Har du styr på julefrokostakvavitten? Her er de bedste til prisen

De fleste af os kan godt lide en god akvavit. Med streg under god. For hvilke akvavitter er det egentlig, der udmærker sig fra resten, og som man kan nyde, uden de behøver at være frosne? Simon Kirkegaard, øl- og spiritusekspert hos gastromand.dk, fører vej gennem akvavittens puklede landskab.

Har du styr på julefrokostakvavitten? Her er de bedste til prisen
Offentliggjort

Aalborg Dild Akvavit

38 %, 159 kr.

”Det er en af de akvavitter, jeg aldrig kommer uden om. En Aalborg Dild. Den er billig, og den er let tilgængelig. Og så får du helt vildt meget smag for pengene. Da jeg fortalte min svigermor, at jeg skulle anbefale lidt her i magasinet, sagde hun, at det var den eneste, jeg behøvede at have med. Det er en sikker vinder til hele familien. Blød og let. Flot smag af dild. Lige ud af landevejen. Og fantastisk til begyndere.”

”Jeg laver altid velkomstdrinks med Aalborg Dild, tonic og revet grøn asparges. Det smager pissegodt. Alle kan være med på den. Også folk, der ikke drikker akvavit til maden.”

Linie Aquavit

41,5 %, 199 kr.

”Når vi er færdige med fisken, så skal vi videre til den hjemmelavede hønsesalat – og det skal vi, der er ikke så meget at gøre – og så må der gerne være lidt mere fylde på akvavitten. Lidt mere kommen. Der foretrækker jeg en Linie Aquavit, som er en kommenakvavit. En meget stilsikker akvavit, som er lagret i halvandet år på sherryfad, hvilket giver den sødme og en afrundet smag af sprit. Den er lidt federe i smagen end de fleste. Man får helt vildt meget for pegene. Alt andet akvavit, der har været lagret på fad, koster hurtigt boksen. Her formår de på en eller anden måde at holde prisen nede.”

Wild Distillery AAK Original

38 %, 279 kr.

”Det her er en personlig favorit. Den er fra Wild Distillery på Bornholm. Det er en stilsikker, klassisk akvavit. Det er en silkeblød hvedesprit, hvor den er destilleret fem gange på hvede og én gang mere på 100 procent ren kommen. De fleste akvavitter er destilleret på kartoffel, hvilket måske ikke er så relevant for den gængse forbruger, men det gør, at den skiller sig ud fra gennemsnittet. De laver det hele på Bornholm, og jeg tør godt love tilfredshed hos både kendere og begyndere.”

Nordic EtOH Dild

40 %, 329 kr.

”Nu kommer vi til nogle af de virkelig spændende ting. Og mere moderne. Nordic EtOH. Det er nogle sindssygt dygtige folk, der står bag – to tidligere Michelin-kokke – og de laver simpelthen klasse spiritus. Jeg har valgt deres dildakvavit, som foruden dild er tilsat agurk og blæretang. Dilden er selvfølgelig den dominerende smag, men akvavitten har i det hele taget nogle ret særlige og spændende smagsnoter. Modsat de to første anbefalinger så kommer den her måske til at dele vandene lidt mere hos frokostselskabet. Især fordi den på grund af tangen har en lidt saltet smag.”

Gilde Non Plus Ultra 12 år

41,5 %, 599 kr.

”Her til sidst sprænger vi lige rammerne lidt. Her er vi oppe i den helt eksklusive ende. Det er norsk og hedder Gilde. Og denne Non Plus Ultra 12 år er simpelthen noget af det bedste akvavit, man overhovedet kan få fingrene i. Jeg er fuldstændig oppe at støde over den. Den har ligget på sherryfade i 12 år og har masser af sødme og dybde. Tænk Linie Aquavit, bare en absolut dekadent opgradering. Prisen er på 599 kr., hvilket uden tvivl er en hel del. Til gengæld anbefaler jeg heller ikke, at man drikker den til maden. I stedet vil jeg opfordre til, at man prøver den sammen med ost og snacks. Og på den måde er det heller ikke en flaske, du drikker på én dag.”