Citron, jernurt og kærnemælk
Mums. Den perfekte sommerdessert til20 personer med citron, jernurt og kærnemælk. Behøver vi at sige mere?
Foto: HenrikFreek
1,2 l vand
150 g glukose
675 g sukker
2 husblasblade
825 g citronsaft
1 dl æggehvider
Udstyr: Ismaskine
Vand, glukose og sukker koges op, udblødt husblas smeltes i, og alt køles helt ned. Tilsæt citronsaft og æggehvide, og kør til sorbet på ismaskine. Oven på kugler af citronsorbet anrettes runde skive af helt tynd, sprød citronsandkage, der lægges kugler af kærnemælksparfait dyppet i en citrongelé ved, og endelig dryppes hele anretningen med en jernurtolie.
Citronsandkage:
330 g smør
120 g sukker
½ vaniljestang
2 citroner, usprøjtede
140 g æggeblommer
360 g mel
5 g bagepulver
Blødt smør, sukker, vaniljekorn og revet citronskal køres sammen. Æggeblommer kommes i lidt ad gangen, og mel og bagepulver sigtes i. Vend en marengs i – se boks. Hæld massen i kageform, der sættes i ovnen ved 165 grader i 45 minutter. Lad kagen afkøle, og halvér den derpå. Kom film om og frys ned. De frosne kagehalvdele skæres i tynde skiver på en pålægsmaskine. Med en udstikker på 4 cm laves der nu runde skiver, som lægges i pres mellem 2 bølgeforme og bages sprøde i ovnen ved 140 grader, til de er gyldne.
Kærnemælkskugler:
75 g sukker
100 g æggeblommer
200 g kærnemælk
200 g flødeskum
50 g piskefløde
3 husblasblade
Udstyr: tandstikker og flamingoplade
Sukker og æggeblomme piskes og blandes med kærnemælk og flødeskum. Piskefløde koges op, og udblødt husblas smeltes heri. Når det er lunt, vendes det med kærnemælksblandingen. Massen hældes i halvkugleformede silikoneforme med en diameter på 3 cm og fryses ned. Der skal være min. 40 halvkugler i alt. Når halvkuglerne er frosne, trykkes de ud, og overfladerne lægges sammen, så man har en hel kugle, der igen fryses ned. Lige før servering tages kuglerne op, sættes på en tandstikker, der plantes i en flamingoplade. Gentag med alle kuglerne, der endelig på en gang dyppes i en citrongelé 2 gange.
Jernurtolie:
1 potte frisk, ung jernurt
50 g spinatblade
2 ½ dl vindruekerneolie
Bladene plukkes af jernurten, og de blendes sammen med renset, velafdryppet spinat samt olie op til 65 grader i en thermomixer. Sigt derpå først gennem en fin trådsigte og derpå gennem et klæde, til en fin, ren olie.
Tip: En thermomixer kan både blende og holde en konstant temperatur på det blendede. Har man ikke en sådan, kan man varme det, der skal blendes, op til ønsket temperatur og derpå blende det.
Marengs
140 g sukker
185 g æggehvider
Sukker og æggehvider piskes sammen.
Citrongelé
200 g citronsaft
100 g vand
100 g sukker
12 husblasblade
Citronsaft, vand og sukker koges op, og den udblødte husblas kommes i. Når det har en temperatur på 40 grader, hældes det i en skål, hvor det når min. 5 cm op i højden. Lad det stå, til det har sat sig.