Der er flere gode grunde til at spise sig gennem Stockholm: Her er de bedste nye restauranter i den svenske hovedstad
Stockholm blev i 2023 udnævnt til Europas gastronomiske hovedstad, maden er til at betale, og så er den nem at komme til fra Danmark. Her guider vi til ti af de nyeste og mest velsmagende tilføjelser til Stockholms restaurantscene.
Den anerkendte restauratørduo Adam Dahlberg og Albin Wessman, der er kendt for populære gastrosatsninger som Ön, Misshumasshu og flagskibet Adam/Albin, står bag en af sidste års måske mest hypede restaurantåbninger. Solen ligger i Slakthusområdet og har hentet inspiration fra solbeskinnede madparadiser som Los Angeles, Santa Fe, Napoli og Oaxaca. Og solen spreder sig i alt fra menukortet med humus, tatar, pitabrød med tilbehør, pasta og pizzaer til det industrielle rum med det generøse lysindfald, den overdimensionerede pejs og de 13 meter til loftet, som leder tankerne over på L.A. og Kødbyen.
”Vores tacoservering til to-tre personer er en klar favorit lige nu; en hel tallerken med braiseret højreb marineret med achiote serveret med majstortillas, tomatillo-salsa, limebåde, rå løg, koriander og revet ricotta. En iskold øl til anbefales stærkt,” siger Adam Dahlberg, da han skal fremhæve en ret.
Annonse
Rolfs Hav
Rolfs Kök i Tegnérgatan er med sin afslappede atmosfære og høje kvalitet blevet lidt af en institution i Stockholm. Restauranten, som er blevet drevet af barndomsvennerne Johan Jureskog og Klas Ljungquist siden 2003, greb chancen, da de tilstødende lokaler i Drottninggatan tilfældigvis blev ledige i efteråret 2022. Deres nye fiskerestaurant Rolfs Hav har hentet sin inspiration fra Swan Oyster Depot, der er en institution i San Francisco. Og fiske- og skaldyrsbaren byder også på indslag fra både Californien og Sverige. De 18 pladser i baren kan ikke reserveres, hvilket, ligesom de generøse åbningstider, opfordrer til spontane besøg. En anden sjov detalje er brødristerne, som er placeret ved bordene og kalder på at blive brugt.
”Her vil jeg gerne stå som en gammel mand og fortælle røverhistorier og lave sjov med gæsterne,” siger Johan Jureskog, der også kommer med en anbefaling:
”Vores signaturret er chowder: Groft brød med blåmuslingesuppe, peberrod og fløde. En prisvenlig ret, som altid er på menuen. Hvis du vil satse stort, skal du vælge skaldyrstallerkenen.”
Black Milk Gastro Bar
Den michelinkårede duo Daniel Höglander og Niklas Jönsson, der står bag Aloë, fortolker omakase-begrebet, som frit oversat fra japansk betyder ”kokkens valg”. Det er en unik fine dining-oplevelse med mere end ti retter, ledsaget af en cocktailmenu signeret Stjärtilleriets barchef Hugo Örn. Maden er japansk-inspireret med elementer fra både Europa og Sydamerika. Menuen tilpasses dagligt og lader sig i højere grad styre af sæsonens bedste råvarer, mere end et bestemt køkken eller region. Gå ikke glip af Black Milk L'Osteria ovenpå og de prisvenlige frokoster. Det er en intim cocktailbar med høje ambitioner, som også serverer små retter med tilknytning til gastrobaren.
Annonse
Duvan
Duvan er en relativt ny og velbesøgt oase, der serverer rustikke britiske pub grub-klassikere som fish ’n’ chips med en stor portion kærlighed. Södermalms cooleste unge flokkes her, og der er altid mange mennesker. Bestil en Guinness eller tre, og nyd, at du overhovedet har fået en plads. På ugens sidste dag er der Sunday Roast på traditionel britisk pub-manér.
”Krabben er en klar favorit, som altid vil være repræsenteret på Duvans menu i en eller anden form,” lyder køkkenets anbefaling.
Leijontornet
Da Leijontornet første gang slog dørene op i Gamla Stan i 1987, fik den michelinkårede luksusrestaurant hurtigt et ry som en af Stockholms bedste. I 2010 lukkede Leijontornets kreative direktør Daniel Crespi forretningen til fordel for kreative restaurantkoncepter som Djuret, Pubologi, Tweed og The Burgundy i det samme, evigt skiftende gastrokvarter omkring Lilla Nygatan i Gamla Stan. Efter 13 år gjorde Crespis hedonistiske oase comeback. Det nye nordiske køkken er blevet erstattet af et sydeuropæisk, og lokalerne er blevet udvidet til fire etager med en drop-in-vinbar ved indgangen. Den skiftende og overraskende prisvenlige a la carte-menu byder på et rigt udvalg af retter, eksklusive ingredienser og et vinkort i XXL-størrelse med et imponerende antal gode muligheder på glas. Vin gør sig også godt til Daniel Crespis anbefaling på kortet:
”Vores dobbeltpanerede cotoletta milanese, som steges supersprød i klaret smør og lander med en cremet kartoffelgnocchi ”carbonara” er en ret så hedonistisk og vinvenlig, at den gør alle glade. I hvert fald alle, der elsker livet.”
