8 vine med svampen botrytis, du skal prøve

Vi lever i en tid, der skriger på (det forbudte) sukker, sodavandsgenerationen vil have søde cocktails til deres mad, der ofte også er sødmefuld af varme asiatiske krydderier. Men man vil åbenbart ikke have sødt for hver en pris. Når det kommer til de ædelsøde vine som for eksempel sauternes og tokaj, er salget for nedadgående. Men hvad er det med det der ædelsødme og ædelt råd?

Vin
Offentliggjort

Der er så meget magisk i vinens verden, men intet slår det godartede svampeangreb af druerne, præcis når de er mest modne, hvor fedtede brune druer, sprængfyldte af sukker, ødelagte og direkte uappetitlige at se på, bliver tømt for deres klistrede safter, og mosten bliver omformet til nektarisk vin. Nogle kilder sted- og tidsfæster ”opfindelsen” præcist, andre tvivler på, at det er muligt, men vi ved, hvilke områder der har gjort den ædle råddenskab til en del af imaget, hvilke områder i verden, der gør det bedst, men vi ved også, at de ædelsøde vine ikke er en trend – måske de ligefrem er i fare for at uddø…

Det vil de aldrig hævde i Sauternes i Bordeaux, men selv der er der tilbagegang i salget, og som den eneste vinkategori blandt områdets high-end-vine er Sauternes topslotte ikke steget i pris. I Tyskland er de riesling-baserede sukkermåse som beerenauslese og trockenbeerenauslese blevet endnu mere rariteter, end de har været før. Tyskerne vil tjene penge på senthøstet, men tør riesling, nogle gange kan der være indflydelse fra godartet råddenskab, men i langt de fleste tilfælde er der ikke.

Meget tyder på, at ungarske Tokaj var først med fokus på pillearbejdet med ædel råddenskab, i anden halvdel af 1600-tallet, mens tyskerne fulgte efter i 1700-tallet. Sauternes, den ædle råddenskabs højborg, kom først til i 1800-tallet, selvom herostratisk berømte Château d’Yquems arkiver tyder på ædel råddenskabsindflydelse fra slutningen af 1700-tallet.

Loires mesoklima er også gunstigt for ædel råddenskab, og specielt miniområderne syd for Loire, langs og omkring bifloden Layon var med på beatet allerede fra 1800-tallet.