Breaking! Danmark løber snart tør for Gammel Knas

De mejerikåde danskere har snart spist sig igennem den samlede beholdning af Arla Unikas bestsellerost. Og der kommer til at gå lang tid, før en ny sending af Gammel Knas rammer hylderne.

Breaking! Danmark løber snart tør for Gammel Knas
Offentliggjort

Osteorienterede danskere går for tiden med uforrettet sag i jagten på den lysende stjerne på den danske ostehimmel: Arla Unikas Gammel Knas – en hyperpopulær havarti-fortolkning, særligt kendt for sine knasende proteinkrystaller.

Der er nemlig ikke ret meget Gammel Knas at få. Langt de fleste caféer rundt om i landet har meldt udsolgt, og kun Arla Unikas mest loyale kunder har fået et lille parti Gammel Knas at sælge fra.

Det er simpelthen et regulært ostedrama, der tager udspring i et opadgående knæk på efterspørgselskurven for Gammel Knas i sommeren 2023. Det fortæller Arla Unikas direktør Sofie Biltoft-Riis til Euroman:

”Vi syntes egentlig, vi havde produceret rigtig meget Gammel Knas. Men pludselig kunne vi se, at vi måtte trække i håndbremsen og stoppe med at sælge Gammel Knas, for der var ikke mere at sælge.”

Den stigende efterspørgsel kan formentlig kobles sammen med storbydanskernes nyfundne affektion for osteboller, der har fået karakter af ny nationalspise, og hvor Gammel Knas er det ukontroversielle ostevalg.

Men det næste halvandet til to år vil Gammel Knas altså være en uddøende race, en skattet vare, man kun kan fremskaffe direkte fra Arla Unika selv, hos ostebutikker som Helges Ost eller kaffesteder som La Cabra og Coffee Collective.

”Vi har ikke fuldstændig udsolgt, men vi har meget mindre Gammel Knas, end hvad markedet efterspørger. Den resterende mængde har vi fordelt blandt de gode, faste kunder, vi har,” siger Sofie Biltoft-Riis.

Men der er mange steder i København og andre storbyer, hvor man ikke kan opstøve Gammel Knas længere?

”Ja, det er helt korrekt.”

Hvornår løber I tør?

”Vi forsøger at sprede det ud, så vi ikke på noget tidspunkt bliver helt udsolgt. Men der er en meget begrænset mængde tilgængelig fra nu og indtil 2026.”

Påvirker det prisen?

”Det fungerer sådan, at vi sælger til grossister, som så sælger videre til restauranter, caféer og specialbutikker. Vi har hævet prisen en lille smule for grossisterne, men det er også som følge af stigende mælkepriser og vejbeskatninger. Indtil videre har vi ikke set prisen stige, og det kan man måske godt undre sig over, når efterspørgslen er så høj, men det er jo grossisternes valg.”

Sikkert og vist er det, at 2025 bliver et skodår for alle med hang til Gammel Knas. Det tager næsten to og et halvt år for sådan en sag at modne, og sådan er det bare, så først i 2026 vil gaderne igen flyde med Gammel Knas. Indtil de ikke gør det længere:

”Der vil stadig være en grænse for, hvor meget vi kan producere. Også i 2026,” siger Arla Unika-direktøren med undskyldende mine.

”Men vi har sat cirka 50 procent mere over, end vi gjorde sidst. Men jeg kan også konstatere, at vi får ekstremt mange opkald lige nu fra kaffebarer, der står og mangler den Gammel Knas, de plejer at sælge så meget af.”

Man kan stadig få Gammel Knas på Arla Unikas hjemmeside, hvor et lille kilo koster 332 kroner.