8 restauranter, der serverer gode østers

Østers er en af de fineste råvarer, man kan få fingrene i. Det lille bløddyr i den hårde skal er delikat som få andet, og er du først fan, kan det være svært at få nok af den salte delikatesse. Vi guider til otte af de bedste restauranter, når det kommer til velsmagende østersserveringer, du kan gå ombord i.

8 restauranter, der serverer gode østers
Offentliggjort

Bistro Boheme

Der er naturligvis østers naturel på kortet (perle blanche), men det er stedets tilberedte østers, der virkelig er onde. På den gode måde.

Tre friterede østers serveres med sauteret spinat, tatarsauce og citron – en vidunderlig forret til 150 kr. Men hvorfor ikke gå planken ud med et varieret udvalg til 400 kr.: friteret med tatarsauce, passionsfrugt og peber, en ’bloody mary’ med blodgrape og

peanutolie og endelig med caviar, mandelolie og husets hot sauce.

På Bistro Boheme er østers ikke nødvendigvis ’kun’ en let hapser, men kan også være et regulært og gedigent måltid.

Rouge Oysters

Et vidunderligt hul-i-væggen-sted, indrettet hvor engang Danmarks første døgnkiosk lå. Det er landets eneste deciderede østersbar, hvor der altid er fem-seks forskellige slags østers at vælge imellem, typisk franske, danske og canadiske. Der er også dåsemad af bedste skuffe, sardiner, ansjoser og makrel, der serveres med brød fra genboen, Hart Bageri. Og så er der et meget stort og funky vinkort. Og Birk Voss’ dejlige værtskab. Og vinylmusik. Og … Et kæmpested i al sin lidenhed.

Ruths Hotel

Fisk og skaldyr giver så god mening et sted som Ruths Hotel på Skagen, nærmest i vandkanten. Ruths Brasserie lagde i sin tid fra kaj med Michel Michaud (billedet th.) ved roret, og stilen var ærkefransk. Det er den stadig, så selvfølgelig er der østers naturel på kortet, og om sommeren sidder man skønt udenfor med et stort skaldyrsfad. Og ja, undgå den hysteriske højsæson med højhælet catwalk og opvisning af leasede luksusbiler!

På gourmetrestauranten, der sidste år genopfandt sig selv under navnet Oké, er stilen mindre rendyrket fransk end tidligere, men har nu et køkken med bredere udsyn og med en fast forankring i de lokale råvarer. Den store menu indledes under overskriften ’Havet & Stranden’, hvor køkkenchef Jack Cramer (billedet tv.) lægger ud med en østersservering, for tiden er det perle blanche med agurk.

Gaarden & Gaden

Spisebaren, vinforretningen mm. er bare et af de mange steder, der efterhånden gør sig til med ret enkle serveringer med masser af smag og ikke mindst nidkært fokus på råvarekvalitet, herunder bæredygtighed. Og alt sammen til en meget overskuelig pris.

Østers betragtes af de fleste som en luksusspise, men det forhindrer ikke et uprætentiøst sted som Gaarden & Gaden i altid at have et par stykker på kortet, det kunne være le gall og gillardeau, som sælges til 35-40 kr. stykket.

Man sidder godt i baren med sine østers og et glas vin.

Treetop

Køkkenchef Nicolai Møller fra restaurant Treetop i Vejle vandt prisen som Årets østerskok 2021 i det salte køkken, så naturligvis skal man omkring ham, hvis man er til østers. Han vandt med en østersservering, hvor østers, agurk, dild og peberrod blev toppet op med en wasabi-iscreme. Serveringen var ikke skabt til konkurrencen, men var allerede på kortet i forvejen. Det er den også i skrivende stund (december), og skulle den være blevet skiftet ud i det nye år, så er det sikkert med en tilsvarende fristende østersanretning.

Nicolai Møllers køkken er et næsten obskønt opulent luksuskøkken, gennemført og med et massivt bundtræk af velsmag.

Kødbyens Fiskebar

Fiskebaren har (stort set) altid fem forskellige østers på kortet, som sælges i kvarte, halve eller hele dusin (12 stk.). Eller som en lille smagemenu med en af hver slags til 200 kr. (360 kr. for to af hver).

Dyrest er den vilde østers fra Limfjorden, tre for 190 kr., mens den danske invasive østers er billigst med 85 kr. for tre – og det gælder jo bare om at spise løs af de invasive, så de ikke breder sig yderligere. De øvrige østers på kortet er mestendels franske, bl.a. gillardeau, men irske og portugisiske østers kan for eksempel også forekomme.

Menukortet på Kødbyens Fiskebar er omfattende, men man behøver slet ikke at bestille løs, man er velkommen til bare at sidde i baren og nyde et glas vin – og eksempelvis et par østers. Og det er virkelig et godt sted at sidde og nyde den ofte nærmest dirrende bystemning.

Marchal

At sidde uden for Hotel d’Angleterre om sommeren med et stort fad fruits de mer i flere etager er en luksus, man bør spare sammen til. Men mindre kan gøre det, for Marchal har altid geniale østersserveringer på kanapédelen af menukortet – de sælges stykvis for 80 kr., men det står jo en frit for at bestille løs og gøre det til en regulær for- eller hovedret. I skrivende stund står den på gillardeau-østers med löjrom og peberrod og le garmén-østers med ponzu, fingerlime og wasabi. Det var Andreas Bagh, der i den grad gav Marchal nyt liv, og Jakob de Neergaard har i den grad fortsat den gode stil. Marchal er en af byens allerbedste michelinrestauranter.

Man kan i øvrigt også sidde i baren og nyde kanapéer, bl.a. østers.

Omegn & Venner

Den lille spisebar er kronjuvelen i Torvehallernes krone, og stedet er et af byens bedste foderbrætter med geniale serveringer af de bedst tænkelige råvarer og til en meget rimelig pris. Østers naturel er stort set altid på kortet, og desuden også ofte en servering, hvor østers indgår i tilberedt form. Det kunne være en salat med salturt, tørret tang og brødcroutoner.

Omegn & Venner har specialiseret sig i produkter fra små producenter rundt om i landet – producenter med tårnhøje ambitioner og en produktion så lille, at man aldrig finder deres varer på supermarkedets hylder. Og disse produkter indgår også i spisebarens serveringer.