Derfor er Vermouth på vej ind i danskernes hjerter
Den er blevet skældt hæder og ære fra, men den har kæmpet sig tilbage, og i dag er vermouth velanset blandt vinfolket. 'Vermouth Moderne' er beviset herpå, og den er denne måneds flaske fra Euroman.
Foto: PR
I Jægersborggade på Nørrebro ligger spiritusforretningen Den Sidste Dråbe. Butikken, der især er kendt for at sælge vermouth, har et af Københavns største og bedste udvalg af den aromatiske hedvin, som siden slutningen af 1700-tallet er blevet fremstillet af tiloversbleven vin tilsat sukker samt en lang række krydderurter, der giver den sin karakteristiske, søde, krydrede smag.
”Vermouth er nemt. Man behøver ikke at gøre andet end at putte en skive appelsin og en isterning i glasset og så drikke det. Det er jo nærmest bare en cocktail på flaske, og alkoholprocenten er ikke specielt høj, så man bliver ikke så fuld af at drikke den,” siger Naja Olsen, der siden 2014 har drevet Den Sidste Dråbe sammen med sin mand, Frederik Plum.
Det begyndte kort efter, de begge var blevet færdiguddannede som henholdsvis geograf og litterat. Arbejdsløsheden inden for deres fag var stor, og ingen af dem var specielt begejstrede for deres karrieremuligheder, så i stedet lejede de sig ind i et lille lokale i Jægersborggade, i første omgang for at sælge Frederik Plums egen vodka, Den Klodsede Bjørn. Hurtigt blev sortimentet dog udvidet til også at indeholde gin, whisky, rom – og vermouth, der har fået lidt af en revival de senere år.
”Kort efter vi åbnede butikken, var vi i Tyskland på Destille Berlin, en messe for små craft spirit-producenter. Her drak vi vermouth og blev helt vilde med det. Til at starte med syntes vores kunder, at det var lidt mærkeligt. De kom for at købe portvin, men i stedet forsøgte vi at overtale dem til at købe vermouth. Siden er der virkelig sket meget, og i dag er vermouth den type spiritus, vi sælger mest af,” siger Naja Olsen.