Anders Kuk jagter en Michelin-stjerne, men da han smagte kammeratens familie-gullasch, begyndte han at græde

Anders Kuk jagter en Michelin-stjerne, men da han smagte kammeratens familie-gullasch, begyndte han at græde

Køkkenchef og medejer af den aarhusianske gourmetrestaurant Ghrelin, Anders ’Kuk’ Kristensen, fortæller her om en overset perle på tankstationen, Aarhus’ bedste durum og om en elsket fisk, han ikke kan fordrage.

Offentliggjort

Hvad har været dit bedste måltid?

”Jeg må nok skelne mellem den bedste restaurantoplevelse og den bedste smagsoplevelse. Det er to forskellige ting for mig. Den bedste restaurantoplevelse, jeg har haft, var, da jeg var meget ung kok. Der havde jeg fornøjelsen af at spise på Paul Cunninghams restaurant, The Paul, i Tivoli. Det var en vanvittigt stor oplevelse.

Jeg så – og ser sådan set stadig – meget op til ham og hans måde at gøre tingene på, og så var det bare en stor oplevelse som kok at opleve, hvordan man kan behandle råvare så nidkært og med så stor respekt. Det har nok også haft noget at sige, at jeg fik lov til at trykke Cunningham i hånden, fordi jeg havde skrevet på min Facebook, at jeg var spændt på, om han kunne leve op til den fantastiske restaurant, jeg spiste på dagen før. Det kunne det. Og mere til. Det var en fantastisk spiseoplevelse hele vejen rundt.”

Hvad så med smagsoplevelsen?

”Den er lidt mere kikset, ha ha. Jeg har en kammerat, hvis forældre flyttede hertil fra Slovakiet for snart 40 år siden. Men de holder traditionerne i hævd ved at lave en kolossal portion gullasch i en mere end 100 år gammel gryde over bål hvert år i maj. Det foregår hjemme i forældrenes have, og i år var jeg inviteret med. Det er nok det bedste, jeg nogensinde har smagt. Der findes faktisk en film et eller andet sted, hvor jeg smager det og begynder at græde.

Det var en helt vild oplevelse for mig, fordi det smagte eminent, og så kunne man bare mærke den her alenlange tradition i gryden. Men det føles lidt kikset eller i hvert fald underligt, fordi det var en smagsoplevelse i mit voksne liv, der fik mig til at græde, men det hele var også bare så autentisk, da min vens forældre – som sjovt nok hedder Josef og Maria – stod og skændtes over, hvornår tingene skulle i gryden på højlydt slovakisk. Jeg blev nok så rørt af det, fordi jeg følte, at jeg kunne smage flere hundrede års tradition i gryden.”

Hvad har været dit værste måltid?

”Jeg er aldrig nået dertil, hvor det er blevet til et måltid, fordi jeg er ikke bleg for at lade noget ligge på tallerkenen, hvis jeg synes, det smager dårligt. Jeg fik for ikke så længe siden en ret med hummer og havtorn, som jeg virkelig ikke brød mig om. Særligt når havtorn varmes op i saucer, kan det komme til at smage lidt som mavesyre.”

Anders Kuk Kristensen

Født i 1985 i Vildbjerg. Bor i Aarhus C med sin kone Stephanie Voss Kristensen og sønnen Storm på 15 måneder.

Medejer af Ghrelin på Aarhus Ø og Elfe i Risskov. Udlært fra Le Coq i 2010.

Hvad har du altid lyst til at spise?

”Frikadeller. Jeg synes simpelthen, at en velproportioneret, veltilberedt, velkrydret frikadelle er noget af det bedste, man kan få. Så er det sådan set lige meget, om den er varm eller kold. Jeg har faktisk fået en guilty pleasure med netop frikadeller. Fordi nu er tankstationer, 7-Elevens og sådan nogle steder begyndt at have frikadeller, så hvis jeg er lidt småsulten, tager jeg lige to hånddeller med derfra.”

Hvordan smager tankstationsfrikadeller?

”De smager overraskende godt. Nogle af dem, jeg har fået, er meget pebrede, det kan jeg godt lide. Og så er de ret saftige, faktisk. Men det afhænger meget af, hvor længe de har ligget der. Man kan se på dem, om de er tørre udenpå, og så skal man ikke have dem. Men jeg synes faktisk, de er helt okay. Så hvis man har set dem og ikke turde at tage springet, kan jeg varmt anbefale sådan en. Gerne som hånddelle i et stykke papir.”

