Når dit spejlæg bliver trivielt, eller avocado-maden trænger til et pift. Når grillpølsen bliver for fed, con carnen er underkrydret, eller mayoen har brug for kant.
Ja, så er der hjælp at hente i form af hot sauce.
Flydende chili kan redde stort set al mad, der har en vis robusthed i sig. Altså, hvis man er til den brændende fornemmelse i ganen. Og det er der heldigvis flere og flere danskere, der er, hvilket er en god ting for udvalget af chiliprodukter.
Annonse
Hvor hot sauce i mange år var lig med Tabasco - ikke et ondt ord om den, men forandring fryder, som bekendt - vrimler det i dag med eksotiske produkter med forskellige karakteristika og anvendelsesmuligheder.
Vi har her udvalgt syv forskellige saucer, som vi vurderer ud fra styrke, smagsoplevelse og kulinariske muligheder.
For chili handler jo ikke (kun) om at svitse mandlerne.
Annonse
Navn: Bourbon Chipotle BBQ
Producent: Cajohns
Styrke: 3/10
Smagsoplevelse: Den kastanjebrune barbeque-sovs har ketchuplignende konsistens, og flere smagsmæssige ligheder hermed, for eksempel syrlig tomatsmag og æblesødme. Dog har den mere at byde på i form af en vældigt appetitvækkende duft fra de røgede jalapeño-pebre (chipotle) og en diskret sitren i halsen, der fortsætter, efter at smagen er klinget af. Bourbonens vaniljetoner måtte gerne have været mere tydelige.
Anvendelse: Den let pirrende og behageligt sødlige sauce virker oplagt at glacere dine spareribs med i de sidste 10 minutter af tilberedelsestiden. Også god at pøse over din grillmad, når den er ankommet til tallerkenen.
Smagsoplevelse: Først tror man, at sødmen i den militærgrønne relish overdøver alt andet. Men relativt hurtigt får den modspil af en solid varme, der breder sig i munden og kroppen, og en lidt græsagtig friskhed i smagen.
Anvendelse: Helt oplagt til din hotdog eller burger. Prøv også at smage din mayo til hønse- eller kartoffelsalaten til med den. Det giver en sødere smag end for eksempel cornichoner, men det er også mere potent. Eller som tilbehør til ostebordet.
Smagsoplevelse: Mangefacetteret smagsoplevelse i denne rustrøde sauce: behagelig syre fra limesaften, masser af frugt fra cayenne- og ancho-chili samt en klar, men ikke altdominerede røgfylde fra chipotlen. Også en distinkt jordbunden smag af spidskommen.
Anvendelse: Perfekt tilbehør til din chili con carne, dine tacos eller din æggeret, hvis den trænger til eksotisk spice.
Karakter: 8/10
Til vores store fortvivlelse er denne sauce midlertidigt udgået af den danske handel, mens vi eksekverede denne test. Du kan prøve at overtale denne engelske webshop til at forsende den. Eller du kan prøve Cara Cara hot sauce uden chipotle til 62 kr.
Navn: Valentina Salsa Picante
Producent: Salsa Tamazula
Styrke: 4/10
Smagsoplevelse: Få, enkle smage: Salt, chili og syre. Frisk skarphed, men ikke så megen dybde.
Anvendelse: God til din avocado, et stykke hvid grillet fisk, krabbekød eller andet med en mild smag, der kan bruge en del syre.
Smagsoplevelse: Stærk, men uden megen frugt i smagen. Smager nærmest som sort peber. Både habanero, chipotle og jalapeño-pebre i og praler derudover med mere end 20 forskellige urter og krydderier. Desværre er det svært at skelne dem fra hinanden, det er løgsmagen, der hænger ved.
Anvendelse: Sikkert udmærket som marinade til kyllingestykker, der skal grillsteges.
Smagsoplevelse: Glimrende balance mellem surt sødt, aromatisk og stærkt. Komplekst smagsbillede, der bliver ved at udvikle sig i munden. Først spidskommen og hvidløg og et lille syrechok, dernæst masser af chilifrugt – fra de heftige ghost og Carolina reaper over cayenne og serrano til den milde ancho. En snigende og liflig brænden.
Anvendelse: Alt, hvad du kan komme i tanke om, fra tacos til æggemadder.
Smagsoplevelse: Den indledende, vingummiparfumerede sødme, der nok skyldes ingredienser som papaya, guava, passionsfrugt, ananas og banan, blev hurtigt blæst væk af en ekstrem brændende fornemmelse, der ikke efterlod nogen mulighed for at skelne noget fra noget. En enkelt dråbe er nok til at lamme læberne, give tårer i øjnene og let susen for ørerne.