Æd og skrid: 3 menuer til hverdagsgæster

Det er dejligt med gæster til middag i weekenden, men der går jo tit alt for lang tid imellem, så man burde nok også lige ses til hverdag af og til, bare sådan helt hurtigt – maden på bordet, spis og … skrid. Her erfire menuforslag fra Mira Arkin med gode genveje og muligheder for hel eller delvis forberedelse dagen forinden.

Æd og skrid: 3 menuer til hverdagsgæster
Offentliggjort

3 mellemstore løg

2 fed hvidløg

1 tommelfingerlang ingefær

Olivenolie

1 kg kyllingeoverlår

Salt

Peber

1 tsk. hel spidskommen

2 tsk. korianderfrø

2 kanelstænger

2 dl vand

1 øko-citron

100 g tørrede abrikoser

1 håndfuld frisk mynte

Pil løgene, og skær dem i tynde strimler. Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint. Skræl ingefæren, og hak den fint. Krydr kyllingelårene med salt og peber. Brun kødet godt på alle sider i en sjat olie, og tag det op igen. Steg så løgene ved middelvarme i ca. 8 minutter, til de begynder at brune.

Stød imens spidskommen og korianderfrø i en morter, og kom det sammen med kanelstængerne ned til løgene. Lad det stege med 1 minuts tid. Læg så kyllingelårene tilbage i gryden og hæld vand ved.

Skyl citronen, og skræl brede strimler af den med en kartoffelskræller. Tilsæt citronskrællerne sammen med abrikoserne. Sænk varmen, og lad retten simre under låg i 15-20 minutter, til kyllingen er gennemstegt. Smag til med salt, og servér med et drys frisk mynte og couscous med mandler og rosiner.

2 kanelstænger

75 g mandler

1 spsk. olivenolie

3 dl vand

½ tsk. groft salt 7

5 g rosiner

300 g couscous

2 spsk. arganolie

Knus kanelstængerne med bagsiden af en stor kokkekniv. Hak mandlerne groft. Rist kanel og mandler i varm olivenolie i et par minutter, sænk så varmen og kom vand og salt i. Sluk for varmen, når vandet koger, og tilsæt rosiner og couscous. Læg låg på, og lad couscoussen trække i 5 minutter. Brug derefter en gaffel til af fluffe couscoussen op med og vend arganolie i.

Tip: Arganolie er olien fra kernerne fra argantræet, som især vokser i Marokko. Smagen er nøddeagtig og fyldig og giver couscoussen en lækker krydring. Arganolie kan købes i helsekostbutikker, men sørg for at købe arganolie beregnet til madlavning og ikke til kosmetisk brug! Rosinerne, der er brugt her, er sultanas.

1 mellemstort løg

2 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

1 stor ds. tomatkoncentrat

2 ds. flåede tomater

250 g tomatconcassé

1 spsk. hk. oregano

2 tsk. sukker

½ tsk. groft salt

Sort peber

Tilbehør: 500 g spaghetti og masser af parmesan

Pil løg og hvidløgsfed, og hak begge dele fint hver for sig. Varm olien op, og kom løgene i. Lad dem snurre ved lav varme i et par minutter, uden de tager farve. Kom derefter hvidløg i og steg med løgene 1 minut – det må ikke brune.

Kom tomatkoncentrat i og rist 1 minuts tid, inden du tilsætter flåede tomater og tomatconcassé, den friske oregano, sukker, salt og lidt friskkværnet peber.

Lad sovsen simre i 30 minutter ved lav varme, mens den reducerer lidt og bliver mere intens i smagen. Vent med at mase tomaterne, til efter de 30 minutter er gået – de vil selv koge delvis ud. Smag sovsen til med salt og sukker. Læg et lag rå kødboller i et lag hen over den færdige tomatsovs. Kom låg på, og lad kødbollerne simre i sovsen, til de er gennemkogte, i ca. 10 minutter.

Servér tomatsovs og kødboller over friskkogt pasta, og husk masser af friskrevet parmesan til.

Tip: Tilbered tomatsovsen i en så bred sauterpande eller gryde, at kødbollerne kan arrangeres i ét lag hen over den. Brug hele flåede tomater – de er ofte af bedre kvalitet end de hakkede. Undlad evt. at mase de flåede tomater ud, det er bare lækkert med store stykker af tomat i sovsen.

1 mellemstort løg

1 fed hvidløg

700 g hk. kød

2 æg ¾ dl rasp

40 g parmesan

1 spsk. fennikelfrø

1 spsk. hk. salvie

1 spsk. hk. oregano

½ tsk. groft salt S

ort peber

Pil løget, og hak det fint. Pil hvidløgsfeddet, og knus det. Riv parmesanstykket. Rør alt i kødet sammen med æg og rasp. Knus fennikelfrø i en morter, og kom det i farsen sammen med de øvrige friske krydderurter, salt og godt med friskkværnet peber. Rør farsen sammen, og lad den stå og sætte sig i ½ time. Form farsen til kødboller på størrelse med bordtennisbolde.

Tip: Hakkekødet kan være ren kalv eller blandet okse og svin.Hvidkålssalat med fennikel, mozzarella og pære

¼ hvidkål

½ fennikel

2 pærer

1 øko-citron

Olivenolie

Salt

Sort peber

2 kugler bøffelmozzarella

1 lille håndfuld frisk oregano

30 g ristede pinjekerner

Skyl hvidkål og fennikel, og skær begge fint ud. Skyl pærerne, og skær dem i tynde strimler (jeg bruger et mandolinjern til det hele). Halvér citronen, og pres saften af den ene del, og riv skrællen af den anden. Rør en dressing af saft, skal og en sjat god olivenolie og vend med kål, fennikel og pære. Kom salaten på et stort fad. Krydr med salt og sort peber.

Riv mozzarellakuglerne i mindre stykker og fordel over salaten. Drys til sidst med frisk oregano og pinjekerner.Cremet muslingesuppe med ristet chorizo og spinat

2 kg blåmuslinger

½ fennikel

1 løg

1 fed hvidløg

200 g chorizo

3 dl tør hvidvin

3 dl piskefløde

6 dl vand

250 g spinat

Salt

Gå muslingerne efter. Fjern evt. skæg, og kassér dem, som ikke lukker sig, når du banker muslingen mod bordet. Skyl spinaten grundigt og slyng vandet fra. Skyl fenniklen, og skær den i tynde strimler.

Pil løget, og skær det i tynde strimler. Pil hvidløgsfeddet, og hak det fint. Skær chorizoen i tern, og steg den i en stor gryde. Tag den op af gryden, når den begynder at blive sprød. Svits fennikel og løg i chorizofedtet, og tilsæt hvidløg efter et par minutter og vend rundt.

Tilsæt så muslinger, vin, fløde, vand og spinat, og vend lidt rundt i det hele. Kom låg på, sænk varmen, og lad muslingerne simre i 6-8 minutter. Smag suppen til med salt, og servér den rygende varm med drys af den stegte chorizo og godt brød til.

__________

SE OGSÅ: 3 opskrifter med jordskokker

SE OGSÅ: 4 opskrifter til blærebuffeten