Det drikker bartenderen: Her er min yndlingsspiritus

Det drikker bartenderen: Her er min yndlingsspiritus
Offentliggjort

Den sofistikerede spiritus har gode kår i disse år, hvor specialbutikkerne og cocktailbarernes sortiment bliver stadig mere forgrenet.

Men når vi andre ukultiverede æsler står og skal finde rundt i det stadig større udvalg af spidsfindige destillater på hylderne, kan det være nyttigt med et råd fra en, der har forstand på det.

LÆS OGSÅ: Mezcal er den hippeste spiritus lige nu

Vi har fået tre af hovedstadens førende cocktail-mixere til at anbefale en spiritus, de sætter særligt pris på at blande drinks med.

Her kommer deres favoritter:

"Gin har uendelige anvendelsesmuligheder, når man finder på cocktails"

Humberto Marques, indehaver af Curfew på Stenosgade, Vesterbro

Hvad er din yndlingsspiritus?

”Jeg har mange favoritter, men gin fra Hendrick’s er et godt sted at begynde. (Kan fx købes hos Juul’s Vinhandel til 299, red.).”

Hvorfor er det din favorit?

”Gin har uendelige anvendelsesmuligheder, når man finder på cocktails. Jeg blev introduceret til Hendrick’s, da jeg i 2003 arbejdede på cocktailbarer rundt om i Skotland, hvor Hendrick’s stammer fra, og blev begejstret for smagen af agurk og af bulgarske rosenblade, som Hendrick’s bruger til at parfumere deres gin. Desuden synes jeg godt om den mørkebrune apotekerflaske, som Hendrick’s kommer i.”

Hvad smager den af?

”Den smager godt! Let aromatisk med krydderier og blomstret duft. Med en mild kildrende fornemmelse på læberne, en lang eftersmag på tungen. I afslutningen er både blomsternoter og citrus til stede sammen med en tydelig blød fornemmelse fra agurken.”

Hvad er det bedste at blande den med?

”Hvis du blander det med en tonic som Fever Tree eller Goldberg, får du en fantastisk og forfriskende gin tonic ud af det. Men den mixer også godt med citrus, mynte, tomat (prøv en Bloody Mary), mango, æbler, lakrids.”

Har du en simpel cocktail med spiritussen?

The Unfaithful:

Ingredienser:

5 cl Hendrick’s

4 skiver agurk

1 cl Cointreau

3 cl friskpresset citronsaft

2 cl honning

½ bartenderske (samme mål som en teske) rålakridspulver

Fremgangsmåde:

- Rør ingredienserne sammen og ryst dem med is i en shaker

- Sigt dem gennem en fin sigte over i et coctailglas, og garner eventuelt med en lakridsstang

"Jeg føler mig stærk og connected, når jeg drikker mezcal"

Carl Wrangel, medindehaver af Barking Dog på Sankt Hans Gade, Nørrebro.

Hvad er din yndlingsspiritus?

"Min yndlingsspiritus er den mexicanske agavebrændevin mezcal. Det kan være svært at pege på en enkel producent, fordi produktet varierer så meget fra produktion til produktion. Det er lige som god vin, der varierer fra årgang til årgang. Men en flaske, der endnu ikke har skuffet mig, er Santa Ana Del Rio fra destilleriet Alipus (kan købes hos Juuls Vinhandel for 499 og hos Shoppen, red.)."

Hvorfor er det din favorit?

"Mezcal har givet mig en stærk interesse for Mexicos kultur, mad og traditioner. Santa Ana Del Rio er lavet på 100 procent økologiske Espadin-agaver, der vokser i 8-12 år, inden de modner. Man kunne selvfølgelig høste dem tidligere for at få produktionen i vejret, men producenten har vurderet, at det ikke giver nogen mening i forhold til smagen. Mezcalproduktion foregår med en respekt for naturen og produktet, som vi kunne lære noget af i Vesten."

Hvordan smager det?

"Den har en duft af nyslået græs og en kompleks bitter sødme, som af karamelliseret honning. En grillet smag, der opstår, når agaveplantens hjerte bliver brændt på varme sten under jorden, inden det bliver destilleret."

Hvilke kvaliteter har den i en cocktail?