Gondolen
Annonse
Restaurantinstitutionen Gondolen sigter højt. I oktober genåbnede familien Lallerstedts klassiske vartegn efter flere års omfattende ombygning, denne gang under den driftige restaurantkoncern Svenska Brasserier. Med sin uovertrufne beliggenhed i Katarinahuset ved Slussen, 38 meter over jorden, har Gondolen, som åbnede i 1935, hidtil været forbundet med Stockholms bedste udsigt og restaurantens legendariske vinkort. Ambitionen er at køre Gondolen videre med respekt for den rige historie og samtidig modernisere, hvor det er nødvendigt. På menuen finder du bl.a. fisk med gratin, ravioli med svampe, rogn med smørristet brød og terrine og paté. Baren, som tidligere lå ved siden af restauranten, er rykket en etage op og tilbyder cocktails, lette måltider og en hyggelig barstemning. Restauranten har åbent hele året, fra frokosttid til sent om aftenen. Køkkenchef Patrik Castillo fremhæver særligt én ret:
”Löjrom med kartoffelcreme, brødcroutoner og løg. Hvis du får chancen for at spise en Kalix-löjrom med ske, skal du gribe den.”
Seafood Gastro
På Bocuse d'Or-vinder Mathias Dahlgrens restaurant Seafood Gastro på Grand Hôtel er der, som navnet antyder, fokus på alt godt fra havet. Det indebærer alle slags delikatesser, der lever ved eller i havet, primært i Skandinavien. Stjernekokken, som også har stået bag den vegetariske Rutabaga og den tostjernede Matsalen, beskriver selv Seafood Gastro, der åbnede i august 2023, som den mest eksklusive i sin karriere. Og restauranten har angiveligt også Sveriges næstdyreste tasting menu til, hvad der svarer til ca. 2.400 danske kroner per person, eksklusiv vinmenu. Det er en klassisk fine dining-restaurant, der dufter af hav og stiler efter stjerner.
”En personlig favorit er den stegte pighvar med spidskål og trøfler – eksklusivt og lækkert. Vildtfanget pighvar er virkelig meget mere velsmagende end opdrættet, og blandt de bedste fisk, vi har i nærheden,” lyder det fra Mathias Dahlgren, da han skal pege på en ret.
Slipen
Agneta Greens og Magnus Eks anmelderroste Djurgårdsrestaurant Oaxen Krog og dens prisvenlige søster Slip lukkede forrige år på udramatisk vis. Virksomheden blev sat til salg, og det stod hurtigt klart, at bagerikæden Fabriques grundlæggerpar Lotta og David Zetterström var de kommende ejere. Restauranten blev omdøbt til Slipen, efter det sliberi, der tidligere lå i bygningen, og fine dining-afdelingen Oaxen Krog blev omdannet til en café. Med andre ord er ambitionen ikke længere michelinstjerner, men snarere at skabe en restaurant, der er tilgængelig for et bredt klientel. Noget, som Slipen har formået at gøre rigtig godt. Med generøse portioner, et højt niveau, hvad angår både mad og service, og med en placering i nogle af Stockholms allerfineste omgivelser har restauranten gode muligheder for at blive en ny favorit blandt madentusiatiske Djurgårdsfans.
”En af vores favoritter på menuen er vores steak frites, som er lavet af svensk oksekød af høj kvalitet og fås i forskellige smagsvarianter afhængig af sæsonen. Vi har fx serveret den med Café de Paris-smør, rødvinssauce og pommes frites,” siger Vanna Drevstam, der er restaurantchef på Slipen.
Bord
Sidste år overtog Joel Aronsson, der tidligere har været køkkenchef på den nu lukkede tostjernede restaurant Fäviken, dette intime sted i området Sibirien og døbte det Bord, sandsynligvis efter det overdimensionerede langbord i midten af lokalet. I et charmerende kaos og altid fyldt lokale serveres der a la carte-menu samt fireretters lørdagsfrokoster lavet af velvalgte sæsonbestemte ingredienser. Med en høj minimumsstandard og et prisniveau, hvor de fleste kan være med, vender du gerne tilbage til næste gang, du er i Stockholm.
”En ret, der har hængt ved, siden vi åbnede, er hummer, som vi gratinerer i brændeovnen med Café de Paris-inspireret smør,” fortæller Joel Aronsson.
RiRi
De gamle Bio Rio-lokaler i Hornstull, hvor Indio Kitchen tidligere lå, er nu blevet hjemsted for restaurantkonceptet RiRi, der er opkaldt efter den gamle RI-biograf, som lå på Nytorget fra 1909 til 1961. I køkkenet står Elias Kvarning, som har arbejdet på velrenommerede restauranter som Fäviken og boutiquehotellet Ett hem. Den middelhavsinspirerede menu skifter hele tiden og beskrives af køkkenet selv som ”afslappet gourmet” fra Sydeuropa tilberedt over åben ild og matchet med RiRis tilgængelige vine. Hvis du foretrækker at nyde et spyd i brød og et glas rødvin i biografmørket i den omhyggeligt restaurerede biografsal, er der særlige middagspladser bagerst i lokalet.
”Vores nuværende favorit er vores havtaskeskind og lever, som vi serverer med rødvinsskysauce, fingerlime og høvlet trøffel. Vi skifter retter alt efter, hvad vores producenter henter hjem fra fiskeauktionen i Göteborg, eller hvis en landmand skal slagte et får eller en gris. Ellers forsøger vi at arbejde med råvarer, som vi selv har lyst til at spise, og hvad vi finder af grøntsager i Bredängs Livs – Sveriges bedste grøntsagsmarked,” fortæller Elias Kvarning.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.