Den semikendte amerikaner: Sådan laver du en Old Vermont
Ahornsirup, citron, gin og Angostura udgør basen i en Old Vermont. En cocktail, der med al sin syrlighed og sødme kan nydes både på mørke vinteraftener og i de lysere tider, der venter lige om hjørnet.
Efterhånden behøver man ikke længere at forklare, hvad en Old Fashioned, Negroni og Whisky Sour indeholder, og Old Vermont, en af de lidt mere oversete og glemte cocktails, bør snart blive en del af det hold.
Den klassiske, amerikanske cocktail mikser syrligt med sødt og har lidt bitre undertoner. Dermed spænder den så bredt, at de fleste ville kunne lide den, og den fungerer ligeledes glimrende som alternativ til fx en London Mule eller en Tom Collins.
Alligevel er Old Vermont ikke at finde på de fleste barkort. Den primære årsag til det er formentlig, at den indeholder en simpel, men ofte ret omkostningsfuld ingrediens, hvilket også er en del af fortællingen om dens navn: Ahornsirup.
Annonse
Den nordlige stat Vermont er nemlig USA’s største producent af de gyldne dråber, og staten producerer intet mindre end 7,5 millioner liter ahornsirup om året. Grundet dårlige vejrforhold og voksende efterspørgsel er prisen på ahornsirup stigende – fx koster en flaske med 250 ml økologisk ahornsirup fra Urtekram omkring 65 kroner.
Står du nu og kigger på dit ahorntræ ude i din have med dollartegn i øjnene, må vi skuffe dig. De særlige ahorntræer, der producerer den gode ahornsirup, kan nærmest kun gro i klimaet på det nordamerikanske kontinent, og derfor er det i Canada og i nordamerikanske stater som Vermont, at de kan høste den karamelagtige masse.
Høstsæsonen er forholdsvis kort og går fra sidst i februar til april. Den oprindelige produktionsmetode går ud på, at man borer et hul i ahorntræet og hænger en spand under hullet, så træsaften bliver samlet op. Herefter skal ahornsaften koges, så kun en brun, sød masse er tilbage. Ud af cirka 40 liter saft kommer en liter sirup, fordi cirka 98 procent af saften består af vand.
Spande-metoden er ganske besværlig, hvis man skal have lavet flere millioner liter sirup om året, så i dag er produktionen de fleste steder langt mere avanceret. I stedet for spande bliver træerne tilkoblet et industrielt rørsystem, der gør opsamlingen og produktionen af ahornsiruppen meget mere effektiv. Og en del mindre romantisk.
Langt de fleste millioner liter af den søde, rødbrune masse ender med al sandsynlighed over en stak varme, tykke pandekager, men ahornsiruppen gør sig altså også glimrende som modspil til syrlig citron, urtet gin og bitter Angostura i en iskold Old Vermont.
Old Vermont
Annonse
Det skal der i:
45 ml gin
20 ml friskpresset citron
15 ml ahornsirup
1 dråbe Angostura Bitters
Sådan gør du:
Hæld alle ingredienserne i en shaker, og ryst kraftigt, indtil blandingen er meget kold.
Si isen fra og hæld drinken i et afkølet cocktailglas.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.