Vil du lave cocktails derhjemme, bør du altid have en af disse små flasker ved hånden 

Aromatiske bitters er for drinks, hvad salt og peber er for mad. De bitre, koncentrerede dråber løfter din cocktail og kan dreje smagsprofilen i forskellige retninger alt efter, hvilken bitter du vælger. Der findes mange aromatiske bitters på markedet, men Angostura, der i år kan fejre 200-års jubilæum, er den mest kendte. 

Foto:
Offentliggjort

Den ikoniske lille flaske, som står i stort set alle barer verden over, og som er en uundværlig ingrediens i talrige cocktails var faktisk aldrig tænkt som en cocktailingrediens. Den var oprindelig udviklet som en medicinsk eliksir tiltænkt soldater med maveonder.

Angostura Aromatic Bitters blev udviklet af den tyske læge Johann Siegert, der i 1824 boede i byen Angostura i Venezuela, hvor han fungerede som læge for Simon Bolivars hær. 

Byen Angostura hedder i dag Ciudad Bolivar, og i 1875 flyttede Dr. Siegerts sønner produktionen af Angostura Bitters til Trinidad, hvor al Angostura i verden stadig bliver produceret, og hvor man samtidig har en enorm produktion af rom – lige fra den helt billige slags til high-end limited editions til 2.500 dollars flasken.

På Trinidad står der en flaske Angostura Bitters i alle køkkenskabe. Her, hvor produktet kommer fra, anses det stadig mere som et krydderi og helbredende dråber frem for noget, der bruges i cocktails. 

Den bruges som remedie mod alskens sygdomme, mavepiner og tømmermænd. Den kommes på grød, over dessert, i saucer og gryderetter og på grillet kød og fisk. Trini-børn vokser op med at drikke Angostura Bitters blandet i vand eller limonade.

200 år gammel opskrift

Opskriften er den samme som i 1824, og den er så hemmelig, at kun fem personer i House of Angostura kender den. De folk, der står for den daglige produktion, ved ikke engang, hvem disse fem personer er. 

Det eneste, man ved, er, at når der skal laves et nyt batch af den aromatiske bitter, låser en af de fem personer sig ind i et lokale uden vinduer og blander de mange botaniske smagsgivere, der så sendes ned i produktionen gennem en lem og blandes med alkohol og lagres på tanke. Den oprindelige opskrift ligger i en bankboks i London.

Der findes mange aromatiske bitters i handlen, men Angostura sidder stadig på 85 % af det internationale marked. Lige som salt i mad kan et par dråber af den koncentrerede eliksir løfte din cocktail til nye højder. Smagsprofilen er mørke, varme krydderier som nelliker og kanel, frugt og grønne urter.

 Vi var inviteret til Trinidad af Angostura. Holdningerne i artiklen er skribentens egne.