Bocuse d’Or dagen derpå

Det er næppe undgået nogens opmærksomhed, at Norge vandt guld ved Bocuse d'Or i går, og at danske Kenneth Hansens ikke kom på podiet.

Bocuse d’Or dagen derpå
Offentliggjort

Der er grund til at ønske tillykke til norske Ørjan Johannessen, der ikke bare imponerede dommerne, mens også en del af den tilstedeværende presse. Og til Børsens Ole Troelsø siger Kenneth Hansen selv, at han manglede det sidste for at komme i præmiebetragtning.

Så igen – Norges sejr er sikkert helt velfortjent, men man skal huske på, at en sejr ved Bocuse d'Or ikke bare siger noget om, hvor dygtig kokken er, men også en hel del om kokkens bagland – om de vilkår, han/hun har haft på vejen til Lyon.

Man kunne forledes til at tro, at Norge med sine i alt ni medaljeplaceringer (ud af 15 afholdte konkurrencer) da må være en gastronomisk supermagt. Man fornærmer dog næppe nogen (jo, nordmændene måske) ved at sige, at det altså ikke er tilfældet! Den norske madkultur og den norske restaurantscene står slet, slet ikke mål med landets enestående evne til at frembringe Bocuse d'Or-vindere – endsige med landets enorme velstand.

Jovist, rønnebærrene er sure! Og igen, det gør ikke den norske sejr mindre eller mindre velfortjent, overhovedet ikke, men det minder om, hvor vigtig national backup er. Jeg aner ikke, om Kenneth Hansen har haft noget at klage over, om han kunne have haft bedre træningsvilkår, bedre sponsorater etc. Men hvis man rundt omkring i erhvervslivet, turistorganisationer, diverse brancheorganisationer med tilknytning til restaurantsektoren og fødevareindustrien ærgrer sig lidt lige nu, så tænk over det til næste gang.

Det koster at vinde, helt konkret.

Jesper Uhrup Jensen

PS: Årets norske Bocuse d'Or-vinder har bl.a. to andre sejre på sit cv – sejre i forbindelse med promovering af norsk opdrættet torsk og laks, så det er ikke en perfiditet også at ønske norsk fiskeindustri tillykke med sejren i går.

PPS: Genlæs evt. portrættet af danske Esben Holmboe (køkkenchef på Maaemo i Oslo) i gastros novembernummer, måske især passagen her:

"En af konsekvenserne – og en af grundene til, at Norge sakker bagud gastronomisk – mener Esben Holmboe, er, at mange af de dygtige kokke bliver 'købt' af industrien. Blandt andet hverves de til at deltage i konkurrencer som kokke-OL og Bocuse d'Or, hvor Norge gerne får topplaceringer til gavn for den norske fiskeeksport.

– Det norske budget til Bocuse d'Or er helt hinsides, hvad man ser andre steder. De bygger en eksakt kopi af det køkken, der skal arbejdes i i Lyon, og står og træner i to år med løn og råvarer. Det er klart, at der derefter er der noget, der skal betales tilbage. Det er jo nok derfor, de oftest står med logoer på kokkejakken og arbejder i en kantine hos Statoil bagefter frem for at åbne egen restaurant, siger han."

LÆS OGSÅ: En hyldest til den lille store franskmand Francis Cardenau

LÆS OGSÅ: Mød Ronny Emborg, kongen af Kongens Nytorv