En fedtet og sveden grillrist er ikke særlig appetitlig, især hvis sod og madrester stammer fra sidste sæson.
Det bliver ikke bedre af, at risten sjældent passer ned i en opvaskebalje. Det er da heller ikke vand og sæbe Anders Jensen fra Det Danske Grilllandshold anbefaler til at få risten ren. I stedet skal du lade varmen fra grillen gøre arbejdet for dig.
"Mænd har gode intentioner om at gøre risten ren, men når det kommer til stykket, bliver det sjældent gjort," siger Anders Jensen til Gastro.dk.
Annonse
Men det er en meget lille indsats, der skal til for at gøre grillristen præsentabel, forklarer han.
"Når kullene er blevet hvidglødende, fordeler du dem i grillen, lægger risten på og lader den blive godt varm. Nu er snavset nærmest forkullet og lige til at børste af med en stiv børste," siger Anders Jensen.
Er risten meget medtaget, kan man vende den om og tage undersiden også.
Vil man vise ekstra overskud, giver man risten en tur igen, når maden er færdig. Så er risten klar til næste gang vejret er godt.
"Kødet har alligevel bedst af at hvile fem til ti minutter, når det er færdigstegt. Brug to af dem på at køre børsten en tur hen over risten igen. Så er den klar til næste gang," siger Anders Jensen.
Risten behøver ikke blive skinnende blank. Risikoen for, at risten spreder bakterier,er meget lille, fordi temperaturen i en grill er meget høj. Men det ser ikke pænt ud med en grill, der er sovset ind i gammel marinade. Derfor anbefaler Anders Jensen at gøre det til en vane at bruge børsten.
Annonse
"Især kvinder gider ikke ulækker mad, og det kræver som sagt ikke den store indsats," siger han.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.