"Noget af det bedste med Mezcal er, at det slet ikke behøver blive blandet med noget. Det er perfekt, som det er. Men hvis man bliver nødt til at smide det i en drink, så er det utroligt komplekst at arbejde med. Santa Ana Del Rio er for eksempel for stor i smagen til, at det balancerer i en cocktail. Der ville jeg foretrække en Del Maguey Vida. (fås også hos Juul’s Vinhandel til 425, red.). Den har en god røgsmag og mere sødme, der går godt igennem i en drink."

Har du en nem opskrift?

"Vi har lavet en drink, der hedder Bienvenidas, som du også burde kunne lave derhjemme."

Ingredienser:

4 cl Del Maguey Vida Mezcal

2 cl Kahlua kaffelikør

2 cl limesaft

Fremgangsmåde:

-Tag et par af de største isterninger, du kan finde, og kom dem i et glas

- Hæld ingredienserne i glasset og rør rundt, indtil drinken er afkølet- Hvis limesaften er meget sur, kan det være, at du skal smage til med en anelse ekstra Kahlua for at gøre den en smule mere sød, hvis du synes.

"Det er sjovt at servere den for folk, der siger, at de ikke kan lide tequila"

Ted Dako, bar-konsulent og deltidsansat hos Bar 25 på Nikolaj Plads, Indre by, hvor han dog ikke står så meget bag baren længere. Tidligere på året repræsenterede han Danmark i den internationale Diageo World Class-konkurrence – det uofficielle bartender-VM.

Hvad er din yndlingsspiritus?

”Tequila Ocho Blanco (fås hos Juul's Vinhandel til 285, red.)”

Hvorfor er det din favorit?

”Jeg er stor fan af Thomas Estes, en af mændene bag Tequila Ocho og en slags international ambassadør for tequila som sådan, ikke bare for sit eget brand. Han står for håndværk og kvalitet, det kan man smage i produktet. Det er fedt, at de bruger agaveplanter fra forskellige landområder – ranchos – på den måde er der en ny årgang hvert år.”

Hvad smager det af?

”Der er kun to ingredienser i denne Tequila: agave og vand (og så den gær, den optager naturligt fra luften). Agavens sirup er et naturligt sødemiddel, der kan minde lidt om ahornsirup eller honning, men alligevel har sin egen særlige karakter. Jeg foretrækker tequila blanco frem for fadlagrede tequila-typer som añejo eller reposado. Når man fadlagrer tequilaen, tilføres smagsnuancer som træ, vanilje og nødder. Det er der ikke noget i vejen med, jeg er bare så stor fan af agavesmagen, at jeg oplever det som om, man skjuler den rene smag ved fadlagring.”

Hvordan er den i en cocktail?

”Den har en intens smag af agave med en blødhed, som jeg ikke finder i andre blanco tequilaer, som gør den til en fremragende mixing-tequila. Det er sjovt give den til folk, som siger, at de ikke kan lide tequila. De har formodentlig dårlige minder fra en tequila med en rød sombrero på, men bliver næsten altid positivt overrasket når de smager Ocho.”

En let opskrift på en drink?

”Jeg har en som hedder Mezcalita, som er meget populær. Mezcalita er et mexicansk twist på en klassisk Mai Tai, som er meget frisk, men også lidt røget.”

Ingredienser:

30ml Tequila Ocho Blanco

20ml Del Maguey Vida Mezcal

30ml Friskpresset lime juice

30ml Monin Orgeat sirup

1 kvist frisk rosmarin

3-4 stænk Angostura aromatic bitters

Metode:

- Shake alle ingredienser undtagen angostura med is

- Sigt dem gennem en fin sigte over isterninger i et rocksglas-

Hæld Angostura bitters over

- Stik en frisk rosmarinkvist i og sæt ild til den for at få det til at dufte af Mexico

Her viser Ted Dako i en lille video, hvordan man laver drinken (dog med et andet tequila-mærke):

LÆS OGSÅ: Det drikker bryggeren: øltips fra landets førende mikrobryggerier

LÆS OGSÅ: Smagfuld jul: 11 gaver du kan spise og drikke

LÆS OGSÅ: Når vinen smager som en dejlig, fed kælling i en stram kjole