen på en mere loose facon, nemlig i spisebaren og med udsigt til kokkene i anretterkøkkenet.
Det var Torsten Vildgaard, der hentede en stjerne til stedet, og det var ligeledes Torsten Vildgaard, der løsrev køkkenet fra det dogmatisk nordiske til også at trække på smage fra andre køkkener.
Den stil fortsætter chilenskfødte Damian Quintana, som har været souschef under Vildgaard, og som overtog køkkenchefpladsen, da Vildgaard tog (tilbage) til Noma. Quintana er ikke bange for det eksotiske og trækker bl.a. på referencer til sit eget kontinent.
Vær opmærksom på, at der køres med to seatings i spisebaren, og at menuen dér er den såkaldte ’køkkenoplevelse’, seks retter til 800 kr. Den store menu fås kun ’ude’ i restauranten. ’Køkkenoplevelsen’ fås tirsdag-torsdag.
The Standard
Havnegade 44
1058 København K
MUSLING
Musling ved Torvehallerne er perfekt for den enlige restaurantgæst. Spisebaren er så stor, og stedet så livligt, at man som enlig nemt falder ind og ikke føler, at man ’stikker ud’.
Spisekortet er ligeledes perfekt, hvis man ikke er indstillet på at skulle sidde og spise i flere timer; man kan nøjes med blot et par østers (prøv de canadiske Village Bay-østers) og/eller et par småretter og et glas vin eller to. Man kan også vælge at spise sig en pukkel til, og det er fristende, for det fiske- og skaldyrsbaserede køkken er vanvittig skarpt, og priserne meget, meget rimelige. Et enkelt måltid af virkelig høj kvalitet behøver ikke stå i mere end 300-400 kr. Det er ikke nødvendigt at booke i forvejen.
Linnésgade 14
1361 København K
RESTAURANT MØF
På restaurant Møf er madbaren placeret midt i restaurant, omkring det åbne køkken, hvilket gør spiseoplevelsen så intim, at man kan tale med kokkene, mens de arbejder.
Der er tre forretter, tre hovedretter og tre desserter på kortet. Forretterne ligger på omkring 110 kr., hovedretterne 189-300 kr. En menu på fire serveringer og tilhørende vin koster 849 kr.
Det gastronomiske niveau er højt, men Møf lægger vægt på det uformelle og rustikke og på at være et sted for alle. Det lave prisniveau gør stedet endog meget populært, hvorfor det er klogt at bestille sin plads i baren. Der er åben torsdag-mandag, kun aften.
Vesterport 10 8000 Aarhus C
TEXTUR
Dennis Juhl Jensen og Frederik Østeraa ramte plet, da de åbnede Textur sidste år, aldrig før har så mange booket bord på en ny restaurant i Jylland. Der er rift om pladserne, men der er altid et par pladser i spisebaren i vinduet, som ikke kan bookes, men er reserveret walk ins.
A la carte-priserne ligger på 95-205 kr., og der er altid otte retter på det hyppigt skiftende kort. Menuer med tre, fire eller fem retter er også en mulighed. Prismæssigt burde alle kunne være med, og køkkenet arbejder for en stor dels vedkommende med lokale producenter og med en optimal udnyttelse af råvarerne.
Den relativ enkle tilgang til råvarerne skal man ikke lade sig narre af, og de to kokkes nære fortid på Ruths Hotel fornægter sig ikke!