Hvad er dit mest uundværlige udstyr?

”Jeg bruger min wok rigtig ofte. Jeg wokker rigtig meget, for det kan min kone godt lide, og det er en rigtig god måde at få en masse grøntsager på. Fx kan jeg godt lide at lave supper i den eller bruge den som en slags friture en gang i mellem.”

Hvad lærer du aldrig at spise?

”Laks. Altså, jeg kan godt spise laks, hvis jeg er på de rigtige restauranter. Jeg kan også godt selv lave det, så jeg kan spise det. Men det skal have den allerhøjeste kvalitet, og det skal være meget lavt tilberedt. Jeg bryder mig simpelthen ikke om den konsistens, det får, når det bliver tilberedt for meget. Og så er der bare så meget forfærdelig dårlig laks i Danmark, fordi folk ikke rigtig tager stilling til det. Det er igen en af de ting, man tit bruger til arrangementer som konfirmationer for at ramme så mange som muligt, der kan lide det. Der har jeg det virkelig svært, fordi det ender tit med at blive noget dårlig, dårlig laks. Og så selvfølgelig koriander. Jeg tilhører de 50 procent, der har umådeligt svært ved det.”

Hvad spiser du, når du har tømmermænd?

”En god pastaret er en klassiker. Det får jeg i hvert fald en til to gange om ugen, når jeg kommer sent hjem fra service. Jeg har sjældent tømmermænd på den måde, men jeg kunne også forestille mig at spise en durum med noget rigtig godt krydret kød og frisk, sprød salat i et hjemmelavet brød.”

Hvor får man den bedste durum i Aarhus?

”Der er faktisk ikke én, der er bedre end alle andre. Det bedste kød får man ved en lille biks ude i Aabyhøj, der hedder Koc Kebab. Det havde nok været den, hvis de lavede deres eget brød, men det gør de ikke. Det gør Royal Shawarma oppe i toppen af gågaden til gengæld. Der kan man også få lam, men de mangler lige det sidste på krydringen i forhold til Koc i Aabyhøj. Shawarma-mesteren i Guldsmedgade er også udmærket, og Hos Bilal – men kun den i Bazar Vest – laver også en ret god durum.”

Hvad er den bedste restaurant, som ingen kender?

”Jeg tror, folk kender den, men folk kender ikke niveauet. Søllerød Kro. Det er en vanvittig god spiseoplevelse. Derudover vil jeg fremhæve China Wok House nede ved åen her i Aarhus, som udefra ligner en gammel, klassisk og lidt slidt kinesisk restaurant, men det smager helt fantastisk. Det foregår sådan, at man kan bestille alt det, man vil, for et vist beløb, og så bliver det hele lavet friskt til dig, når du bestiller. Man skal ikke lade sig narre af facaden og menukortet, som er plastret til med en masse billeder.”

Hvad er den værste madtrend?

”Bubble Tea og stunt-mad. Det vil sige sådan noget, hvor man bare bruger en helt masse ost for at få det til at se vildt ud, eller hvis nogen laver guldbelagte bøffer.”

Hvad skal der serveres til din begravelse?

”Der skal serveres blinis med kaviar, rødløg og creme fraiche og en masse Krug-champagne. Rundt omkring ved bordene skal der stå de gule snackchips fra Kims, og så skal der også drikkes masser af kolde øl. Folk skal ikke sidde ned og spise – det skal være ved højbord, hvor gæsterne kan gå rundt og hygge sig og mingle lidt.”

Hvad gør danskerne altid forkert i et køkken?

”De bruger for lidt salt. Nogle bruger det slet ikke. Jeg har været hjemme ved nogle rigtig gode venner, hvis børn kalder mig for deres bonusonkel. De er efterhånden blevet 19 og 16 år, og de har aldrig nogensinde kunnet lide deres mors pasta. Lige indtil jeg lavede det. Det viste sig så, at hun aldrig har puttet salt i vandet. Så er der jo ikke noget at sige til, at de ikke kan lide det. Man kan altså nå rigtig langt med lidt salt og peber. Det er jo ikke, fordi det skal smage af salt, men det er en smagsforstærker, og det er der mange, som ikke forstår, og hvis de bare forstod at bruge det rigtigt, ville de komme langt med deres madlavning.”